Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Światła drogowe nie gasną

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niedawno zakupiłem Megankę II phI 1.6 16V z 2003r. kombi. Kilka dni temu wystąpiła usterka, z którą nie potrafię sobie poradzić. Otóż nie gasną mi światła drogowe. Palą się cały czas, nawet jak wysiądę z auta i zamknę je to światła nadal się palą, aż do rozładowania akumulatora. Na desce nie pali się kontrolka od świateł długich. Myślałem, że coś jest z modułem zespolonym przy kierownicy, jednak nawet rozłączając wszystkie wtyczki nie udało mi się zgasić świateł. Sprawdzałem również w skrzynce z bezpiecznikami pod maską. Pomaga jedynie wyjęcie bezpieczników. Sprawdzałem wtyczki. Ani czarna, ani brązowa nie są stopione lub w jakiś inny sposób uszkodzone. Jedyne co jeszcze przychodzi mi do głowy to przekaźniki na płytce z bezpiecznikami, ale zanim złapię za lutownicę chciałbym się szanownych kolegów poradzić. Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedzi.

nie spotkałem się z takim samoistnym przypadkiem, chociaż kiedyś sam tak zrobiłem - niechcący, W skrzynce bezpieczników pod maską,

sprawdź czy nie ma zwarcia na kostce wyjścia świateł przednich (długie, mijania, mgielne),

i bardziej prawdopodobne zwarcie/nadtopienie obwodu wewnątrz skrzynki, po jej otwarciu będzie widać.

• 1 miesiąc temu...

Już po naprawie. Niestety to nie był przekaźnik (chociaż miałem cichutką nadzieję). Cewka w przekaźniku działała bez zarzutu. Ostatecznie po wymianie skrzynki z bezpiecznikami koło akumulatora problem został rozwiązany.

• 1 rok później...

Mi z kolei się one (drogowe) nie zapalały wcale. Chciałem wymienić sam przekaznik znajdujący się w skrzynce koło akumulatora o nr TYCO V23072-C1061-A408 (występują 2szt: mijania i drogowe) ale niestety póki co w Polsce nie do zdobycia. Wymieniłem więc całą skrzynkę UPC. Aha Uwazajcie na rodzaj skrzynki bo znaczenie mają wersje tzn UPC X84 N1, N2 , N3. Jeśli macie N3 to zastępujecie ją również N3! W innym wypadku nie będą wam działać np klima czy el.szyby z tyłu, tempomat itd. N3 świadczy o wersji wyposażenia. Ja za swoją skrzynkę słono przepłaciłem bo dałem aż 400zł ;)

• 1 rok później...

Witam,

w nocy samoczynnie włączyło mi się prawe światło w mojej Megane. Rano zeszłam do auta i próbowałam je wyłączyć ale bezskutecznie. Tym samym akumulator padł. Czy wiecie może czym to jest spowodowane? Bo o 22 jak podjeżdżałam pod dom, to żadne światła się nie paliły.

Z góry dzięki za wszelką pomoc :(