krisk88 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) Na zimnym silniku mam problemy z odpaleniem, kręci kręci ale nie odpala. Jak poruszam tymi kablami do cewek to zapala. Dlatego wnioskuje że muszą mieć gdzięc przebicie albo coś gdzieś nie łączy. Dodam że podczas jazdy jest wszystko ok, nie szarpie, nie kaszle, nie gaśnie, nie pali się żadna kontrolka itp... Dodano: 26 sie 2013 - 10:51 Podbijam temat. Ktoś poradzi mi coś? Edytowane 14 Sierpnia 2013 przez krisk88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zdejmij wtyczki z cewek wyczyść, dognij styki w cewkach. Z tego co piszesz możliwe, że coś tam jest zabrudzone. Dodatkowo wyczyść i sprawdź czujnik położenia wału, daje podobne objawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisk88 Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Przeczyściłem te styki od cewek i czujnika położenia wału. Jak na razie problem zniknął, pali na dotyk. Dzięki za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychup Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Padała mi jedna cewka w Megane 1.6 16V, a że auto było mi bardzo potrzebne, to kupiłem na szrocie jedną Denso. Czy dokupić drugą używaną Denso, czy lepiej naskładać na 4 nowe? W tej chwili mam 3 Sagemy i jedną Denso i na liczniku ok 195 tys km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yackar Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Jeśli mowa tu o montażu cewek. Zapytam o samo mocownie cewki czyli o śrubę. Jaka to dokładnie śruba (gwint, rozmiar itp.)? Bo gwint sie ukręcił i brak oporu przy dokrecaniu. Da sie to jakos zniwelować? Gorzej jak gwint w otworze sie wyrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zwykła śruba M6, długa na jakieś 30-35 mm, może być z łbem sześciokątnym, będzie ją łatwiej wykręcić. Dokręcanie zawsze do lekkiego oporu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yackar Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 (edytowane) Dzięki A jakiś patent żeby śrubę wkręcić do lekkiego oporu. Może dłuższa śruba będzie rozwiązaniem. Tylko jak głęboki jest otwór i czy jest on ślepy? Edytowane 29 Stycznia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Normalnie wkręcasz, jak śruba stawi opór to przestajesz, trudno wytłumaczyć coś co czuje się ręką. ;) Po prostu śruba ma być wkręcona, a nie dokręcona na siłę. Można dać pod śrubę podkładki sprężynujące. Ja nie dałem i jak na razie żadna nie puściła. Śruba ma być na tyle długa aby wkręciła się w otwór jednocześnie przytrzymując cewkę. Otwory nie są "przelotowe". Głębokości nie podam bo nie mierzyłem. Po którymś wykręceniu cewek z jedną śrubą męczyłem się chyba z godzinę. Obrobiło się gniazdo na TORX-a i za nic nie dało się wykręcić. Pomogło wbicie większego TORX-a. Poszukałem śrubek o takim samym gwincie i długości, i wkręciłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 (edytowane) Ale przed tym włożeniem czyszcząc oczyść otwory sprężonym powietrzem. Edytowane 30 Stycznia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yackar Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 (edytowane) Dzięki. Napiszę jeszcze raz. Aktualnie nie mogę przykręcić cewki nawet do min. oporu. Śruba się kręci i kręci... Finalnie cewka ma delikatny luz. Teraz jakiś patent na dokręcenie cewki. Edytowane 30 Stycznia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Trzeba "naprawić" gwint. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Wykręć pozostałe cewki i zobacz jaką długość mają te otwory. Ja jak wykręcam cewki to zawsze przed założeniem smaruję śrubę smarem miedziowym żeby dobrze się wykręciła. Tak samo zrobiłem po wymianie dolnej poduszki silnika kiedy ogromna śruba w skrzyni mi się ukręciła bo otwór był w aluminiowej skrzyni ale przez wiele lat nastąpiło utlenianie aluminium i nie dało się do końca wykręcić śruby. Tak samo robię ze śrubami plastikowej osłony silnika tylko, że już zwykłym smarem. Jeśli dobrze pamiętam to śruba od cewek nie miała okrągłego przekroju tylko lekko trójkątny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychup Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Nagwintuj normalnym gwintownikiem, lekko większym od oryginalnego i wkręć normalną śrubę. Coś mi sie zdaje, że tam jest drobniejszy gwint niż standardowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Coś mi sie zdaje, że tam jest drobniejszy gwint niż standardowy.. Mnie się też tak w pierwszej chwili wydawało, ale jest normalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi