bolom Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Witam serdecznie, Jestem posiadaczem Renault Megane 1.5 dCi 106 KM, 2007 rok, kombi. Auto sprawuje się ok. Przejechane ma 204 tysiące. Od pewnego czasu podczas uruchamiania silnika mam takie szarpniecie, że zatrzęsie całą "budą". Szarpnięcia te są czasami mniejsze. Podczas gaszenia tez jest takie uderzenie ale jakby mniejsze. Wielu mechaników mówi mi, że ten typ, ten silnik tak ma, jednak jesli dobrze pamietam, kiedys tego nie było. Podczasu uruchamiania było ok. - niektórzy mówią, że to wina świec żarowych, - inni, że to koło dwumasowe, - jeszcze inni, że zabrudzony układ spalin: ERG, przepływka, i tym podobne... Co do koła to nie jestem do końca przekonany, gdyż uruchamiam zawsze na wciśniętym sprzęgle, znowu podczas jazdy nie szarpie nie zgrzyta, nie słychać go wogóle, Może to wina poduszek,..... Poproszę o jakies sugestie, wskazówki.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOSA78 Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 niech ktoś gasi silnik a Ty otwórz maskę i słuchaj , ewentualnie możesz spróbować pobujać silnikiem może coś usłyszysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Zacznij od sprawdzenia dokładnego wszystkich poduszek pod silnikiem i skrzynią. Łom w rękę i do dzieła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolom Opublikowano 20 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 .... sprawdzone, to nie poduchy, a czy może być wina wtrysków albo sprzęgła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek34 Opublikowano 21 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 Witam Sprzęgło raczej nie, miałem coś podobnego (samo przeszło po jednym dniu) z tym że u mnie jeszcze z rury dymiło przez jakieś ok20km i też przeszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pharma1977 Opublikowano 22 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 (edytowane) Ja tak miałem w Clio 1,5 dCi . W Megane na razie nie mam . Ale to traktor przecież . Jak się trochę zużyje , to tak ma . Może poduszki albo poduszki skrzyni biegów . A jak jedziesz to wajcha zmiany biegów sie rusza pod ręką ? Edytowane 22 Maja 2011 przez pharma1977 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolom Opublikowano 24 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 ... tak wajha strasznie sie "wierci" jak jadę, wydaje mi sie, że pomimo sprawdzania ŁOMEM to wina takiej dużej okrągłej poduszki, która trzyma silnik by sie nie bujał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi