DaakK Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Witam, przepraszam za temat wielkimi literami, ale jest to cytat z komputera w samochodzie (wersja włoska). A teraz jak to mówią: ad rem Środa wieczór - powrót z trasy (około 250 km), zaparkowanie, wyłączenie silnika, wszystko w porządku. Czwartek rano - kolejny wyjazd w trasę (około 300 km) - uruchomienie silnika - wszystko w porządku, przejazd kilkuset metrów - postój (kilka minut, bez wyłączania silnika) - wszystko w porządku, przejazd kolejnych kilkuset metrów (do skrzyżowania), zatrzymanie - mignął napis SERVICE (bez komunikatu), przejazd kolejnych kilkuset metrów, zatrzymanie - napis SERVICE zapala się i gaśnie - pojawia się komunikat "ALIMENTAZIONE CONTROLLARE" - telefon i grzebanie po internecie. Tłumacz Google mówi: "REGULACJA MOCY". I zonk ??? Ale jadę, bo muszę - nic innego się nie świeci. Kilkanaście kilometrów spokoju - napis SERVICE się nie zapala, komunikatu brak, aż tu nagle jest ! Zjazd na parking, telefon do mechanika, przeczytanie Mu komunikatu - diagnoza: EGR do czyszczenia, doraźna rada - wyłączyć silnik, po kilkunastu sekundach uruchomić ponownie - niestety nie pomogło. Ponieważ nie świeci się nic na czerwono, jadę dalej. Objawy: przyspiesza tylko do 2 000 obrotów, rozpędzenie powyżej 90 km/h trwa wieki, napis SERVICE świeci się cały czas, spalanie w normie. Postój w miejscu docelowym, uruchomienie zimnego silnika, niby wszystko w porządku, ale jak tylko się trochę nagrzał objawy wróciły. Powrót delikatny, brak możliwości wyprzedzania, zaparkowanie. Kolejny telefon do kolejnego mechanika - może to być EGR, przyjedź w przyszłym tygodniu, to może zobaczymy. Nie daje mi to spokoju. Piątek rano: telefon do kolejnego mechanika - przyjedź po południu, to podłączymy pod komputer i zobaczymy. Pojechałem. Podłaczenie do komputera - diagnoza - czujnik ciśnienia doładowania (Renault 82 000 375 080, Bosch 0 281 002 709, EPS 1.993.167). Jest już na tyle późno, że nie ma możliwości znalezienia czujnika. Sobota - od rana poszukiwania czujnika - znalazłem jeden - EPS, ale dostanę go dopiero w poniedziałek rano. Oczekiwanie ... Poniedziałek rano - mam czujnik, jadę do mechanika - tak, to ten - kiedy wymieni - po południu - świetnie ! Poniedziałek po południu - wymiana czujnika (5 minut), podłączenie do komputera i wykasowanie błędów (5 minut) - wyjeżdżm, testuję i ... auto zwija asfalt !!! Błędów żadnych !!! Koszty: 2xdiagnostyka komputerowa+czujnik=280 PLN (przy okazji zmienili mi język na polski (samochód z końca 2005 roku) - bez problemów. Komunikat po zmianie języka: ALIMENTAZIONE CONTROLLARE --> SPRAWDZ WTRYSK Wtorek - akurat nie miałem żadnego dalszego wyjazdu Środa - trasa około 250 km - na razie (odpukać) wszysto w porządku Wnioski: 1. Komunikat SPRAWDZ WTRYSK nie musi wcale oznaczać wtrysku, EGR, i innych rzeczy 2. Nie bać się podłączenia do komputera DaakK PS. Do Administratorów - jeżeli nie w tym dziale, to proszę przenieść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 fuksiarz. ale prawda - do CLIPA warto podłączyć czasami sprzęt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaakK Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Witam, odpukać, oby tak dalej, bo jak mi zaśpiewali, że jeżeli EGR i do tego nowego typu to ponad 1 000 PLN, to szczęka opadła mi do samej ziemi... DaakK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 do CLIPA warto podłączyć czasami sprzęt poczytać forum też warto, bo o czujniku ciśnienia doładowania niedawno było pisane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaakK Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Witam, poczytać forum też warto, bo o czujniku ciśnienia doładowania niedawno było pisane zgoda, że warto. Czytałem, np. to: link --> http://megane.com.pl/megane-ii-phii-kiepsk...nik+ci%B6nienia A mój post to tylko opis jak to u mnie było i jak zostało rozwiązane - bez pytań i dywagacji co, jak, dlaczego, a może ... itp "Nie dołączyłem mojego tematu do już istniejącego z kilku przyczyn: 1. Cytowany temat dotyczy w 99 % (tak na moje oko) zupełnie innych spraw (cięgno turbiny - zmienna geometria, elektrozawór, świece żarowe, itp) - tylko 2 przypadki - (opielowski i L_y_s_y) dotyczą czujnika ciśnienia doładowania 2. Tłumaczenie włoskiego komunikatu: ALIMENTAZIONE CONTROLLARE (REGULACJA MOCY) według mnie nijak się nie ma do komunikatu francuskiego lub angielskiego, gdzie wprost jest mowa (nawet bez znajomości języka) o wtrysku (np. "CHECK INJECTION" lub ("INJECTION A CONTROLER") - według oryginalnej intrukcji włoskiej komunikat o konieczności sprawdzenia wtrysku mogłby wyglądać w sposób następujący: "CONTROLLA INIEZIONE" (awaria wtrysku to "ANOMALIA INIEZIONE") 3. Wiekszość wypowiedzi to dywagacje: może to, może tamto - nie poparte analizą (diagnostyką) komputerową problemu 4. Polski (ale też angielski i francuski) komunikat "SPRAWDZ WTRYSK" według mnie jest zbyt ogólny (może dotyczyć wielu podzespołów: elektrycznych (czujniki, elementy wykonawcze), zasilania paliwem (rampa, wtryski), zasilania powietrzem) 5. Próbowałem wskazać drogę - ile czasu może trwać solidna diagnostyka, a ile można spędzić czytając forum, sprawdzając kolejne możliwości, odpisywać na kolejne pytania (np. kolega L_y_s_y - 9 dni - chociaż diagnozę miał już po 2 - nie uwierzył mechanikowi) DaakK" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 To co, zamykamy i zostawiamy dla potomnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 A mój post to tylko opis jak to u mnie było i jak zostało rozwiązane - bez pytań i dywagacji co, jak, dlaczego, a może ... itp To można było tam dopisać a tak to koledzy moderatorzy będą musieli się bawić w scalanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi