omen1989 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Witam was, chciałem się doinformować czy w naszych reniach są jest jedna sonda czy tez dwie. Moje pytanie stąd, że niecałe 2 tygodnie temu wymieniałem jedną sondę po uszkodzeniu, a przedwczoraj znów zapaliły mi się lampki od systemu oczyszczania spalin. Zastanawiam się czy mam aż takiego pecha, że poszła już druga, czy mam szansę wymienić tą jedną na gwarancji, czy też może w gorszym wypadku stało się coś jeszcze poważniejszego.... bo nie jara mnie jakoś myśl o wymianie katalizatora;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
man35 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Wszystkie auta z silnikami 16V po styczniu 2002 roku muszą ( powinny ) mieć dwie sondy.Jedna jest w kolektorze wydechowym a druga za katalizatorem.Jak wejdziesz pod auto to wszystko Ci się wyjaśni.A kata do wymiany mój diognosta wybadał po jakiś podciśnieniach w kolektorze ssącym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omen1989 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 co za pech więc żeby 2 sony poszły na złom w przeciągu miesiąca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiszaElk Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Masz jakieś inne objawy poza kontrolką? U mnie przyczyną zapalenia się kontrolki było.... ... padnięcie czujnika ciśnienia klimy :-> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omen1989 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 no właśnie nie mam innych objaw jak na razie, poprzednio tracił na mocy, zamulał i puszczał śmierdzące spaliny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.ab Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 przerabiam na chwilę obecną podobny problem, tzn trwa to od 3 miesięcy. Problem objawia się tak, że jeżdżąc po mieście wszystko jest ok i dopiero na trasie wyskakuje "servis" i system oczyszczania spalin. Na clipie pokazuje błąd sondy więc wymieniłem, ale tylko jedną (przednią) po podpięciu parametry były ok tak przedniej jak i tylnej, ale znowu na trasie wyskoczył zonk. W piątek będę wracał do Warszawy więc pokonam 300 km i mimo, że teraz parametry są ok spodziewam się pojawienia błędu, wtedy zakupię sondę na tył i wymienię. Mam nadzieję, że problem tym zakończę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omen1989 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 @marcin.ab a masz problemy z przyspieszeniem czy spalinami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.ab Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 nic takiego, wg mnie żadnych niedogodności nie odczuwam, przyśpieszanie, spalanie w normie tak trasa jak i miasto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omen1989 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 a spaliny? ja przy pierwszym razie z sondą miałem czarny dymek z tłumika.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.ab Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 nie ponieważ ta sonda raz działa ok a raz nie, być może pod wpływem dłuższego działania fiksować zaczyna?? Teraz jak byłem u mechanika to przełożyliśmy na tył tą sondę którą wymieniłem za pierwszym razem z przodu, ale ona nawet grzania nie miała, nie zaobserwowałem aby coś czarnego dymiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaskinia Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 U nie padnięty był czujnik położenia wałka rozrządu. Sam wymieniłem, tylko musiałem podjechać na skasowanie błędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QsOor Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 W prawdzie mam M3 z silnikiem 1.6, ale od 1.6 z M2 pewnie się nie różni za wiele. Miałem dokładnie ten sam problem z kontrolką oczyszczania spalin i to praktycznie od nowości. Opis całej historii w tym wątku Komunikat "Skontroluj układ wydechowy" Po kilku wizytach panowie ostatecznie wymienili katalizator - był uszkodzony od nowości. Od tamtej pory minął już dobry rok i jakieś 20k kilometrów i problem na całe szczęście nie powrócił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.ab Opublikowano 12 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 wracając do tematu: ponad miesiąc temu wymieniłem drugą sondę (tylną), miałem palącą się ikonę "servis" i oczyszczania spalin... minął miesiąc i kontrolka sama zgasła :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi