ryszard1976 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 Mam pytanie , a co z resztą podzespołów? Sprzęgło , skrzynia biegów i hamulce, z tego co wyczytałem wszystkie te elementy są inne niż w 2,0 Tce. Przy takiej przeróbce sprzęgło na pewno nie wytrzyma a hamulce będą za słabe, tak więc koszty przeróbki pójdą w górę. Zamontowałem Boxa i już pojawił się problem bo sprzęgło nie potrafi przenieść momentu 380Nm i przy obrotach 3000obr/min. ślizga się i po chwili dopiero załapuje. Odłączyłem Boxa i na oryginalnych parametrach problem zniknął, wcześniej nie miałem problemów ze sprzęgłem a moje auto ma zaledwie 45 tyś. przebiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shymek Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 A po co box jak te auta sie normalnie chipuja? Jak dla mnie to troche slabe te przyrosty. Proponuje żebyś odwiedził jakaś inna hamownię, najlepiej obciążeniową i sprawdził te parametry. W przeszłości okazywało się, że te boxy od VTech nie były niczym dobrym. A chociażby po to by w oryginalnym kompie Meganki nie było śladu po zmianie oprogramowania. Jeśli ktoś ma w miarę nowe auto na gwarancji to warto nad tym pomyśleć ponieważ w nowych Renówkach każda zmiana w oprogramowaniu aut jest zapisywana - jest to podstawa do utraty gwarancji na całe auto :] Co do turbiny 250 czy 265 - jest taka sama czy TD04L6-15T (w TCE jest TD04L6-10T... czyli nawet w Megane 2 Sport jest wydajniejsza turbina -> -14T) Sama zmiana turbiny w TCE to też mało - wypadałoby i zmienić wtryski na wydajniejsze - np. te z Megane 3 RS (mam takie na zbyciu jakby ktoś szukał) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aro77 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 A może ktoś wie jaka jest różnica w silnikach i osprzęcie pomiędzy megane GT 190 KM a GT 220 KM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BlackRaven Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 No niestety jak podnosi się moc w silnikach turbo to wzrost momentu zniszczy sprzęgło bardzo szybko i trzeba się liczyć z jego wymianą na mocniejsze,co do hamulców to trzeba przynajnmiej (minimum) złożyć zielone klocki EBC. Soft musi być pisany pod auto nigdy BOX ! Kiedyś byli dobrzy ale nie weryfikowałem ostatnio więc sprawdźcie: http://www.ttc.pl/ Ja już nie mam Renówki ale samym softem z 154 KM i 240 Nm zrobiłem 240 KM i 360 Nm no ale takich aut to już nie robią. Na tym stanąłem bo auto do codziennej jazdy bo gdyby nie to to bym pod 500 poszedł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Redfoxik Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 A może ktoś wie jaka jest różnica w silnikach i osprzęcie pomiędzy megane GT 190 KM a GT 220 KM? Tak. W Megane GT220 jest ten sam silnik co w RS , samym programem robisz 300km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BlackRaven Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Ile Nm więcej przy tych 300 KM bo jeszcze ten moment trzeba przenieść.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Redfoxik Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 no troszkę więcej http://www.br-performance.lu/en-lu/chiptuning/1-cars/45-renault/2547-megane/5366-megane-3-2012/5532-estate-gt-220/ i tutaj GT220 Autoevolution Jeżeli RS jest w stanie przenieść to tak samo przeniesie GT220. (oczywiście piszę o wersji standardowej nie CUP, gdzie jest szpera) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkotek Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 U mnie jest teraz 400Nm i jak na razie skrzynia daje radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dylan Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Na stronie unitronic.pl pojawiła się oferta specjalnie dla silnika 2.0TCE 180KM "Stage1: sam program 210KM/340NM 1650zł Stage2: program z kilkoma dodatkowymi zabiegami mechanicznymi (bez wymiany podzespołów) 225KM/350NM 2200zł Stage3: Stage2 wzbogacony o wydajniejszy intercooler oraz układ wydechowy 230-240KM/360NM 2200zł + cena intercoolera (można założyć od wersji RS 1200zł nowy w ASO pasuje bez przeróbek) i układu wydechowego Stage4: Stage3 + Turbina od MeganeRS i strojenie 290KM/390NM Cena ustalana indywidualnie" Zdaje się, że kolega szparag z forum robił tam 'stage2'. Może ktoś jeszcze ma doświadczenie w tym zakresie? Zastanawiam się na zrobieniem stage2, mam tylko wątpliwości na ile te "zabiegi mechaniczne" są odwracalne w razie problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VVicher Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 (edytowane) Zadam lamerskie pytanie - a jak wygląda kwestia nieodłączalnego ESP w tych autach? U mnie ESP samo się włączy i tak przy przekroczeniu bodajże 30 czy 40km/h lub wykryciu uślizgu - testowane na śniegu - 20km/h, ręczny, ESP wkracza do akcji... Dlaczego o to pytam? Bo zastanawia mnie co z hamownią - chciałbym sprawdzić ile moja Megi ma koni i niutków fabrycznie i pomyśleć o jakimś rozwoju. Auto na codzień, do pracy, do pojeżdżenia, ale bym nie pogardził jakimś większym zapasem frajdy. Dzwoniłem dzisiaj do *jednej_ze_znanych_firm* i dowiedziałem się, że komp załapie błąd po pokręceniu trochę kołami na rolkach i wtedy będzie można shamować... Edytowane 26 Maja 2014 przez VVicher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkotek Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 ESP nie przeszkadza w pomiarach na hamowni. Fakt ze po wyjeździe z hamowni przez jakis czas pali się błąd układu hamulcowego, ale po jakimś czasie znika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi