Profit Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Przy 185 km/h będzie równo 5000 obr/min. Przy 5500 mamy maxymalną moc i w tym momencie kończy się przyspieszanie. ( po płaskim terenie). Pozdrawiam. Dodano: 02 paź 2012 - 10:37 Dodam jeszcze , że przy 180 km/h komputer wskazuje chwilowe zużycie paliwa 23 L/100km :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rxe.Megane Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Turbobenzynka co się dziwić :D Ja 180 mam przy 3,2 i chwilowe wynosi 13,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flacha Opublikowano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Witam Moją Meganką 1.4 Tce jezdze dopiero od tygodnia i mam przejechane troche ponad 200 km wiec duzo powiedziec nie moge . Z auta jestem bardzo zadowolony, silniczek moim zdaniem rewelacja (poprzednio jezdzilem Berlingo 2.0 HDI 90KM z 2001 roku), czuc ze auto az sie wyrywa do przodu :D. Na razie jezdze tylko w 2 osoby plus ewentualnie zakupy. Zobaczymy jak sie bedzie jechalo jak bedą 4 osoby dorosłe . Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tekade Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Ja moją Megane jeżdżę od marca 2011, więc już prawie 2 lata. Z silnika 1.4TCe jestem bardzo zadowolony. Teraz przez 2,5 tygodnia miałem zastępcze Megane III GT z silnikiem 1.6 (czyli identyczne auto, tylko inny silnik) i jazda bez porównania, na korzyść 1.4. Jednak turbo robi swoje. W 1.6 było głośno w porównaniu do 1.4, no i różnica w przyspieszeniu diametralna. Żona jak nim jechała to stwierdziła, że to auto nie chce jechać :D Nigdy nie żałowałem wyboru 1.4Tce, a teraz jeszcze się upewniłem, że był to super wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Mija dwa lata od odbioru Megane. Czas na krótkie podsumowanie. Pełne zadowolenie z auta! Jeździ jako drugie w rodzinie, ale wkrótce (po sprzedaży Scenica) przejmie role głównego auta rodzinnego)- wożenie dzieci, wyjazdy urlopowe. Jakiś czas temu sprawdziło się na trasie 6kkm do Hiszpanii (90% autostrady). Średnie spalanie wyszło 7,2 (komp), przy prędkościach do 140 ( raczej trzymane 120 - 130 ) , mało tempomatu. Wygodnie, cicho, taniej niż Scenikiem 2,0 benz (choć mniej przestrzeni). Przebieg 28kkm, aktualnie po przeglądzie, kończy się gwarancja, ale mam jeszcze 2 lata FNS. Na gwarancji wymieniono obie lampy przednie (miały jakieś wżery) oraz szybę przednią ( soczewki ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrWawa Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Witam Jeśli można, proszę o opinię o Scenic III z 1,4 Tce 130. Mam okazję kupić takie autko - przedtem jeździłem Scenic II - 1,6 + LPG i było super. Szczególnie martwi mnie pojemność silnika - wydaje się niska. Ile to może palić? Bo mocy mu jak się wydaje starczy. Ogólnie jakie wrażenia z eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_C Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Co prawda mam MeganeIII Coupe, ale różnica w wadze przy tym samym silniku to 100kg. Różnica pomiędzy 1.6 a 1.4t jest wg mnie bardzo duża. Robiłem jazdy próbne na obu silnikach, i przy TCe dopiero się pojawił uśmiech. Znacznie większy moment obrotowy, więc się nie dławi na niskich obrotach, zdecydowanie cichszy silnik (przy 130 słychać jedynie wiatr i opony, silnika w ogóle). Teraz nigdy bym nie wrócił do 1.6. Spalanie mam równe 8,5l na 100km. Jazda dynamiczna ale bez szaleństw, z klimą, pół na pół miasto/trasa . Na autostradzie przy 130 pali 8 (obroty 2900), przy 140 pali 9, a 150 niestety okolice 10. Za to jadąc 120km/h mi wychodzi około 6,5:) Jest jeszcze sporo miejsca by obniżyć to spalanie, ale nie mam czasu na taką jazdę. W razie pytań możesz wysłać PM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hymmen Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Wszystko się zgadza, ale scenic spali znacznie więcej z wiadomych powodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrWawa Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Pierwszy powód to pewnie masa... Miałem 1,6 z LPG, było dobrze... ale rzeczywiście, dynamika marna, nie jest to dla mnie warunek absolutnie konieczny - kupiłem auto dla rodzinnych podróży - nie na wyścigi. Spalanie było w benzynie ok. 8,5 - a w LPG 9,5 - 11 (zależy od warunków jazdy). Teraz mam 1.4 Tce 130 i masa różnych opinii mnie skołowała kompletnie :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Profit Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 (edytowane) Witam , Scenic 3 1,4 Tce miasto Wrocław ( 100% miasto) 12L/100km. Autostrada Wrocław - Kraków 10L. Wrocław -Jarosławiec (nad Morze przez Poznań) 8,5L. Bez oszczędzania. ( Paliwo V-Pover Nitro+ 100 cały czas :D) Ogólnie idzie jak przeciąg ale i koni trochę przybyło ostatnio. Edytowane 4 Czerwca 2014 przez Profit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makgajwer Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 To ja dorzucę swoje 3 grosze: użytkuję ponad rok Megane III HB 1,4 Tce i powiem, że do tej pory najlepsze autko jakim jeździłem dające dużo frajdy z jazdy. Jeżdżę raczej spokojnie (nie mylić z ciotowato) więc moc silnika jest wystarczająca i dająca zarówno komfort jak i bezpieczeństwo na trasie. Silniczek godny polecenia: dynamiczny, zrywny a zarazem oszczędny. Raporty ze spalania znajdziecie na moim profilu. Trasa wychodzi mi średnio 5,6. Ostatnio na dystansie 1200 km zrobione z czego ok. 900 autostradą A2 średnie spalanie na całej trasie wyszło 6,3 l/100 km. Przy dojazdach do pracy dystans ok. 30 km, z czego 1/3 korki mam 7-7,4 l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszb Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Oświećcie mnie proszę, czy w tych silnikach reguluje się ręcznie zawory czy jest hydraulika ? Przymierzam się do Scenica z tym motorem i nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi w sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spike96 Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Z tego co czytałem to jest mechaniczna regulacja. Zadzwoń do ASO i zapytaj ile kosztuje regulacja, bo jest podobno cholernie droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes74 Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Trochę skrzypi... Jak się nim jeździ spokojnie potrafi być całkiem oszczędny. (Ale motor ma potencjał do szybkiej jazdy, tyle że pow 160 km/h komfort spada... jest głośno i strasznie słychać pęd powietrza...). Dużo miejsca na wszystko. Fajny rodzinny dupo wóz, nie rajdówka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 To i ja dorzucę kilka słów, bo właśnie miałem okazję dobrze przetestować Opla Zafirę C z silnikiem 1.4T 140KM. Jeśli chodzi o spalanie to jest ono na podobnym poziomie co w moim Sceniku 1.4TCe 162KM, pomiar na odcinku 360km autostrada prędkość 160km/h wykazał, że Zafira spaliła 11,42 LPG/100 zmierzone na zbiorniku, a 9,1 Pb/100 wg. komputera benzynowego w zakorkowanym mieście Wrocław 10,2 -10,6 Pb/100km, jak widać Oplowski silnik nie jest wcale oszczędniejszy. Silnik Opla jest niestety głośniejszy od 1.4TCe o 3 do 8dB w zależności od zakresu obrotów - mierzone w kabinie, na zewnątrz też go słychać, powiedział bym nawet, że jak diesla. Mój wcześniejszy Scenik II 2.0 16V spalał o jakiś 1,5 do 2 litrów więcej, szczególnie więcej w mieście i miał o 25KM mniej i 40Nm mniej. Mam 2szt. 1.4TCe zestrojone na 160KM i jestem bardzo z nich zadowolony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi