skoro Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Aktualizuję temat - wygląda na to że to jednak nie jest czujnik - po założeniu nowego okazało się że klimatyzacja nadal nie funkcjonuje. Zmierzyłem napięcie na kostce zasilającej sprężarkę - wynosi 2,4V, czyli wygląda na to że problem tkwi w samej sprężarce. Czy napięcie na kostce powinno właśnie tyle wynosić??? Witam, przeglądając tematy o niedziałającej klimie postawiłem diagnozę, że do wymiany mam czujnik ciśnienia w układzie - proszę Was o potwierdzenie bądź zaprzeczenie mojemu wnioskowi. 1. Klimatronik nie działa niezależnie od wybranego trybu (auto/manual); 2. Przy trybie auto regulując nastawę temperatury zmienia się siła nawiewu - rozumiem przez to że wewnętrzny czujnik temperatury działa 3. Po włączeniu klimy nie startuje ani elektrowentylator ani sprężarka 4. Zakładam że czynnik w układzie jest (sprawdzone drastycznym sposobem przez naciśnięcie bolca w przyłączu do napełniania układu - "psiknęło" bardzo mocno) Teoretycznie nasuwa się też opcja uszkodzonej sprężarki jednak nie chciałbym tego brać pod uwagę.. Wszelkie odpowiedzi mile widziane [ Dodano: 2011-04-21, 17:09 ] Witam, jeśli ktoś jest ciekawy to problem na dzień dzisiejszy zażegnany - w ASO po podpięciu do CLIPa skasowali błąd - aktywował się system zabezpieczenia sprężarki. Nie wiadomo tylko z jakiego powodu a przez to nie wiadomo również kiedy/czy problem się powtórzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AJKiller Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 Ja oprócz uszkodzonego czujnika mam zaśniedziałą wtyczkę czujnika. Ona powoduje spadek napięcia i rozłączanie sprężarki przez komputer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 skoro jeśli się powtórzy do wymiany wtyczka sprężarki, jest na to nota serwisowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eath Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 witam, Ja wlasnie mam problem z klima (climatronic) w mojej Megane II kombi 1.5dci. Bylem w dwoch serwisach (chwalacych sie specjalizacja w naprawach aut francuskich) i problem nadal nie rozwiazany. Auto podpinane pod komputer i nie potrafili wychwycic bledow. Wykluczyli czujnik naslonecznienia, sprezarke, bezpiecznik, wiazke przewodow. Ostatecznie ofiara padl czujnik cisnienia (presostat), ale z racji braku w serwisie, nie mogli sprawdzic, czy na pewno to ten element (zal sciska jak sie widzi takie serwisy). Dodam, ze uklad klimy jest sprawdzony tj test szczelnosci ukladu, napelniony czynnikiem. Pytanie, gdzie w wawie mozna udac sie do fachowca, niekoniecznie ASO, zeby rozwiazali problem. Jakies warsztaty godne polecenia ? z gory dzieki pozdrawiam, Regulamin pkt. 5.6 P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurbi Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 (edytowane) Witam! to mój pierwszy raz na tym forum. Wszystkim którym klima (klimatronic) nie ruszyła po uzupełnieniu ubytku czynnika proponuję podłączyć się pod porządny tester diagnostyczny i wykasować błędy czujników. Jeśli odłączamy czujnik w samochodzie np. w celu sprawdzenia - generujemy w ten sposób błąd, który potem trzeba wykasować inna sprawa że jeżeli padł nam np. czujnik ciśnienia to tester też to wykryje sprawdzając ciśnienie w układzie , temperaturę na zewnątrz i wewnątrz itd... W moim aucie megane 1,9Dci 2006r. nie pomogło odłączanie komputera. A diagnosta skasował błędy i ... 60zł. Klima ruszyła i jest przyjemny chłodek Edytowane 26 Listopada 2013 przez jurbi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemyk Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Dokładnie miałem ten sam przypadek, trzeba mieć interfejs i skasować błędy a chłodek wróci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi