TommiB Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 Witam szukalem troche na forum i necie, ale nie znalazlem wiec postanowilem sie zapytac. Sytuacja jest dosc wkurzajaca... Czy wiecie jakie sa fabryczne zalecane ustawienia zbieznosci kol? Ja mam 2 rozne wydruki (od poprzedniego wlasciciela i moj) i wartosci zalecane roznia sie od siebie. Problem w tym, ze wczoraj sprawdzilem sobie zbieznosc, bo po wymianie opon na nowe, lekko zaczelo sciagac w prawo, no i okazalo sie ze zbieznosc jest skopana lewa +0.17 stopnia, prawa +0.09 czyli suma +0.25. ustawili na -0.05 prawo i lewo czyli suma -0.10 stopnia. Efekt jest taki ze przy wiekszych predkosciach trzeba miec kierownice lekko skrecona w lewo zeby jechac prosto, a jak puszcze kiere, to sciaga w prawo... generalnie jest duzo gorzej. Cisnienie prawidlowe, opony nowki, felgi wywazone. Zbieznosc ustawialismy na podst. danych dla Megane II na kolach 16 (czyli sie zgadza). Czy oprocz ustawienia zbieznosci mozna ustawiac geometrie? kat pochylenia koła, pochylenie i wyporzedznie osi sworznia zwrotnicy? Jesli mozna, to czym oprocz regulacja koncowek drazkow kierowniczych? dzieki wielkie z gory! Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 w megane tylko zbieżność da się regulować, niestety, a co do ściągania to ustaw kont zerowy wspomagania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocuper Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 Zbieżność masz dobrze ustawioną (-0.10), pozostaje kąt zerowy wspomagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 kont kontkątco jak co, ale geometrię chyba mieliście w szkole? :-P (no offence ;-) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toldek1 Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 To pomoże? http://img201.imageshack.us/my.php?image=meganena1.png http://img181.imageshack.us/my.php?image=megane1lm5.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 toldek1, chodzi o Megane II, a nie MI :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toldek1 Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Przepraszam, jeszcze resztki snu - to megi 2 http://img301.imageshack.us/my.php?image=megi2kj0.png http://img292.imageshack.us/my.php?image=megi3fk6.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadson Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Z tego by wynikało że przód ma być 0 10' +/- 10' czyli 0-20' a nie -10'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocuper Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 bronius, chyba język polski. Chciałeś być błyskotliwy a nie wyszło. Hadson, w załączeniu skan z dialogysa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavOK Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 kąt zerowy to ta zabawa z odpinaniem aku i kręceniem kierą do oporu ?? mi też meganke sciąga w prawo jak puszcze kierownicę a zbieżność mam ok bo ostatnio ustawiałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommiB Opublikowano 14 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2007 Dzieki za wszystkie informacje. Dopiero teraz moglem je przeczytac. Bede jeszcze raz jechal na sprawdzenie - ustawienie - w ramach powiedzmy reklamacji, a jak nie pomoze to sprobuje inny serwis. Zrobie jeszcze kat zerowy wspomagania, ale slyszalem ze to ponoc sciaga tylko w lewo ;-) Natomiast nasunelo mi sie inne pytanie: Czy mozna ustawic zbieznosc przy lekko skreconej kierownicy? Wydaje mi sie ze tak. Jesli kiera nie jest idealnie na wprost to regulujac koncowki prawe i lewe mozna ustawic kola na wprost z odpowiednia zbieznoscia, a kiera nadal bedzie sobie skrecona. Jak wtedy zachowuje sie wspomaganie - bedzie dazylo do wyprostowania skreconej maglownicy i stad sciaganie? Taka jest moja teoria... No i czy ustawianie kiery robi sie na oko, czy jest jakas wskazowka np na maglownicy? Pozdro Tomek P.S. No i przeczytalem te dane odnosnie zbieznosci i nic juz nie kumam. Z jednego skanu wychdzi ze kola maja byc 0.10 +/-0.10 czyli jak napisal Hudson od 0.00 do 0.20 czyli jak rozumiem zbiezne (do srodka). A z drugiego skanu, tego po franc. wychodzi ze -0.10 +/-0.10 czyli 0.00 do -0.20. A to wtedy jest rozbiezne (na zewnatrz). Dosc przeciwstawne teorie ;-) http://www.zss.pl/~moto/geometria.htm troche wiedzy... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavOK Opublikowano 14 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2007 Czy mozna ustawic zbieznosc przy lekko skreconej kierownicy? Wydaje mi sie ze tak. Jesli kiera nie jest idealnie na wprost to regulujac koncowki prawe i lewe mozna ustawic kola na wprost z odpowiednia zbieznoscia, a kiera nadal bedzie sobie skrecona. można, mi tak ustawili za 1wzym razem... zawsze po ustawianiu zbieżności należy sie przejechać samochodem... jak odwalą taką chałę to do poprawy i tak aż do skutku, mi patałachy poprawiali 3 razy by kierownica była prosto. Jak wtedy zachowuje sie wspomaganie - bedzie dazylo do wyprostowania skreconej maglownicy i stad sciaganie? Taka jest moja teoria... chcąc jechać prosto kierownice musisz mieć przekrzywioną... czyli do dupy jazda. No i czy ustawianie kiery robi sie na oko, czy jest jakas wskazowka np na maglownicy? pierw blokuje się kierownice w pozycji na prost, następnie ustawia się zbieżność na końcówkach gałek kieroniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommiB Opublikowano 14 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2007 ok dzieki. Czyli moja teoria nie jest wyssana z palca ;-) Caly bajer polega na tym ze jesli kiere ustawia sie na oko, to metoda prob i bledow mozna tak w nieskonczonosc... Wydaje sie ze kiera jest idealnie na wprost a pozniej przy predkosciach pow 100kmh okazuje sie ze tak idealnie na wprost to nie byla... U mnie jest taki przypadek... SlavOK, tak z ciekawosci - u Ciebie udalo sie ustawic idealnie za tym trzecim razem i juz nie sciaga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavOK Opublikowano 15 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2007 Wydaje sie ze kiera jest idealnie na wprost a pozniej przy predkosciach pow 100kmh okazuje sie ze tak idealnie na wprost to nie byla... U mnie jest taki przypadek... widzisz w Megane jest jeszcze taki bajer, że ze wzrostem prędkości wspomaganie zmienia siłę działania i to też może być przyczyną... SlavOK, tak z ciekawosci - u Ciebie udalo sie ustawic idealnie za tym trzecim razem i juz nie sciaga? jest znośnie, że tak powiem heheh, po ustawieniu kąta zerowego trochę się poprawiło, ale np jak droga jest nie równa to mnie ściąga :roll: nie wiem od czego to zależy, może od szerokości opon.... ja już dałem sobie z tym spokój bo po prostej drodze samochód jedzie na wprost po puszczeniu kierownicy, wiec doszedłem do wniosku, że te megany tak już mają i koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatol Opublikowano 11 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 Witam. Odświeżę trochę wątek Kilka postów wyżej TommiB pytał czy zbieżność ma być -0,10(koła przodem na zewnątrz) czy 0,10(koła przodem do wewnątrz) w załączonych skanach są sprzeczne informacje. Może już ktoś wie jakie są prawidłowe wartości? Czy koła mają być skierowane do środka czy na zewnątrz w moim jest ustawione na "-" czyli przodem koła na zewnątrz zastanawiam się czy coś z tym robić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi