slawekhip Opublikowano 14 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 Hej chłopaki, dalej męcze się z tym dziwnym przenoszeniem się bzęczenia podczas schodzenia silnika z obrotów, no i dziś szukając przyczyny natknąłem się na taki objaw że na wyłączonym silniku ruszałem silnikiem sprawdzając poduszki no i po prawej stronie (stojąc przodem do auta) podczas ruszania silnikiem wydobywa się taki dziwny dzwięk jakby metal dotykał metal. Nie wiem właśnie czy tak ma być czy to poduszka jest tak padnięta. Czy wogule ruszając silnikiem powinien być jakikolwiek dzwięk podobny do tego co jest u mnie?? Nagrałem filmik o jaki dzwięk dokładnie mi chodzi, na początku kiepsko słychać ale później już słychać to dobrze. Doradźcie coś bo chciałbym się tego irytującego dzwięku pozbyć. A tutaj filmik: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 14 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 Poczytaj o poduszkach silnika - jest dość obszerny temat o tym :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekhip Opublikowano 14 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 Wiem że są tematy o poduszkach tylko tam nie jest napisane że to jest taki dzwięk jak u mnie, a ja zadałem konkretne pytanie czy ten dzwięk może powodować ta poduszka i czy przy ruszaniu silnika powinien być słyszalny taki dzwięk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 14 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 Ten dźwięk przypomina mi pracującego ursusa C330. :) Moim skromnym zdaniem nie powinno go być. Trzeba się dokładnie przyjrzeć poduszką oraz wszystkiemu co jest zainstalowane na silniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekhip Opublikowano 14 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 No właśnie tak to słychać jak traktor, dzwięk właśnie dochodzi od strony tej poduszki, tylko czy padnieta poduszka bedzie coś takiego z siebie wydobywała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 (edytowane) Poduszka żadnego dźwięku nie wydaje. Jest zrobiona głównie z gumy (poza łapą pod autem). Dźwięki powstają, jeżeli silnik ma za duże luzy na nich, czyli jak są uszkodzone. Sprawdź jeszcze wydech. Mi się wydaje (podkreślam, wydaje), że gdzieś obija się kolektor wydechowy lub katalizator. To również może być wina poduszki. Edytowane 15 Września 2011 przez Kreciq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekhip Opublikowano 15 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Tylko że te dzwięki dobiegaja z tej poduszki właśnie, więc raczej to nie wydech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Z której poduszki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekhip Opublikowano 15 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 (edytowane) Stojąc przed autem przodemt to po prawej stronie. Panowie a czy taki dzwięk jak na tym nowym filmiku ponizej jest normlany?? Ruszam na nim autem do przodu i do tylu na biegu. filmik: Edytowane 15 Września 2011 przez slawekhip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Nie jest normalny i widać, że poduszka pracuje. Nie kosztuje ona wiele, więc możesz spróbować ją wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekhip Opublikowano 15 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 A to chorobotanie to nie jest normalna praca skrzyni?? lub jej wada?? bo to tak jakby dochodziło ze skrzyni a nie z poduszki. Poduszka widać że pracuje ale chyba tak ma być widać nie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 (edytowane) Normalne te dźwięki w żadnym przypadku nie są. W sumie to ja miałem jak by coś podobnego przed wymianą poduch (wszystkich, więc nie wiem która była bardziej winna), tylko u mnie to były pojedyncze stuknięcia podczas hamowania i ruszania do tyłu. Coś z przeniesieniem napędu tez by mogło być, tylko jak dla mnie to raczej nie to. Na wyłączonym silniku w zasadzie to bardziej pracują półosie i towarzyszące połączenia, a na włączonym znowu nic z tych rzeczy. W każdym przypadku pracuje inna część skrzyni, a dźwięk ten sam, dlatego ja bym jednak skupił się na poduszkach. Górne to na upartego sprawdzisz sam pod blokiem (kanał niepotrzebny), trzeba tylko podeprzeć i unieść delikatnie silnik. Edytowane 15 Września 2011 przez fred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekhip Opublikowano 15 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 fred ale wizulanie ta poduszka wygląda jak nowa wiec jak można ją sprawdzić inaczej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Trzeba by ją wyjąć i obejrzeć, ja przynajmniej innej metody nie znam. Mechanicy jakimś cudem potrafią stwierdzić jej padnięcie bez wyciągania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0cool Opublikowano 16 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 poduszka wygląda jak nowa Jak coś może wyglądać jak nowe po ( zakładam, że nie była wymieniana ) 130kkm? Weź ją wymień i skończmy ten temat już. Jeśli po wymianie, dalej będzie "nie tak", to dopiero pisz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi