Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

odgłosy, pisk z komputera UCH, BSI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Spod maski w okolicy komputera UCH wyraźnie słychać pisk. Co może piszczeć w UCH, czy posiada jakiś wentylator, cewki itp. i co ew. można wymienić we własnym zakresie przed wizytą w serwisie? Może od początku. Przyjechałem autem, zamknąłem, wszystko było ok. Po jakimś czasie dowiedziałem się, że samochód stoi na zapalonych światłach. Okazało się, że światła same się zapaliły, a spod maski, z okolic UCH dochodzi wyraźny pisk. Auto oczywiście nie odpala, świeci kontrolka service, raz jakoś udało się zakręcić, ale nie odpalił. Po zgaszeniu świateł manetką cały czas świecą postojówki przyciemnionym światłem, jakby miały jakieś przebicie. Aktualnie odłączyłem akumulator i zamknąłem auto ręcznie. Auto parkuję na dworze, pewnie istotne, że cały dzień pada deszcz.

Samochód jest z drugiej ręki i może też istotne, z wcześniejszych obseracji, w UCH było coś kombinowane bo pozycyjne podłączone są przewodem do świateł mijania i działają tylko po załączeniu świateł mijania. Nie działą także tempomat.

Przy okazji pytanie: dostępne są zestawy UCH + czytnik + karta na allegro ~500pln. Czy czytnik także należy wymienić, aby uniknąć programowania, czy wystarczy UCH + karta?

Auto: Megane II, 1.5DCI, 2003r.

Pozdrawiam

Mariusz W.

Edytowane przez mwawresz

Samochód jest z drugiej ręki i może też istotne, z wcześniejszych obseracji, w UCH było coś kombinowane bo pozycyjne podłączone są przewodem do świateł mijania i działają tylko po załączeniu świateł mijania. Nie działą także tempomat.

To ktoś ładną rzeźbę odstawił, sam z UCH to raczej za wiele nie zdziałasz bo to w zasadzie sama elektronika i to jeszcze lutowana powierzchniowo, ewentualnie jeśli przekaźniki nie są lutowane na stałe to możesz z nimi się pobawić, ale raczej bez elektronika obcykanego w tym temacie się nie obejdzie.

Dzięki serdeczne za odpowiedzi. Samochód już naprawiany. Identycznie jak w przypadku PiterZGora padł moduł UPC (skrzynka z bezpiecznikami w komorze silnika). Koszt 200pln na allegro. Po wymianie należy ustawić clipem typ alternatora (wybrać odpowiedni z listy), ale i bez tego samochód powinien odpalić. VIN pozostaje poprzedniego samochodu i chyba nie ma możliwości zmiany, ale w niczym to nie przeszkadza. Jeszcze sprostowanie do pierwszego posta: mając na myśli UCH pisałem o UPC ^^. Zmyliło mnie allegro, gdzie skrzynkę bezpieczników nazywają często UCH, BSI itp.

Pozdrawiam

Mariusz W.