meganecoupe02 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 poczytajcie trochę, np tu: O spryskiwaczach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kambol Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Podany temat już czytałem, dzięki. Chodzi mi o konkretną opinię nt. spryskiwacza od C3 w służbie Megane I. Miałem założoną dyszę od C3 w poprzednim samochodzie i się nie sprawdzała, bo kąt maski był taki, że dysza pryskała do połowy wysokości szyby, trzeba było sztukować jakieś podkładki, a to się mija z celem. Dlatego czekam na opinie po pewnym czasie użytkowania w różnych warunkach, przy różnych prędkościach. Będę wdzięczny za taki opis... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 W temacie, który przytoczyłem, jest post kol. Carek'a, gdzie jest napisane, że na postoju jest ok, a przy wyższych prędkościach chlapie nisko na szybę. Mogę się pod tym podpisać, przy 160 na szybę leci już piana i to dość nisko, także wycieraczka rozciera płyn zbierając go z szyby. Ja się przyzwyczaiłem i uważam że jest lepiej niż cztery siki pająka Jak ktoś jeździ dużo po mieście to te spryskiwacze są super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieczar Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 popieram opinię meganecoupe02, podobne odczucia mam, jeśli chodzi o działanie tych spryskiwaczy w Scenicu, gdzie optymalna prędkość dla ich działania to przedział licznikowe 50 - 90 km/h , może z drobnymi odchyłami... też się przyzwyczaiłem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kambol Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Ok, dzięki. W tym wypadku pozostanę na razie przy oryginalnych. Dość często jeżdżę w kilkuset kilometrową trasę po autostradzie i jednak przydaje mi się solidny sik na szybę, zwłaszcza przy lawirowaniu między tirami w deszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawapromyk Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Ja w M I phII też miałem spryskiwacze od C3 i bardzo sobie chwalę. Czy przy małych prędkościach, czy przy dużych zawsze się sprawdzały. Oczywiście im większa prędkość tym strumień trafia niżej na szybę, ale później pęd powietrza wystarczająco roznosił płyn po szybie. Co do standardowych to dobrze spryskiwały przy małych prędkościach albo przy dużych. Nigdy nie miałem tak ustawionych, aby dały radę dobrze zwilżyć całą powierzchnię szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kambol Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Myślicie, że spryskiwacze od Forda Focusa da się dopasować do Megane I ? Są w cenie tych od C3, mgłowe i dodatkowo podgrzewane. Może ktoś niedawno zmieniał i podpowie, czy taki kształt da się wsadzić w maskę Megane I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 (edytowane) czy taki kształt da się wsadzić w maskę Megane I. Nie da, przynajmniej nie bez przerobienia maski. Myślicie, że spryskiwacze od Forda Focusa da się dopasować do Megane I Dla chcącego nie ma rzeczy niemożliwych, pytanie tylko czy ilość potrzebnej pracy będzie adekwatna do efektu :) Edytowane 5 Lutego 2012 przez fred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kambol Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Jeżeli w grę wchodzi przerabianie maski, a nie tylko plastikowych spryskiwaczy, to efekt rzeczywiście nie warty pracy. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Niestety, zresztą jak porównasz zdjęcia org. dyszy czy tych od C3 to załapiesz dlaczego bez przerabiana maski nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawapromyk Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 dodatkowo podgrzewane Chyba przednia szyba jest podgrzewana a nie spryskiwacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Są podgrzewane, tylko tak mnie zaczęło zastanawiać co niby to podgrzewanie ma dać jak w wężykach jest glut zamiast płynu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kambol Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Eee ...jeśli silnik jest rozgrzany, to pod maską wężyki mają cieplutko. Za to galareta się robi w dyszach doskonale chłodzonych powietrzem w czasie jazdy kilkadziesiąt km/h przy kilkunastostopniowym mrozie. Rozmyślałem nad założeniem podgrzewanych spryskiwaczy, bo chciałem sobie zrobić kolejny bajer - podgrzewanie zbiorniczka (myślałem o jakiejś grzałce na 12V, albo po prostu naklejeniu dobrej maty grzewczej i zaizolowaniu zbiorniczka), razem z którym załączałyby się te spryskiwacze. Widziałem, że vel satis ma podgrzewane dysze, ale niestety nie mgłowe, no i nie wiem, czy ma mocowanie jak w Megane, czy inne...(?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 (edytowane) Eee ...jeśli silnik jest rozgrzany, to pod maską wężyki mają cieplutko. Wężyki owszem, ale co ze zbiorniczkiem i pompką (umiejscowione są w kiepski miejscu) ? Tutaj widzę największy problem, bo jeśli w zbiorniczku glut to pompka też ma kiepską wydajność i ogrzane dysze niewiele dają. Nad zrobieniem ogrzewania zbiorniczka też zacząłem się zastanawiać, ale póki co i tak teraz nic nie zrobię (garażu nie mam), więc szkoda czasu. Może na wiosnę wrócę do przemyśleń. Edytowane 3 Marca 2012 przez fred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konkretny Opublikowano 17 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Podepnę się do tematu, mam scenica II czy możecie polecić jakieś dysze z innego modelu bo te moje ... szkoda pisać.. może jakieś mgłowe? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi