ociowaty Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Witam, jeżdżę Megane 1.4 Classic i rozsypała mi się tylna belka skrętna (tak przynajmniej mówił mój mechanik - ja się nie znam). Jak to jest z tymi belkami, ponieważ muszę kupić - Czy belka z megane II pasuje do I ? czy Coupe i Classic maja tę samą belkę ? Proszę o poradę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 (edytowane) Od Megane II nie pasuje, Megane 1 Berline, Coupe, Classic mają takie same belki. Edytowane 18 Sierpnia 2011 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ociowaty Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Czyli wszystkie meganki I mają tę samą belkę ? (coupe, classic, hadbag [tak to się piszę?], 5 drzwi/3 drzwi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 To nie tak, konstrukcja belki jest taka sama, ale różnica leży różnych średnicach drążków. Założysz belkę bez problemu, ale nie koniecznie będzie dobrze funkcjonowała u Ciebie. Odsyłam do znajdziesz wiele na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Czyli wszystkie meganki I mają tę samą belkę ? Tak, którą nie założysz będzie OK. To nie tak, konstrukcja belki jest taka sama, ale różnica leży różnych średnicach drążków. Akurat są dwie różne konstrukcje belek, ale belki i tak są ze sobą zamienne. Zwykłe Megane mają drążki 23,15 mm, a Coupe 2,0 i 2,0 16V 24,5 mm, lub 25 mm. Generalnie szukaj belki z czterema drążkami, a nie rurowej. Zwróć też uwagę, czy belka jest do auta z ABS, czy nie (w zależności jakie wyposażenie ma auto). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Akurat są dwie różne konstrukcje belek, ale belki i tak są ze sobą zamienne. W przypadku Renault Megane Calssic była stosowana jedynie beka czterodrążkowa, w tym modelu nie było stosowanej belki typu rurowego. Jeżeli chodzi o belki to rzeczywiście są zamienne i da się wsadzić każdą i każda będzie pasowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theeye7777 Opublikowano 9 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Czyli wszystkie meganki I mają tę samą belkę ? Ja przechodziłem przez to samo. Nie wszystkie meganki mają takie same belki. Generalnie są 2 rodzaje, rurowa i 4-drążkowa. U mnie w phII jak szukałem to się okazało że belki z jednego rocznika różnią się wymiarami nawet o 5cm. Można by założyć ale nie ma pewności że na obciążeniu koła nie będą obcierać. Znalazłem odpowiednią i założyłem :) kosztowała mnie 450zł z wymianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 10 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 Te szersze belki mają chyba wersje kombi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theeye7777 Opublikowano 10 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 No ja mam wersję kombi i ta najdłuższa u mnie była za długa, więc mogła być może ze scenica bo gość też nie wiedział od czego to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 10 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 Może nawet nie była od Renaulta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BILU32 Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Witam wszystkich padła mi tylna belka, czy ktoś może wie gdzie mogę zregenerować w województwie warmińsko-mazurskim lub na granicy kujawsko-pomorskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Belka od kombi ma inaczej rozwiązane mocowanie. Można ją teoretycznie zastąpić belką ze scenica, ale jest ona szersza, więc auto zaczyna zostawiać delikatne 4 ślady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theeye7777 Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Ja bym ci radził kupić używaną bo zapłacisz 2x mniej niż za regenerację. Koszt regenerowanej belki to ok 1000-1100zł natomiast w moim przypadku belka też do kombi kosztowała razem z całymi bębnami (wymieniłem tam tylko tłoczek) 450zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Jak źle trafisz, to kupisz gorszą niż jest w aucie i stracisz kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Powiedział bym, że szansa na trafienie na złom rośnie z każdym rokiem. Tych belek już nie robią, a auta dawcy coraz starsze. Regeneracja, byle dobrze przeprowadzona, daje nam spokój na następne parę lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi