maly382 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Witam wszystkich Takie diody na taśmie są idealne świeca bardzo dobrze w nocy jest widno. polecam wymienić wszystkie światełka w kabinie na Ledy, bardzo duża oszczędność prądu i minimalne zużycie akumulatora. U mnie w samochodzie w środku wygląda to tak fotki do wglądu wykonane bez lampy błyskowej posiadam też zamontowane taśmy Led do oświetlenia tablicy rejestracyjnej z tyłu oczywiście możne komuś się spodoba takie oświetlenie zamiast żarówek w kabinie i zainwestuje w Ledy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefikkk Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 (edytowane) oj to to jest dla mnie właśnie pożądany efekt, chociaż nie wiem czy ja mam dobre diody? Czy Szanowny kolega może powiedzieć? w tym temacie pokazałem zdjęcia swoich diodek wyżej - jeszcze ich nie montowałem. Możesz podpowiedzieć po ile sztuk i jakich gdzie dawałeś? Dodano: 03 gru 2012 - 20:00 witam. dziś wymieniłem żarówki konsoli sterowania nawiewem ( diód przy przyciskach klimy i grzania tylnej szyby nie ruszałem ) oszczędziło mi to rozbierania zestawu, zaznaczania pozycji gałek, uważania na wypadające sprężynki, bowiem u mnie ( tak mają wszyscy? ) żarówki od tyłu są oprawkach nieststy - ponieważ po koleżeńsku wymieniałem w garażu, nie miałem czasu na lutowanie diód.... szczerze? skoro żarówka jedna przepaliła sie po 8 latach to dałem sobie tu spokój póki co.. wymieniłem obie żaróki, bo widać było na bańkach wewnątrz jak są przepalone (mimo że jedna jeszcze świeciła) żarówki standard 1,2 Watt Edytowane 2 Grudnia 2012 przez mfikkk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Takie diody na taśmie są idealne świeca bardzo dobrze w nocy jest widno. efekt ;) choć dla mnie za jasno. zależy co, kto i do czego potrzebuje ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefikkk Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 dlatego zostałem przy żaróweczkach jedyne co może fajnie by było zmienićto jak któryś z kolegów , diodę od klimy na niebieską póki co nie chce mi się rozbierać ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly382 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Witam ponownie Tak jeszcze do tych żaróweczek które kolega @mefikkk chce sobie pozostawić Mnie przekonało bardzo, pobieranie mocy przez te małe świecące oryginalnie żaróweczki, każda z nich pobiera 5 W-atów i bardzo się nagrzewa aż parzy, a jest ich 11 sztuk x 5W = 55W przy otwartych drzwiach gdy wszystkie Ledy są włączone pobierają dokładnie nie wiem ile ale bardzo mało prądu. A efekt jasnego światła jest ubocznym działaniem. ale ty decydujesz i ty wybierasz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Tak jeszcze do tych żaróweczek które kolega @mefikkk chce sobie pozostawić Mnie przekonało bardzo, pobieranie mocy przez te małe świecące oryginalnie żaróweczki, każda z nich pobiera 5 W-atów Albo czytasz bez zrozumienia, albo pierdoły wciskasz... dziś wymieniłem żarówki konsoli sterowania nawiewem ( diód przy przyciskach klimy i grzania tylnej szyby nie ruszałem).... .....skoro żarówka jedna przepaliła sie po 8 latach to dałem sobie tu spokój póki co.. wymieniłem obie żaróki, bo widać było na bańkach wewnątrz jak są przepalone (mimo że jedna jeszcze świeciła) żarówki standard 1,2 Watt Dokładnie 1,2W każda z tych 2 szt. Typ T05 lub podobne z długimi drutami. Nie myl z 5W, W5W jakie są w podsufitce i drzwiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefikkk Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 nie myle W5W C5W T05 T5W(tu nawa nie wiem czy taka:) resztę żarówek na diody sukcesywnie wymienię, jak dojdę jakie diody kupić by nie mieć "trupiarni" w środku zupełnie zapomniałem jaka barwa światła ma być by było podobne do tego co dają normalne żarówki czy to jest może 4300K? Proszę o podpowiedź) a mój post dotyczył pozostania przy normalnych żaróweczkach tylko i wyłącznie w podświetlaniu sterowania nawiewów resztę tzn te prądożerna 11 sztuk ( nie liczyłem ) wymienię w momencie -> czytaj 5 wers tego posta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 nie myle Myli kol. maly382 , albo nie doczytał, sugerując taką sumę mocy 11 żarówek 5W, które ponoć chcesz zostawić, choć pisałeś tylko o 2 szt. żarówek 1,2W w podświetleniu sterowania nawiewów. Tak jeszcze do tych żaróweczek które kolega @mefikkk chce sobie pozostawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matys0 Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Koledzy jak rozproszyć światło w takiej diodzie? (dioda r5) Czytałem o zmatowieniu ale to osłabia jasność światła. Są jakieś inne sposoby? Dodano: 18 lut 2013 - 13:37 A jest możliwość zmiany podświetlenia przycisku start/stop i radia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 bawiłem się wymianą oświetlenia na płytkach w swoim SCII na LEDy. dziś bym nie powtórzył tego błędu - zarówno podświetlenie przysisku START/STOP, radia, konsoli, pokrętła lusterek i wszelkich innych diód SMD wykonam na diodach SMD, np. takich: http://allegro.pl/smd-led-450-mcd-zielony-1206-8szt-154416-63c-i2988188606.html w tej chwili na zielonych SMD mam pokrętła regulacji reflektorów/natężenia oświetlenia zegarów, podświetlenie pokrętła lusterek (tutaj spieprzyłem wcześniej sprawę z zieloną diodą 3 mm LED). czerwony SMD mam START/STOP. w planach wymiana diod w panelu środkowycm i radiu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matys0 Opublikowano 20 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Mrarek a w przycisku start/stop jest zwykła żarówka czy lutowana do płytki dioda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 20 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 ZTC pamiętam to jest biała dioda zwykła, nie SMD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matys0 Opublikowano 20 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Ok, jakbyś zabierał się za wymianę diodek w radiu to fajnie byłoby gdybyś zrobił parę fotek bo też chciałbym je wymienić :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 20 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 na pewno zabiorę się, gorzej z czasem. mam wielką ochotę i zapas SMD :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterZgora Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 W przycisku start/stop jest dioda SMD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi