Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Uciążliwy szum opon

skrecz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problemik mianowicie po zmianie opon na letnie z przedniej osi dochodzi uciążliwy szum. Mechanik po sprawdzeniu wykluczył szum łożysk , powiedział że nie upuściłem powietrza z kół i jak leżały całą zimę to opony stwardniały .Co o tym myślicie ,czy może być inna przyczyna.

powiedział że nie upuściłem powietrza z kół i jak leżały całą zimę to opony stwardniały

Takie rzeczy to tylko w erze <ok>

Łożyska do sprawdzenia i ewentualnej wymiany 8-)

Po zmianie opon też miałem głośny szum z przodu, dziwne bo opony sprawdzone, kolejny sezon przed nimi. Okazało się, że "fachowcy" źle założyli. Oponę, która zawsze jeździła jako prawa przednia założyli na lewy tył. Po własnoręcznej zamianie spokój.

Oponę, która zawsze jeździła jako prawa przednia założyli na lewy tył.

Ja tak zawsze robię, żeby opony nie wyząbkowały się. 2 "fachowców" mi tak radziło robić. I nigdy nie miałem problemów z szumem, szarpaniem itp.

EDIT: Oczywiście LP idzie na PT a tylne na przód też po przekątnej czyli PT na LP i LT na PP.

Ja to zawsze praktykowałem w oponach asymetrycznych. Nie wiem jak kierunkowe takich nie kupuje.

Miałem podobny problem. Kupiłem nowe letnie opony Kelly (chyba tak sie piszę) w norauto. Po założeniu i przejechaniu sie kawałek, chciałem założyć z powrotem stare a nowe spalić w piecu. Szum od kół był wyraźnie słyszalny większy chyba niż przy zimówkach. Jednym słowem tanie mięso psy.....

Oponki Dębica presto poprzednie michelin energy tak że zostają tylko łożyska , właśnie w trakcie wymieniania tak że zobaczymy .

[ Dodano: 2011-04-05, 20:02 ]

No i wyszło po wymianie łożysk cisza aż miło tylko dlaczego odzywały się powyżej 100.No ale grunt że zrobione .Temat do zamknięcia.

• 3 lata później...

Witam. Odświeżę temat. W tym roku kupiłem opony letnie Diplomat i po około 10tys z tylnego lewego koła pojawiło się okropne wycie, okazało się że wyząbkowały mi obie opony od wewnątrz a szczególnie ta lewa. Amory oki , pojechałem na sprawdzenie zbieżności i niby wszystko w normie lecz mnie zainteresował kąt położenia tylnych kół -6stopni. Czy to jest prawidłowe ustawienie w Megane II Hatchback 2003??

Edytowane przez aston76