Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Stuk na hopce i brzęczenie z tyłu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dawno nie zaglądałem bo megi śmigała bez żadnych oporów ale ostatnio zauważyłem jakieś niepokojące objawy więc zwracam się do was z prośbą o pomoc.

Problem nr 1:

Przy przejeździe przez hopke (wybrzuszony asfalt na którym czuć, że amory rozciągają się prawie na maxsa), prędkość około 100 - 110 km/h słychać jedno stuknięcie - walnięcie następuje przy maksymalnym "uniesieniu" auta. Stuka w prawym przodzie. Co to za część daje o sobie znać??

Problem nr 2:

Ostanio myjąc felgi zauważyłem, że na tylnej lewej oponie pojawił się dodatkowy rowek (wytarcie) ma on szerokość około 3mm i wygląda prawie jak fabryczny ale nim nie jest.

Czy możliwe jest aby przy złej geometri tak dziwnie się zużyła opona ?

Dodam jeszcze tylko, że przy pewnej prędkośći słychać z tyłu odgłos jak by się jechało po wypukłych pasach (takich grubiej malowanych na jezdni, żeby można było wyczuć, że się zjezdża z drogi)

Czy ewentualnie można ustawić geometrie tylnego zawieszenia. Wcześniej miałem Xsare i takie rzeczy powodowała belka skrętna. Tutaj też mam takie wrażenie, że tylne koła stoją lekko w ten sposób /----

Auto było niedawno u diadnosty i na szarpakach i rolkach wyszło wszystko OK. Jak to zdiagnozować i jakie są wasze przewidywania.