DizzyX Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Trochę się dawno nie udzielałem na forum ;) więc postanowiłem dodać coś od siebie :) Od dłuższego czasu bawi mnie coś zupełnie innego niż motoryzacja - swój czas poświęcam tak zwanemu retrogamingowi. I to nie odłamowi retrogamingu, który polega jedynie na graniu w stare gry, a na pracowaniu i graniu na starym sprzęcie. Jak to zwykle, pomysł na kolekcję sprzętów związanych z historią elektronicznej rozrywki zaczął się od jakiegoś jednego sprzętu - w moim przypadku był to Commodore C64C. Kolekcja rozwija się zarówno o konsole wszelkich generacji, jak i o stare komputery. I choć miło jest pograć - stawiam i tak przede wszystkim na sprzęt :P O moim sprzęcie można przeczytać przede wszystkim na moim blogu: www.retroplayer.cba.pl jak i na stronie, która dopiero powstaje i na dobrą sprawę nie została jeszcze pokazana szerszej publiczności w branży: www.kolekcjakonsol.yoyo.pl (na razie znikoma ilość danych - brak czasu...) Aktualnie w kolekcji posiadam: KONSOLE: :P Philips Videopac G7000 :P Atari 2600 jr :P Nokia N-GAGE QD :P PEGASUS MT-555DX :P PEGASUS IQ-502 :) Nintendo 64 (w wersji Grey i limitowanej przezroczystej Grape Purple) :P Sega MasterSystem II :P Sega MegaDrive I :P Sega Saturn (v1 PAL i v2 NTSC) :P Sega Dreamcast :) Sony PlayStation :P Sony PSOne :P Sony PlayStation 2 :P Nintendo Game Boy Classic :P Nintendo Game Boy Advance KOMPUTERY: :) HP Jornada 620LX :P Commodore C64 :P Commodore C64C :P Commodore C64G :P Commodore Amiga CDTV Do każdego sprzętu oczywiście przeróżne akcesoria, joysticki, pady itepe itede... Część kolekcji można zobaczyć tutaj :) Przedstawiłem jedynie część sprzętu, która jest obecnie uruchomiona i wyczyszczona - część "gratów" nadal leży w pudłach i czeka na swoją kolej w czyszczeniu :) W sumie nie liczę na jakieś ogromne komentarze, ale wszystkie są mile widziane... a może ktoś - podobnie jak ja - pasjonuje się retrograniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Ja mam amigę 1200, ale ciągle mi brak czasu na jej uruchomienie po latach. Ale "pochwalę" się, że w połowie lat '90-tych, gdy weszła pierwsza w Polsce ustawa o prawie autorskim i zrobił się mały boomik na legalne oprogramowanie, miałem epizod 2-3 lat współpracy z firmą ATARES Sp. z o.o. z Chorzowa. Napisałem dla nich kilka programów edukacyjnych, które najlepiej schodziły - wiadomo: po co rodzice kupowali dziecku komputer? Bo się do szkoły przyda :) , więc w komplecie z komputerm i kilka programów edukacyjnych. Chodziłem wtedy do 4/5 klasy technikum elektronicznego, mój bardzo bliski kolega z klatki współpracował już z ATARESem i wciągnął mnie tam. Miałem za zadanie dokończyć po kimś serię geograficzną. Dla mnie to była czysta zabawa jak dla uczniaka, a przy okazji trochę kasy z tego było. Ostatnio szukając czegoś w swoich dokumentach znalazłem jeszcze umowę o dzieło ("lecencyjną"), gdzie wynagrodzenie było ustalone na 5 000,00 [starych złotych] od każdej sprzedanej sztuki - czyli dzisiejsze 50groszy. Oraz roczny PIT za 2006 rok z rocznym wynagrodzeniem ponad 5000,00 nowych dzisiejszych złotych. Aż mnie to zdumiało bo i dzisiaj to są nawet duże pieniądze (średnio to 400pln/miesiąc). To było takie moje wtedy kieszonkowe. Z tego szło na paliwo, pamiętam kurtkę LEVI'sa z pierwszego sklepu w Katowicach, ale i z tego kupiłem swoją A1200 - która kosztowa 1 200 000 starych złotych. "Dał" mi ją ATARES, a potem ściągali z tantiem. Hheheh jak to piszę to aż się łezka zakręciła w oku i sobie człowiek uświadomił jaki jest stary. :P Na giełdach też się wystawiało - pamiętam jeszcze giełdę na Baildonie - teraz tam stoi IMAX. Ehhhhh.... chyba wyciągnę swoją starą amigę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DizzyX Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Optima, piękna historia :) i takich ludzi w Polsce jest wielu - którzy pracowali/współpracowali z istniejącymi wtedy (tak naprawdę wieloma małymi) firmami programistycznymi, które tłukły gry i programy na potęgę i wydawali tego ogromne ilości. Koniec lat '80 i początek '90 to swoisty boom na komputeryzację w naszym kraju, a Amiga 1200 wtedy to naprawdę był szpan :) bo tak naprawdę wtedy popularnością cieszyły się przede wszystkim 8-bitowe Commodore 64 i Atarynki, no i mega-popularne klony Famicoma - czyli słynne Pegasusy :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 (edytowane) Fajna kolekcja Edytowane 24 Września 2012 przez fred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Philips, Atari i niektóre SEGI z kolekcji to już praktycznie białe kruki, gratuluję :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Może jeszcze nie białe, ale faktycznie coraz trudniej znaleźć, szczególnie właśnie jakieś cuda od Philipsa i podobnych bo u nas były mało popularne. W konsolach stanowczo brakuje mi do kompletu Linxa (teraz tak mi do głowy przyszedł) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DizzyX Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 @Pawel - Atari to może nie, bo od groma się tego w Polsce "szwęda", ale sprawny Philips Videopac G700 to już moje oczko w głowie :) to jest perełka, a jeśli chodzi o sam ten sprzęt - znam osobiście tylko jeszcze jednego człowieka, który posiada Videopaca... a gry na to - niestety, pozostają jedynie Niemcy albo Wielka Brytania :P W konsolach stanowczo brakuje mi do kompletu Linxa (teraz tak mi do głowy przyszedł) Tak, Atari Lynx na pewno jest w planach, ale w Polsce dość ciężko znaleźć dobrego w odpowiedniej cenie... na szczęście mam możliwość "normalnych" zakupów w UK, a wszystko co zakupię przyjeżdża bądź przylatuje do mnie - niestety trwa to zawsze trochę :) Poza tym w pierwszej kolejności chcę uzupełnić kolekcję SEGI - brakuje mi przede wszystkim SEGA GameGear, a fajnie by też było posiadać pierwszą wersję SEGA MasterSystem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Jest pełno podróbek Atari 2600 i uszkodzonych konsol, sprawnych oryginałów jest bardzo mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Ja miałem C64 (płaski), magnetofon, myszka, 2 joysticki i stacja dyskietek 5,25. Na dyskietkach miałem sporo ciekawych gier, cały zestaw dałem kuzynowi... Posiadanie Amigi było dla mnie niedoścignionym marzeniem. W Basicu zacząłem swoją przygodę z programowaniem, która ciągnie się po dziś dzień :) Rok temu ściągnąłem sobie emulator i cały zestaw kultowych gier na C64, gdzieś leży na dysku. DizzyX może załóż sobie bloga na naszym forum - http://megane.com.pl/blogs/ . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 na szczęście mam możliwość "normalnych" zakupów w UK To masz dobre źródło. Na naszym rynku w zasadzie tylko allegro i fart na bazarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DizzyX Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Ja miałem C64 (płaski), magnetofon, myszka, 2 joysticki i stacja dyskietek 5,25 Ja do moich trzech C64 (każde inne - C64 z pierwszej produkcji, czyli to bez opisów portów, C64C oraz C64G) mam również magnetofon, worek joyów (co ciekawe - do C64 pasują pady od Segi MasterSystem i Segi MegaDrive/Genesis) i stację dyskietek 1541-II, ale niestety ta ostatnia nie domaga... ale w drodze jest już następna :) W Basicu zacząłem swoją przygodę z programowaniem, która ciągnie się po dziś dzień Hehe, powiem szczerze, że u mnie też od Basica się w zasadzie zaczęło, a teraz się ciągnie i powoli kończy (jeśli o edukację chodzi :P) DizzyX może załóż sobie bloga na naszym forum - http://megane.com.pl/blogs/ . W zasadzie mam bloga - choć ostatnio mało w nim piszę... www.retroplayer.cba.pl :) ale przemyślę temat :) To masz dobre źródło. Niestety niedługo się skończy, więc muszę teraz korzystać w miarę możliwości finansowych :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 ja miałem texas instrument TI 99/4A tylko komuś wydałem i gdzieś jest w rodzinie bo nie było na to za bardzo gier potem kupiłem c64 Regulamin pkt. 5.7 - logika wypowiedzi i ortografia P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 DizzyX, jeśli jesteś na PIKUR, gość chce się pozbyć kompa. http://klubrenault.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=8829 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi