siadula Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Witam. Chciałbym zabrać się za wymianę głośników ponieważ posiadam zestaw oryginalny w swojej Megance (wersja 3 drzwiowa). Radio wydaje mi się że jest naprawdę dobre (JVC KD-R911), lecz głośniki... szału nie ma, więc zwracam się z prośbą do was forumowicze. Podsuńcie jakiś pomysł, jakie głośniki( za rozsądne pieniądze), czy jednodrożne, dwudrożne... oraz czy wymieniać tylko przód i tweetery czy również z tyłu. Od razu zaznaczam że nie chcę żadnej tuby ani wzmacniaczy w bagażniku. Chcę by głośniki grały głośno przy tym żeby był niezły bas, gdyż w oryginalnych nie ma tego w ogóle. Również pytanie jakie wchodzą tam głośniki jeśli ktoś wie z przodu i z tyłu (chodzi o średnice) i czy ewentualnie bawić się w przeróbkę na większe ? Z góry dziękuję za odpowiedz i sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudijr Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Po 1 zacznijmy od tego, że super osiągów nie uzyskasz bez wzmaka itd. ale przyzwoicie dobrze grające audio uda się zrobić Po 2 rób scene tzn. dobre głośniki na przód z tweeterami i zwrotnicami, tył sobie daruj, ew. jak chcesz bass to jakieś jajka w tył Napisz mi gdzie MII mają tylne głośniki (drzwi, czy półka) i czy są 16', czy 13'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siadula Opublikowano 23 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Mam wersje 3 drzwiową. Głośniki tylne są tam gdzie teoretycznie powinny być drzwi, po bokach. Są oryginalnie tam zamontowane. Głosniki 13' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudijr Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 13' polece Helixy DB 52.1 teraz one się nazywają blue i jakiś cyferek To na przód Jak nie chcesz tuby to poszperaj o jakiś głośnikach co dają najwięcej basu, może jakieś Powerbass'y na tył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreamerek Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 GMS'a chyba lepiej grają, jeżeli w ogóle można tu mówić o porównaniu Tuby i głośniki w półkach tez sobie daruj . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł_Sz Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Jak nie chcesz tuby to poszperaj o jakiś głośnikach co dają najwięcej basu, może jakieś Powerbass'y na tył. Ja akurat do radia JVC nie poleciłbym Powerbassów. Mamy taki zestaw w obecnym autku żony i gra to tragicznie. Fakt, basu jest dużo, ale jest on mocno "plastikowy" i nienaturalny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudijr Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Dlatego ja mam Skrzynie, kupiłem za 200zł Mante Multimedie, niby gówno, ale bass jest i w zupełności wystarcza, jak za te pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreamerek Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 "Bass" ma tyle definicji co ludzi na świecie. Każdy czegoś innego oczekuje i nie byłbym na tyle odważny aby kupić Mantę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siadula Opublikowano 17 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Co myślicie o głośnikach PowerBass do tego radia: http://moto.allegro.pl/powerbass-2xl-5c-2-drozne-130mm-i1819146848.html Słyszałem że ich głośniki robią naprawdę dobrą robotę w samochodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomek4007 Opublikowano 17 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 jak wygłuszysz drzwi i podłączysz je pod wzmacniacz to na pewno zagrają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siadula Opublikowano 17 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Jeżeli pominę wzmacniacz. Tylko głosniki plus wygłuszenie. Będzie to grało jakoś ? Wzmacniacz to dodatkowy koszt ponad 500 zł gdy chciałbym kupić tej samej firmy co głośniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreamerek Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 (edytowane) Co myślicie o głośnikach PowerBass .... Słyszałem że ich głośniki robią naprawdę dobrą robotę w samochodzie. Kwestia gustu, o JBL'ach mówią to samo :) a nie każdy za nimi przepada... Jeżeli pominę wzmacniacz. Tylko głosniki plus wygłuszenie. Będzie to grało jakoś ? Jakoś na pewno pytanie czy Tobie będzie to odpowiadać... Nikt tego nie zgadnie. Przy okazji, nie każdy wzmak będzie dobry do tych głośników. Piszą, że mają 3ohmy a więc niektóre kiepskie wzmaki (budżetowe) mogą się na nich wyłożyć jak nie będą stabilne przy tej wartości... Ostatnio na alle... poszedł ciekawy Xetec za niewiele więcej jak 4 stówy a zasilił by takie głośniki i suba w jednym :) Edytowane 18 Września 2011 przez Dreamerek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Sek Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 (edytowane) Ja się wypowiem, z doświadczenia nabytego podczas zmian audio w pierwszym aucie-laguna i później w vectrze. Jak chcesz mocy to wzmak i dobre głośniki plus wygłuszenie drzwi. A jeśli zależy Ci na jakości dźwięku to (zależy od fabrycznych głośników) w niektórych przypadkach wystarczy porządne wygłuszenie drzwi porządnymi materiałami i może dystanse by unieruchomić głośniki na blasze drzwi. Ja byłem zszokowany po wygłuszeniu drzwi w vectrze, fabryczne głośniki zostały. Dokupiłem skrzynię 550W ze wzmakiem ale tylko do skrzyni basowej, grało bosko, dźwiek czysty, wyraźny, głęboki, a bass... był perfekcyjny, miękki, głeboki, nie huczenie czy dudnienie, czuło się go w ciele :) . Radio miało regulowane odcięcia częstotliwości na poszczególne głośniki (np 60/80/100/120Hz na skrzynię itd na pozostałe ale nie pamiętam wartości dla średnich i wysokich) i moc poszczególnych sygnałów, gdy było słychać bas, dało się normalnie rozmawiać i słyszeć innych mimo tego, że uderzenia i pompowanie tego basu masowały plecy siedząc nawet na przednim fotelu. Jeśli zmiana głośników- polecam Hertz'e. Edytowane 18 Września 2011 przez Mr.Sek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi