Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

jakie polacacie kable rozruchowe

scar

Rekomendowane odpowiedzi

mogą być do kupienia jako komplet albo same przewody bez żabek, tych mam ojej "kilka".

Od lat wożę ze sobą zawsze, przydawały się najczęściej postronnym, a parę razy nawet i mnie <szukaj> .

Stare są już zbyt krótkie. Nie mam potrzeby wydać bajońskiej sumy ale takich za 25zł "bierdonki" nie chcę spróbować.

Osobiście polecam kupić przewód o przekroju minimum 10mm2. Osobiście mam zrobione przewody o przekroju 35mm2 i w robocie wszystkie auta na nich odpalały bez najmniejszego problemu. Kupne się popaliły. Długość jaką mają to około 4,5-5m jeden.

ale takich za 25zł "bierdonki" nie chcę spróbować.

Piotrek, ja używam takich za 12 zł Bottari czy coś i dają radę już któryś sezon z kolei <szukaj>

Żabki się już kilka razy oberwały, sztywne są strasznie na mrozie, ale działają, jeszcze nie było sytuacji że odmówiły współpracy. Co ciekawe:

przydawały się najczęściej postronnym

u mnie dokładnie taka sama sytuacja, wożę zawsze na wszelki wypadek, natomiast sam z nich jeszcze nie musiałem korzystać.

mam teraz takie stare, że nie pamiętam. Końce izolacji się potopiły.

Wyszarpałem się na jakieś "lepsze" za 40zł, przy mrozie 20stopni połamała się izolacja,

potem powyłaziły druty z uchwytów, tfu. Żaby mają fajne, przełożę je na tamte starocie

albo kupię beleco aby długie.

35mm2

Że się tak zapytam ile czołgów jednocześnie chcesz na na tym odpalić?

4,5-5m jeden.

Mam rozumieć, że TIR-em jeździsz?

Czytać, czytać co się pisze bo potem głupoty wychodzą :!: ;-)

P_r_z_e_m_o, ja takiego przekroju w gumie do spawarki transformatorowej używam, przy około 63V i 200A . To że 2 przewody po 6 m ważą coś koło 10 kg to detal, przecież więcej można do bagażnika załadować. A nóż- widelec się ktoś ze spawarką nawinie <szukaj>

ZTCW, 16- 25 mm² (w porywach) w nietwardniejącej na mrozie izolacji jest wystarczające do osobówek jako kable rozruchowe, nawet do diesli. (kiedyś benzyniaka nawet na 2,5 mm² odpalałem i nawet kable nie wykazały oznak zagrzania, no ale powiedzmy, że to było EXTREME)

gojgien, co nie zmienia tego, że przecinków brakuje i głupoty wyszły.

2 przewody po 6 m ważą coś koło 10 kg to detal, przecież więcej można do bagażnika załadować.

Można i ze dwa worki cementy ze sobą wozić, auto będzie stabilniejsze. Tylko po co ?

Jeszcze raz powtarzam, czytać co się napisało i nie puszczać głupot.

P_r_z_e_m_o, Po prostu miałem pod ręką taki przekrój przewodów w domu i z tego zrobiłem sobie. Najpierw jeździłem z nimi w maluchu, potem w tico, twingo a teraz jeżdżą w megance. I każdy kto pożyczał mi prąd albo komu ja pożyczałem był zdziwiony że tak szybko odpalił silnik (na tym przekroju nie ma prawie spadku napięcia na przewodach podczas rozruchu). A tirem nie jeżdżę tylko w robocie dostawczakami VW, Fordy, Lubliny i najgorzej jest odpalić forda, ponieważ akumulatory mają pod siedzeniem kierowcy.

ponieważ akumulatory mają pod siedzeniem kierowcy.

Ja też mam pod siedzeniem ale wcale tam nie muszę się dostawać. Pewnie tak samo jest w fordzie. Pod maską musi być główny +. Pewnie w jakiejś puszcze z bezpiecznikami, - do masy, np, śruba poduszki czy coś podobnego i już.

aston76, jaki sens takich grubych przewodów. Nawet na cienkich drutach 1,5 - 2 mm2 da się odpalić. Wystarczy 10-15 min, ładowania z drugiego auta. Wystarczy, żeby padnięty akumulator troszkę się zagrzał i powinien chwycić. W większości przypadków wystarczający jest przekrój 16-25 mm2 , długość 4-5 m. Ważne jest to, żeby na mrozie izolacja nie pękała i była na tyle elastyczna żeby się dało rozwinąć kable. Ale tego niestety zwykle dowiadujemy się jak się wyciągnie taki kabel na mrozie, tak powiedzmy -10 °C lub mniej. Wtedy może się okazać, że zamiast jednego kompletu kabli nagle mamy kilka ale bez końcówek. No i ciut krótkie. ;-)

Tak jak pisałem wyżej minimalny przekrój przewodów to 10mm2. W przypadku moich przewodów (produkt bydgoskiej fabryki kabli) odpada czekanie jak mam odpalić benzynę. Podłączam pod akumulatory, wchodzę do kabiny i przekręcam kluczyk lub wciskam start i tyle. I za chwilę odłączam i po kłopocie. Co do forda to jest możliwość podpięcia przewodów w komorze silnika. Jest tylko jeden kłopot: otwieranie maski na kluczyk. A jak zamarznie to wiadomo. Zostaje akumulator w kabinie.

Ważne jest to, żeby na mrozie izolacja nie pękała i była na tyle elastyczna żeby się dało rozwinąć kable. Ale tego niestety zwykle dowiadujemy się jak się wyciągnie taki kabel na mrozie, tak powiedzmy -10 °C lub mniej.

Dokładnie <szukaj>

Dzisiaj odpalałem Skodę 1.9TDI na tych swoich badziewnych kablach, rozwijałem je powoli, żeby nie połamać, a i tak były pozaginane. Po 2-3 minutach zrobiły się miękkie i same się wyprostowały <ok>

Kupiłem kable na shellu, te niby najgrubsze z największym amperażem, ale po miesiącu zaczęła pękać izolacja w paru miejscach... Bonusowo kable bardzo długo ładowały aku, zanim dało się odpalić choćby motocykl :shock: Więc zrobiłem sobie własne, w hurtowni elektrycznej kupiłem kable, klemy konkretne i tyle <szukaj> Nie miałem okazji jeszcze przetestować. Ale sam kabel bez izolacji pomimo, że jest cieńszy z izolacją od tych marketowych kabli, to sam kabel jest z 3 razy grubszy. Może dawać do myślenia sam fakt, że za kable oddzielnie zapłaciłem tyle co za komplet na shellu. A gdzie klemy, gdzie dystrybucja, zysk stacji, opakowanie itd... <ok>

Pzdr

• 1 miesiąc temu...

kable posiadam wlasnej produkcji, żabki kupione w sklepie po kilka zlotych sztuka, linka miedziana bodajrze 16 mm2 jak nie wiecej z starych zapasów,

kable maja juz kilka lat i zero sladów zużycia.

Poleccam robić kable rozruchowe samemu.

• 2 tygodnie później...