dagobert Opublikowano 27 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2006 Witam forumowiczów. Wczoraj zerwał mi się w aucie pasek rozrządu czy ktoś wie ile w mało optymistycznym wariancie może kosztować taka impreza :-? pasek wymieniłem przy 75 tkm przejechal 23tkm tj. do 98tkm i strzelił.Bylem dzis u mechanika rozebrał, masakra totalna. Zaczynam zbierac kasę tylko to mi pozostało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 27 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2006 Oj w dieslu zerwany pasek to masakra. Optymistycznie to wymiana wszystkich zaworów, planowanie głowicy i prowadnice zaworów itp. Przy ośmiu zaworach (nie wiem ile ich jest w 1,9dTi) to koszt ok. 1500-2000zł Jeżeli do wymiany będzie jeszcze wałek, klawiatura, głowica to już lepiej znaleźć kompletną głowicę ze szrotu i doprowadzić do dobrego stanu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 27 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2006 Kiedyś widziałem cały silnik 1.9 dTi (bez elektroniki) na allegro za około 3000zł,a co do zaworow to dTi ma ich 8. Zerwany pasek to nic dobrego, zawsze jak ja albo ojciec kupowal auto to zmienialismy pasek praktycznie na samym poczatku. dagobert, mozesz napisac ile tys. zrobiles na pasku, czy byl oryginalny czy zamiennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazet Opublikowano 29 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 pasek wymieniłem przy 75 tkm przejechal 23tkm tj. do 98tkm i strzelił. Raczej nieoptymistyczny temat 23000km i pękł. Jakiej firmy był pasek (tak z ciekawosci) ? Pozatym wcale nie musi byc tak zle. W silniku iveco diesla (nie pamietam pojemnosci) tez jest kolizyjny silnik i tez pasek strzelił. Skończyło sie na wymianie dwóch zaworów i regeneracji głowicy. Koszt 400zł+nowy rozrząd. Ale z drugiej strony Renault to taki "Francuski Numer" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 29 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 Każdy silnik wysokoprężny jest kolizyjny. Jest mała szansa, że jeśli pasek pęknie na małych obrotach to nie tłoki nie zdążą narobić zbyt wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dagobert Opublikowano 29 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 Pasek był firmy Gates , ale teraz właśnie czytałem w necie , że ponoć jakaś tam partia tych pasków szybko się rwała. No to miałem pecha :-/ Ciekawy jestem jak po naprawie będzie się zachowywał silnik. Jedni twierdzą , że to już będzie złom inni zaś , że spokojnie można będzie jezdzić dalej , hmmm.... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 29 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 ZAleży co sie stało i zależy jak to zostanie naprawoine. Mój po wymianie zaworów wydechowych, prowadnic zaworów, rozrządu jeżdzi jak wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 4 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2007 A orientujecie sie, czy silnik w Megane 1,4RT jest kolizyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 4 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2007 A orientujecie sie, czy silnik w Megane 1,4RT jest kolizyjny? Niestety tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebaczaj Opublikowano 4 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2007 A które silniki megane I są niekolizyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 4 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2007 Nie ma takich. Wszystkie sa kolizyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 A które silniki megane I są niekolizyjne? No wlasnie nie wiem, stad moje pytanie;) Szkoada, ze sa.. ale coz.. Trzeba uwazac.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 1.4 i 1.6 8v napewno są kolizyjne. Niestety :-| wiem to z doświadczenia. Na szczęście tylko z zaworami wydechowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazet Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 2.0 F3R też kolizyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 A które silniki megane I są niekolizyjne? No wlasnie nie wiem, stad moje pytanie;) Szkoada, ze sa.. ale coz.. Trzeba uwazac.. Jeżeli zastosujesz zasadę 1/ wymiany rozrządu srednio co 70 tys km lub co 5 lat, a nie jak podają w instrukcji 120 2/ za każdym razem wymienisz rolke napinacza niezależnie od jej stanu 3/ co dwie wymiany rozrządu, wymienisz też pompe wody, a w starszych samochodach z dużym przebiegiem również uszczelniacz wałka rozrządu to nie musisz sie za mocno obawiac. Pamiętaj też, aby silnikiem nie szarpac i nie palić go na tzw "pych". Gwałtowne puszczenie sprzegła nie musi, ale może spowodować przeskoczenie paska o ząbek lub nawet kilka i wtedy skutki...... takie jak przy pękniętym pasku. Głowica do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi