Sebaho Opublikowano 26 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2006 Przeczytałem wszytskie problemy Wasze i odpowiedzi na temat słabo działającego nawiewu w megane. U mnie problem napewno nie jest w filtrze pp. Nawet po wyjęciu go całkowicie z układu nawiew jest słabiutki. Dmuchowa działa napewno i wydajemi sie że bardzo dobrze daje. Mam wrażenie jakby po drodze była jakaś przeszkoda blokująca dopływ powietrza do kabiny. Wrazenie jest takie że albo jest grześ dziura (tylko skąd miałaby się wziąć) w układzie albo powietrze po drodze sie rozpręża i dolatuje tylko do kabiny lekki podmuch. Może macie jakieś pomysły co może być przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delongi Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 Wita. Napisz jak zachowuje sie dmuchawa. czy jak zwiększasz siłę nawiewu to słychać że dmuchawa zwiększa moc czy dalej ma take same obroty. Może masz problem z przełącznikiem. Druga sprawa sprawdź jak wieje kiedu ogrzewanie masz podkręcone na maxa a jak daje kiedy masz ustawione w pozycji min czyli max zimnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 i czy nie masz włączonego zamkniętego obiegu powietrza??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delongi Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 no dokładnie 8-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebaho Opublikowano 17 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2007 Na słuch dmuchawa chodzi dobrze. Imbardziej podkręcasz tym mocniej huczy. zreszta wyjmowałem filtr kabinowy i sama dmuchawa zasuwa pełną mocą ( przy samej dmuchawie urywa głowe) tylko cos nie dolatuje za wiele do nawiewów. Nie wiem co to jest. Nie ma znaczenia czy ogrzewanie jest właczone czy nie. [ Dodano: 2007-01-17, 23:27 ] Przy obiegu zamkniętym daje troszke mocniej ale to dalej nie to co być powinno. [ Dodano: 2007-01-17, 23:49 ] Acha i mam jeszcze jedno pytanie: czy u was też tak jest, że gdzie nie skierować nawiewu to i tak przednimi kratkami bedzie wiało? Dopiero po zamknięciu bocznych i centralnego nawiewu czuć że leci tamtędy któredy jest ustawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzEkCzEk Opublikowano 21 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2007 w mojej meganie jest podobnie, dmuchawa dziala jak nalezy ale nawet jak mam ustawiony nadmuch tylko na nogi to bocznymi i srodkowa kratka i tak dmucha tak samo jak ustawie nadmuch tylko na szybe, dziwne to troche ale nie wiem co mozna z tym zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 21 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2007 jakby Ci sie udalo dostac do "zwrotnic" to mozesz przeczyscic tloczki, ktore przeslaniaja lub otwieraja kanaly. moze po prostu nie dochodza albo cos je blokuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 22 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2007 Z tym wianiem przez przednie kratki to norma w megankach, jedyne wyjście do zamykanie przednich kratek, co mnie bardzo denerwuje jak chce puścić całość na szybę przednią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebaho Opublikowano 23 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2007 No jesli mówicie żeto normalne (jeżeli chodzi o skierowanie nawiwu) to nie bede sie tym specjalnie zajmował. Może kiedyś przy okazji. Teraz tylko musze dojść dlaczego wieje tak słabowato... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 24 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 Acha i mam jeszcze jedno pytanie: czy u was też tak jest, że gdzie nie skierować nawiewu to i tak przednimi kratkami bedzie wiało? Dopiero po zamknięciu bocznych i centralnego nawiewu czuć że leci tamtędy któredy jest ustawione. to dotyczy wszystkich (chyba modeli renault) przynajmniej tak było w clio R19 i megane w ciężarówce mam także takie rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel747 Opublikowano 24 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 jako że jestem "nowy" na forum to na wstępie wszystkich serdecznie witam Mój problem jest dokładnie taki sam jak Sebaho - więc opisywać nie będę. Co prawda dotyczy on Scenica 1.9dTi z 2000r. Jeśli chodzi o ustawienia wylotów powietrza w megance to faktycznie środkowe kratki "działają" zawsze - jeździłem meganką 5 latek. Mogę Wam powiedzieć, że w scenicu działa to inaczej - jak ustawisz pokrętłem tak wieje - wg mnie to skopali to trochę, bo jak mam nawiew na szybę, to nieraz przydałoby się trochę ręce ogrzać - a tu klops. Wracają do tematu - "dolatuje tylko do kabiny lekki podmuch" - jakby Ci sie udalo dostac do "zwrotnic" to mozesz przeczyscic tloczki, ktore przeslaniaja lub otwieraja kanaly. moze po prostu nie dochodza albo cos je blokuje. Ktoś wie jak tam się dostać ? Co rozebrać ? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebaho Opublikowano 25 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2007 Może i racja tylko żeby dostać sie do regulatorów nawiewu to trzeba pół albo i więcej tapicerki w renacie zdemontować. Żeby było cieplo to może bym się za to zabrał choć z tego co wiem to jest naprawde sporo rozbierania i składania później. No chyba że się myle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Przeczytałem wszytskie problemy Wasze i odpowiedzi na temat słabo działającego nawiewu w megane. U mnie problem napewno nie jest w filtrze pp. Nawet po wyjęciu go całkowicie z układu nawiew jest słabiutki. Dmuchowa działa napewno i wydajemi sie że bardzo dobrze daje. Mam wrażenie jakby po drodze była jakaś przeszkoda blokująca dopływ powietrza do kabiny. Wrazenie jest takie że albo jest grześ dziura (tylko skąd miałaby się wziąć) w układzie albo powietrze po drodze sie rozpręża i dolatuje tylko do kabiny lekki podmuch. Może macie jakieś pomysły co może być przyczyną? Witam, Nie czytalem tego watku wczesniej ale dzis zajrzalem bo sam mam pewien problem, ale najpierw odpowiedz co do problemu z ktorym tez sie borykalem - slaby nawiew w kabinie. Problemem byl oczywiscie filtr pp, ale jak do tego doszedlem: Wyjalem filtr uruchamiam bez filtru nawiew a tu różnica niewielka.. i gdzie tu szukac rozwiazania. Na szczescie moj szwagier stal przed autem i okazalo sie ze cale powietrze idzie tam gdzie powinno.. przez otwarta klapke filtra - dmuchalo z niej az milo a po jej zakryciu w kabinie w koncu nawiew jak trzeba. Nie wiem czy przypadkiem nie postapiles podobnie ale objawy masz identyczne jak w moim autku. Ale tutaj pojawia sie moj problem - gdyz moja wymiana filtra jeszcze zakonczona nie zostala. Zakupilem u kolegi filterek (MAN U 2424 - wedle opisu do Renault Megane I wersja z klima) otwieram pudelko ale ten zakupiony nie do konca jest jak ten wyjęty z auta. Ksztalt ten sam ale ten nowy ma dookola filtru gąbke uszczelniającą a ten orginalny ma plastik z prowadnica. I tu pada moje pytanie: Czy tak ma byc, czy po prostu ktos podmienil filtr wewnatrz pudelka (na instrukcji do zakupionego filterka wyglada on identycznie z moim). Jezeli ktos z was spotkal sie z tym problemem bede wdzieczny za podanie rozwiazania. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2007 jak kupujesz zamiennik to może trochę się różnić budową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebaho Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 No niestety u mnie słaby nawiew nie ma nic wspólnego z filtrem PP. Sprawdzałem . Coś jest nie tak po drodze tylko nie wiem jeszcze gdzie szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi