mrarek Opublikowano 22 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 ale bąbelki lecą OD filtra DO tej strzałeczki, czyli gdzieś tam po drodze zaciąga powietrze. a w strzałeczce się odpowierza i dlatego silnik nie przerywa :) zapytam dlaczego masz strzałeczkę w drugą stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Munchausen Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Małe dwie podpowiedzi. W przypadku korka misy olejowej - jeżeli jest to kwadrat 8 mm - znakomicie jako klucz sprawdza się klamka :) Oczywiście nie chodzi o ten element, który chwytamy kończyną górną, tylko o kwadratowy trzpień. W przypadku filtra paliwa - zalecane jest przed zainstalowaniem zalać nowy filtr olejem napędowym. Droga paliwa z baku do pompy wysokiego ciśnienia jest dość długa. Jeżeli długo będziecie kręcić silnikiem o zapowietrzonym układzie paliwa to może dojść do uszkodzenia właśnie wspomnianej pompy. Poza tym szanujmy pompę przedwstępną. W serwisie często zalewają układ w ten sposób, że jeden mechanik "trzepie" :) gruchę, a drugi wytwarza ciśnienie w zbiorniku za pomocą węża do kluczy pneumatycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piomia Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 witam! wymieniłem wszystkie filtry oprócz filtra paliwa bo nie mogę go znaleść :) napiszcie gdzie takowy znajduje się w scenicu II 1.6 16V z 2004 roku bo opisy powyżej dotyczą się głownie wersji 1.9 dci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Na baku, na wysokości lewych tylnych drzwi. Nachyl się tam i popatrz. Zobaczysz! Moja pomyłka z prawej strony nie z lewej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piomia Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Regulamin - cytowanie a bak przypadkiem nie jest po prawej stronie tam gdzie wlew paliwa? Nie cytuj całego posta jak odpowiadasz bezpośrednio pod nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Moja pomyłka, filtr jest po prawej stronie, a bak umieszczony jest centralnie, pod tylnymi siedzeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piomia Opublikowano 17 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 cytat niestety wprowadziłeś mnie w błąd - nie ma w tym miejscu filtra paliwa, pewnie jest on w baku (nie wymienialny) tak jak w lagunie II Zalecam przypomnienie sobie Regulaminu, a w szczególności fragmentu dotyczącego cytowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 17 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 czytaj tutaj Ok już znalazłem. Sprawdziłem u producenta. Rzeczywiście filtr paliwa w w/w modelu Scenica znajduje się w baku (to jest filtr kilkuwarstwowy-samooczyszczający się). Wymiana filtra następuje po 200.000km. pozdrawiam wszystkich. Ta informacja może komuś się przyda. Potwierdzone na 100%. dotyczy scenic 1.6 16V 2006 r. może w Twoim tez tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek44 Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Witam! Może ktoś podpowie mi jak wymienić filtr paliwa w Megane I ph II 1,9 dci. Powiedział mi mechanik, że filtr nie ma wkładu, trzeba kupić cały nowy za jakieś 100 - 120 zł. Chyba tak pewnie jest, bo z tego co widzę to całość jest nierozbieralna. Może jakieś wskazówki? Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 marek44, http://megane.com.pl/scenic-i-phii-filtr-p...=odpowietrzy%E6 :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek44 Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 meganecoupe02, - dzięki! Przeglądałem tematy ale ten jakoś mi umknął. Teraz już wszystko jest dla mnie jasne. Kupiłem właśnie filtr PS 980 Filtron za 98 zł i jak tylko znajdę trochę czasu zabiorę się do wymiany. [ Dodano: 2010-11-23, 19:18 ] Doczytałem się, że "Co pewien czas, konieczne jest usuwanie z układu płynu znajdującego się w filtrze oleju napędowego poprzez wkręt odpowietrzający". Zastanawiam się, czy musiałem go zmieniać na nowy? Może usunięcie płynu wystarczyłoby aby oczyścić filtr, jeżeli ogólnie wszystko było raczej z nim dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kepa416 Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Słabo wyczytałeś nie chodzi o usuwanie płynu a wody zostaje ona na dnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek44 Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Dzięki kepa416, ale cytowałem dokładnie z opisu. (woda to też płyn) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kepa416 Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Ale może kogoś wprowadzić w błąd taki opis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek44 Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Tak, masz zupełną rację kepa416, - może KOGOŚ wprowadzić w błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi