getme Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Witam, dzisiaj podczas jazdy nagle samochód zaczął mocno drżeć. Drżenie nasilało się przy przyspieszaniu na biegach 1, 2 i 3. Samochód zaczął słabiej ciągnąć i chwilowe spalanie na tych biegach się zwiększyło (nawet do 29l/100km). Na 4 jest jakby lepiej, ale też drży. Na 2 i 3, przy obrotach ponad 2000 też jakby nieco mniej drży. Jak stałam na światłach na jałowym biegu to telepało bardzo dramatycznie. Przeglądałam podobne wątki, ale nie do końca potrafię poradzić sobie z interpretacją wpisów i przełożeniem porad na moje objawy. Kiedyś miałam spore drżenie i do wymiany były cewki, ale to drżenie miało miejsce tylko podczas stania w miejscu. A teraz samochodem ostro telepie i to podczas stania w miejscu i podczas jazdy. Megane II 2003 rok 1,6 16 V benzyna PS. Na początku czerwca wymieniłam moduł sterujący silnikiem. PS2. Nie jestem pewna czy mam ph I czy ph II Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Warto podpiąć auto pod CLIPa, ale to mogą być znowu cewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
getme Opublikowano 25 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Pawel, dziękuję za bezbłędną diagnozę. Poszła cewka nr 3. Podłączenie pod komputer w ASO w Toruniu - 120 PLN. Zamiennik cewki zaproponowany przez ASO - 160 PLN (za oryginalną chcieli 300 PLN). PS. I tak mam dość mojej Megane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zamiennik cewki zaproponowany przez ASO - 160 PLN (za oryginalną chcieli 300 PLN). Ile Nowa cewka beru w sklepie ~100zł, zdziercy cholerni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 PS. I tak mam dość mojej Megane. Szanuj auto swoje, bo nie wiadomo na co trafisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krauz Opublikowano 7 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 Ooo chyba przypadkiem ktoś odp. na moje pytanie Panowie a jak sprawdzić manualnie czy cewka jest dobra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 7 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 Panowie a jak sprawdzić manualnie czy cewka jest dobra? Niestety 100% metody nie ma, można miernikiem (nie pamiętam tylko ile ma wychodzić), ale jedyna naprawdę pewna metoda to sprawdzanie gdzie wypada zapłon i podmiana na inne lub żonglerka pomiędzy garami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s1ash Opublikowano 8 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 sory za off topa, a jak wymieni sie cewki na BERU to już one są dożywotnio , czy też mogą nagle padnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 8 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 (edytowane) Każda cewka może paść, ale w przypadku beru szansa jest mniejsza. Jeśli chodzi o ogólnie pojętą długość życia to niektórzy (Ci co mieli farta) mają do dziś fabryczne sagemy. Edytowane 8 Lipca 2011 przez fred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi