Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

wyjazd do włoch

mrarek

Rekomendowane odpowiedzi

Wypadało by auto wyposażyć w dodatkowe rzeczy tzn apteczkę (spełniającą normę UE), kamizelki odblaskowe najlepiej dla wszystkich podróżujących samochodem (muszą się one znajdować w kabinie a nie w bagażniku), zestaw żarówek w jakie jest wyposażony samochód.

Co do jazdy przez Czechy, to dość długi odcinek jedzie się drogami jak w Polsce, jeden pas w każdym kierunku (właśnie od Brna), od Brna można lecieć na Bratysławę i przejechać kawałek przez Słowację, jest 50 km dalej chyba, ale cały czas autostradą się jedzie.

Winiety na pierwszych stacjach, to chyba najlepsze i najtańsze wyjście, w Austrii "strzelają" i sprawdzają czy masz winietkę.

We Włoszech albo płacisz tym systemem "zbliżeniowym" albo normalnie gotówką, ale za przejechane kilometry, na bramkach.

Czechy winieta, Słowacja winieta (ale można bez, tylko kawałek się jedzie :-D).

W Austrii trzeba uważać na fotki, robią zdjęcia od tyłu :-D najczęściej na wylotach z tuneli, gdzie są 80.

Korków w Wiedniu nie było jako takich, ale ruch spory i 3-4 pasy autostrady były pełne, ale myślę, że spokojnie da sie przejechac ;)

We Włoszech z parkingami jest różnie, czasem place płatne, czasem bezpłatne, zależy jak trafisz.

My do Tyrolu jechaliśmy w marcu 12 godzin (z centrum Polski) cały czas 130-140 po autostradach, a km było 1100 czy 1200, także jak wyjedziesz o 2 w nocy, to przelecisz spokojnie bez noclegu z dziećmi.

Toaleta na stacjach w A często jest po 1E, ale dostajesz tam jakiś kupon i wtedy jak coś kupujesz na stacji czy tankujesz, to masz jakiś rabat 1E albo 0,5E

Z tego co pamiętam w Czechach paliwko jest tańsze jak w Austrii, w Słowacji podobnie jak w A.

W A za litr diesla 1,45E

Wypadało by auto wyposażyć w dodatkowe rzeczy tzn apteczkę (spełniającą normę UE), kamizelki odblaskowe najlepiej dla wszystkich podróżujących samochodem (muszą się one znajdować w kabinie a nie w bagażniku), zestaw żarówek w jakie jest wyposażony samochód.
o totototo :-D kamizelki mam dwie, więc dwie muszę dokupić, apteczkę mam z RENAULT, kto wie czy normy spełnia... :shock:

a że schowków w samochodzie mnóstwo, to nie będzie problemów ze schowaniem powyższego.

przejechać kawałek przez Słowację, jest 50 km dalej chyba, ale cały czas autostradą się jedzie (...) Słowacja winieta (ale można bez, tylko kawałek się jedzie :-D).
wolę chyba nie ryzykować, bo nie lubię szukać problemów.

zakładam prędkość podróżną na poziomie 110 km/h max, więc powinno się spokojnie całość przelecieć.

Teoretycznie nie musisz mieć innego wyposażenia niż to wymagane u nas, czyli trójkąt, gaśnicę z aktualnym badaniem i tyle. Mówi o tym Konwencja Wiedeńska podpisana przez wszystkie kraje Europy w 1872r. Wynika z niej jasno, że jeżeli auto ma w danym kraju aktualne badanie techniczne i wyposażenie może się poruszać bez zastrzeżeń po drogach innego kraju. Jednym słowem wymagania stawiane przez Czechów dotyczące długości nożyczek mogą sobie wsadzić w ... to miejsce co słonce nie dochodzi. ;-)

Ale ja sobie nie wyobrażam jazdy bez apteczki, zapasowego koła, dodatkowego kompletu żarówek, dodatkowych okularów(optycznych) , linki holowniczej, kamizelek odblaskowych itp. Po prostu mam to wszystko w aucie i już, nie wyjmuję tego.

Pomysł z Chałupkami nie jest głupi - przemyśl sobie.

Jeszcze jedno.

Jak masz zamiar wybrać się na wycieczkę do Wenecji jedź na Puntta Sabbioni, koniec półwyspu. Jest tam duży parking, zostawiasz auto i promem (ok. 60 min) i jesteś na Placyku św. Marka, bilet to 3 €

Ceny i rozkład jazdy znajdziesz na http://www.actv.it/. Weź sobie wodę jakieś kanapki ewentualnie szukaj sklepów samoobsługowych, jest kilka w okolicach Placu św. Marka, tam ceny są bardziej przystępne. Zastanów się nad kupnem biletu całodziennego może wyjść taniej, nie wiem czy jest też opcja biletów rodzinnych, pozwalają na poruszanie się przez cały dzień po całej lagunie. Polecam odwiedzić Burano i Murano.

Knajpki na P.Sabbioni są naprawdę fajne a i ceny nie powalają.

No i weź sobie albo dobrą mapę albo nawigację. w Wenecji łatwo się zgubić. ;-)

Jakbyś miał więcej pytań to służę. Rok temu w okresie karnawału łaziłem 3 dni po Wenecji ;-)

oooo super :!:

prawdopodobnie będzie wolne w Punto i zrezygnujemy z Lido, ze względu, iż Punto jest dużo bardziej komfortowe. będę wiedział na 100% po Świętach, ale już dziś wiem na 99%.

dobrze wiedzieć o tych wycieczkach i samej Wenecji :-D

za nawigację mam NAVI i dodatkowo mapę w telefonie :-D

P_r_z_e_m_o, potwierdzam i polecam zwiedzanie Wenecji właśnie zostawiając autko w Punta Sabbioni. Trzeba tylko wziąść poprawkę iż parkingi są niemałe to jednak szybko się wypełniają tak więc można trafić na brak miejsc. Bilety są jedno dniowe jak i chyba 3 dniowe z tego co pamiętam na wszystkie tramwaje więc można spokojnie o dowolnej porze Wenecję oglądać. Ja bym chętnie wybrał się do Wenecji w okresie kiedy nie ma tam turystów ale tak to nigdy nie będzie więc nie spieszy mi się :-D

Ja bym chętnie wybrał się do Wenecji w okresie kiedy...

Druga połowa sierpnia. Włosi wrócili z wakacji i nie chce im się ruszać, Niemcy, Holendrzy i inne nacje północne właśnie wracają z urlopów. Zawsze poniedziałek lub wtorek, nigdy sobota i niedziela. Sprawdzić trzeba czy muzea są otwarte, bo w niektórych dniach nie ma zwiedzania. Mnie na tym nie zależy wolę powłóczyć się po mieście. ;-)

Doskonałą bazą wypadową jest P.Sabbioni, w promieniu 500 m od przystani jest kilka kempingów. Niestety na wszystkich minimalny czas pobytu to 3 dni. No i trzeba sobie zarezerwować miejsce.

Jeśli chodzi o Rzym to w okolicach 15 sierpnia i również w tygodniu, najlepiej w środę bo większość turystów jest w Watykanie ;-) :-D

od Brna można lecieć na Bratysławę i przejechać kawałek przez Słowację, jest 50 km dalej chyba, ale cały czas autostradą się jedzie.

kolejna vinietka do kupienia ;-)

jechalem tak i goraco polecam.Jest o wiele szybciej niz z Cieszyna.

Jak masz zamiar wybrać się na wycieczkę do Wenecji jedź na Puntta Sabbioni, koniec półwyspu.
mam gdzies namiar na hotel w ktorym wlascicielka jest Polka...jak by co to stukaj na PW.

jechalem tak i goraco polecam.Jest o wiele szybciej niz z Cieszyna.

Zgadza się, ale od Gliwic do Chałupek, trzeba się trzymać DK78, omijając niedokończoną A1. Drogi z jej obecnego końca są fatalne i można stracić wszystko (włącznie z nerwami) co na A1 od A4 się nadrobi.

P_r_z_e_m_o, na poprzedniej stronie pisałem jakie są powody tych niedogodności. Niestety te problemy nie są spowodowane tylko frezowaniem i położeniem nowego asfaltu, ale przebudową drogi na odcinku kilku kilometrów, z poszerzeniem o jeden pas ruchu. Po drodze jeszcze jest wiadukt w pobliżu lotniska w Gotartowicach, tak więc nie zakończy się to w kilka tygodni.

Tu najbardziej wiarygodne źródło: http://www.rybnik.eu/index.php?id=223&...ws,11,show,4844

Droga o której mówię to nr. 3 na planie, nr. 7 to DK 78, której remont ma się w tym roku rozpocząć ale jeszcze nic się nie dzieje. Tak więc trzeba się dobrze zastanowić planując przejazd przez Rybnik w czasie wyjazdu wakacyjnego.