grzes74 Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Co sądzicie o nowym motorze diesla by Renault? Miał ktoś przyjemność pojeździć może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 a to nie dpiero w planach ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exotic Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Energy dCi 130 - nowy silnik Renault 1,6 l, 130 KM i 320 Nm. Renault wprowadza do oferty nowy silnik wysokoprężny o pojemności 1,6 l. Dzięki kwadratowemu stosunkowi skoku do średnicy tłoka oraz innowacyjnym technologiom (układ odzyskiwania energii podczas hamowania, niskociśnieniowy EGR, technologia zmiennego zawirowania mieszanki, pompa oleju o zmiennej pojemności) inżynierom udało się uzyskać wysokie parametry przy relatywnie niskim zużyciu paliwa. Silnik Energy dCi 130 rozwija moc 130 KM przy 4000 obr./min oraz maksymalny moment obrotowy 320 Nm przy 1750 obr./min. Zużycia paliwa w modelach Grand Scenic i Scenic wyposażonych w nowy motor utrzymuje się na średnim poziomie 4,4 l na 100 km. Nowy diesel jest czwartym już silnikiem wysokoprężnym, jaki został opracowany w ramach francusko-japońskiej współpracy. Poza modelami Scenic i Grand Scenic motor ten znajdzie zastosowanie także w gamie modelowej Megane oraz w niektórych modelach Nissana. Prace nad nowym silnikiem trwały 28 miesięcy i pochłonęły 230 mln euro. Przy projekcie pracowało 160 inżynierów. Jakiś czas temu oglądałem test nowego Scenika z silnikiem 1,6 dCi. Ten silnik ma zastąpić model 1,9 dCi. Wprowadzają go do Megane i Scenik'ów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes74 Opublikowano 4 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 (edytowane) Jakiś czas temu oglądałem test nowego Scenika z silnikiem 1,6 dCi. Ten silnik ma zastąpić model 1,9 dCi. Wprowadzają go do Megane i Scenik'ów. Gdzie ten test widziałeś? Wiecie może jak ten start- stop będzie działać? (turbina)... Na jakiś angielskich stronach poczytałem że ten diesel ma trafić do Mercedesa Klasy A - jako że Nissan Renault - zamierza współpracować czy rozpoczął współpracę z niemiaszkami... Sam coś poszperałem tu są fajne dane: http://przyspieszenie.pl/9888/16-dci-130/ Edytowane 4 Czerwca 2011 przez grzes74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exotic Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Gdzie ten test widziałeś? Na TVN Turbo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Sceniki z tymi silnikami są już dostępne i tak; SCÉNIC GAMA 2011 SL Tech Run Energy dCi 130 S&S Euro 5 G11 -- 90 900 zł z VAT Rabat :- 10 000 zł Cena końcowa : 80 900 zł z VAT GRAND SCÉNIC GAMA 2011 SL Tech Run Energy dCi 130 S&S Euro 5 G11 7-miejscowy -- 93 900 zł z VAT Rabat : - 10 000 zł Cena końcowa : 83 900 zł z VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Można już nawet poczytać testy tego silnika. Z tego co wyczytałem dynamika jest trochę lepsza od 1,9 dCi, ale silnik potrzebuje więcej paliwa. W testach średnie spalanie wynosiło około 7l/100km, gdzie producent obiecuje 4,5l/100km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocuper Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Takie koszta a silnik tylko w scenic'u? To się nazywa rozrzutność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 (edytowane) Docelowo 1,6 dCi zastąpi 1,9 dCi we wszystkich autach koncernu Renault-Nissan. Pewnie z czasem 1,6 dCi zastąpi też 1,5 dCi. Ze względu na koszty raczej nie będą produkować dwóch rodzin silników o podobnej pojemności. Edytowane 6 Czerwca 2011 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi92 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Pewnie z czasem 1,6 dCi zastąpi też 1,5 dCi. No raczej zamiast 1.5 będzie coś w stylu 1.2 lub 1.1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes74 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 To jeszcze jeden link: http://www.automotive-electronicspecifier.com/Drive/The-New-energy-DCi-130-Diesel-Engine---A-High-tech-Package-Derived-From-Renaults-F1-Experience.asp znalazłem też info z 2009 że na ten rok Renault planowało podwójną edycję tego silnika. Druga wersja ma być bi-turbo i mieć 160 KM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba.Grand Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 No ta odpowiem jako użytkonik. Co do spalania to mam średnie 7.5 ale jak na pierwsze 700 km to nie narzekam. To mój 3 scenic a 8 renault. Oczywiście do poprzedniego 2.0T w benzynie to się nie umywa ale w stosunku do poprzednie 1.9 DCI to dużo fajniejszy, oczywiście jeszcze go nie kręciłem bo docieram ale w trasie przy ok 90 km/h palił poniżej 3 litrów. Co do wyciszenia jest ciut głośniej niż w 1.9 DCI w scenic II ale całkiem znośnie. Fajnie przyśpiesza i ta cisza na skrzyżowaniu gdy gaśnie silnik :) w sumie fajnie się tym jeździ. Napiszę więcej jak dotrę i będę mógł to bardziej rozbujać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob38 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Ja dopiero pierwszy bak kończę, ale wg komputera wychodzi spalanie 7,1 (przy 50% miasto i 50% trasa, z czego znowu 30% jazda autostradą pod wiatr z prędkością do 140km/h). Na razie oceniam go dobrze, przede wszystkim za ciszę i wygodę. Dynamikę ciężko mi ocenić bo nie kręcę go jeszcze zbyt wysoko. Jeśli zaś chodzi o system start & stop to mnie osobiście wkurza i chciałbym go wyłączyć na stałe, ale jeszcze nie znalazłem odpowiedzi jak to zrobić - owszem jest to fajne pod względem ekologii i ciszy pod światłami, ale ja jestem ze "starej szkoły" gdzie uważano, że diesel nie powinien być ciągle włączany i wyłączany. Na plus tego systemu muszę dodać, że po wyłączeniu silnika i ponownym wciśnięciu sprzęgła odpala bardzo szybko i bez szarpnięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoldom Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Czy jest jakiś przycisk do wyłączenia Start&Stop. Wydaje mi się że po lewej stronie jest przycisk A i on służy do wyłączania start@stop. Czy może ktoś to potwierdzić. Do tej pory nie znalazłem o tym informacji w sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi