Prezes Opublikowano 24 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 aby na pewno ??? => swego czasu tak, potem był Aral a po przejęciu Arala Renault leje Castrola. Aby na 100% u mnie w ASO dalej leją płyny ELF-a nie tylko olej - sprawdzone w poniedziałek 22.01.2007r ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artus Opublikowano 25 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2007 witam ,posiadam od niedawna meganke 1.6 98r LPG wymieniam jutro rozrzad , plyny i olej w skrzyni i silniku . Mam pytanko jaki byscie olej polecili do silnika i skrzyni a jaki plyn do chlodnicy, poprzedni wlasciciel moj sasiad zalal silnik lotosem do gazu 10w40 chcialem sie poradzic czy moze warto zmienic olej na lepszy .Dzieki za odpowiedzi [ Dodano: 2007-01-25, 20:17 ] zapomnialem podac przebieg 124000 autko chodzi super po nocy na mrozie pali od strzalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
najdos Opublikowano 27 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2007 Ja niedawno kupiłem swojego scenica 2002r. z przebiegiem 79000 km (mam nadzieję, że nie kręcony ). Samochód jest z Belgii. Pod maską ani w książce serwisowej nie było żadnej informacji o oleju. Zastanawiałem się nad syntetykiem, ale mechanik mi odradził i zalał półsyntetyk Mobil1 10W40. Nie jestem pewien, czy zrobił dobrze. Przejechałem nim na razie 1000 km. A swoją drogą ciekaw jestem ile kosztują u mechanika lub w ASO oględziny rozrządu żeby zidentyfikować rodzaj oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 28 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 A swoją drogą ciekaw jestem ile kosztują u mechanika lub w ASO oględziny rozrządu żeby zidentyfikować rodzaj oleju. A niby w jaki sposób, oglądając rozrząd, chcesz zidentyfikować jakim olejem zalany jest silnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
najdos Opublikowano 29 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 Dobry mechanik po sciągnieciu pokrywy zaworów i ogledzinach klawiatury powinnien powiedziec Ci na jakim oleju auto jeżdziło. Sam napisałeś. A to są chyba elementy rozrządu. Jeżeli się mylę, to sorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baad74 Opublikowano 29 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 Ja niedawno kupiłem swojego scenica 2002r. z przebiegiem 79000 km (mam nadzieję, że nie kręcony ). Samochód jest z Belgii. Pod maską ani w książce serwisowej nie było żadnej informacji o oleju. Zastanawiałem się nad syntetykiem, ale mechanik mi odradził i zalał półsyntetyk Mobil1 10W40. Nie jestem pewien, czy zrobił dobrze. Przejechałem nim na razie 1000 km. Poprzedni właściciel mojej MII przed sprzedażą (61 kkm) zalał taniego Mobil M 15W40 :-/ choć w instrukcji i książce serwisowej wyraźnie napisane jest, że należy stosować syntetyk 0W30, 0W40, 5W40 lub w ostateczności półsyntetyk 10W40. Po 5 kkm spuściłem to badziewie i wlałem pełnego syntetyka :-> . Na razie wszystko jest ok. Delikatnie spadło mi spalanie i silnik zaczął ciszej pracować :) . W nowoczesnym i w miarę nowym silniku z normalnym przebiegiem moim zdaniem można stosować pełny syntetyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 29 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 Dobry mechanik po sciągnieciu pokrywy zaworów i ogledzinach klawiatury powinnien powiedziec Ci na jakim oleju auto jeżdziło. Sam napisałeś. A to są chyba elementy rozrządu. Jeżeli się mylę, to sorki. Miły Kolego. Mylisz rozrząd z zaworami. Ja pisałem o pokrywie zaworów. Jest to element, najczęściel aluminiowy, ktory przykrywa z wierzchu silnik, a konkretnie klawiaturę zaworów. Natomiast rozrząd jest z boku silnika /lewa strona/ i nie daj Boże, żeby dostała sie tam choć kropla oleju. Rozrząd musi pracowac w warunkach idealnej posuchy. Rzeczą ludzką jest błądzić. Po to jest forum, aby pomóc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erotomasz Opublikowano 29 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 Moja Meganka ma 140 000 przebiegu i wciąż leje do niej Elf-a syntetycznego 5w40.Jestem z niego bardzo zadowolony. Jedyny mankament to ,że jest dosyć drogi za 1l place 40zł-dla mojej Megi wszystko co najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 29 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 A swoją drogą ciekaw jestem ile kosztują u mechanika lub w ASO oględziny rozrządu żeby zidentyfikować rodzaj oleju. chyba po smaku osadu miesza się go z fusami od kawy i po wypiciu odczytuje się z ułożenia piasku na szklance............................... :-P hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahha no tak to mnie jeszcze nikt nie rozbawił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 29 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 Kolego Robak. Nikt nie jest doskonały i ma prawo sie pomylić. A Ty nie musisz odrazu tego az tak kpiąco wyśmiewać. Myślisz, że sam jesteś genialnie mądry? Troche wiecej pokory Kolego. Forum jest po to, aby sobie pomagać, a nie wyśmiewać. Poczekamy na Twoją wpadkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 29 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 PANOWIE... dyskusja OFFTOPIC, prywatna w 100%. albo konczycie i/lub przenosicie sie na priw/gg/tel/mail albo kasuje posty i daje po warnie... prosze trzymac sie tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 29 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 Kolego Robak.Nikt nie jest doskonały i ma prawo sie pomylić. A Ty nie musisz odrazu tego az tak kpiąco wyśmiewać. Myślisz, że sam jesteś genialnie mądry? Troche wiecej pokory Kolego. Forum jest po to, aby sobie pomagać, a nie wyśmiewać. Poczekamy na Twoją wpadkę. przyznaję się do błęda ale normalnie to nie słyszałem o wzrokowym rozpoznawaniu rodzaju oleju... stad ta reakcja szczerze przepraszam jeszcze raz sorki co do olejów najbezpieczniej jeżeli nie znamy marki i parametrów oleju w samochodzie jest wlać półsyntetyk, to taka rada......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 29 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 normalnie to nie słyszałem o wzrokowym rozpoznawaniu rodzaju oleju. Dobry mechanik z dużą dozą prawdopodobienstwa może stwierdzic na jakim oleju auto było eksploatowane. Oleje syntetyczne sa duzo rzadsze i jaśniejsze od mineralnych, czy półsyntetyków. Jeżeli auto chodziło na syntetyku, to nawet po dużym przebiegu klawiatura zaworów bedzie prawie idealnie czysta, bez żadnych nagarów i przyciemnien. Wizualnie bedzie prawie jak nowa. Poza tym należy założyć, że juz od kilku lat mało kto jezdzi na olejach mineralnych. [ Dodano: 2007-01-30, 00:36 ] Mi mechanik zmienił z elfa syntetyka na castrol magnatec 10W40 (półsyntetyk) - przy 155 tyś km, mam nadzieję, że nie popełnił gafy Tylko nie bardzo wiem po co to zrobił. Olej syntetyczny 5/40 Elf jest napewno lepszy od półsyntetyku 10/40 Castrol i taka zamiana bez powodu z pewnością nie jest dobrym pomysłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackuc Opublikowano 30 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2007 Stwierdził że przy tym przebiegu tj 155 tyś km ten będzie lepszy . Teraz pytanie czy przy następnym przeglądzie skłonić mechanika do powrotu do pełnego syntetyka ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 30 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2007 Stwierdził że przy tym przebiegu tj 155 tyś km ten będzie lepszy .Teraz pytanie czy przy następnym przeglądzie skłonić mechanika do powrotu do pełnego syntetyka ??? Myślę, że mechanik nie miał racji. Jeżeli auto "chodziło" do tej pory na syntetyku, to nie ma zadnych przeciwwskazan, aby nie było tak dalej. Oleje syntetyczne sa o wiele lepsze od mineralnych. Przykladem tego może być fakt, że w niektorych autach wymienia sie je co 30 tyś km. czego żaden olej mineralny nie wytrzyma. / W najnowszych modelach ciągników siodłowych Mecedesa, olej silnikowy wymienia sie po 150 tys km. / . Jedno zalanie półsyntetykiem z pewnością nie przeszkodzi, aby przy nastepnej zmianie ponownie przejsc na pełny syntetyk. Nie mozna tylko przechodzic na syntetyk w przypadku, kiedy auto bylo eksploatowane przez caly czas na mineralnym, poniewaz syntetyk ma wlaściwości myjące i rozpusci w sobie wszelkie nagary mineralne, co w efekcie doprowadza do rozszczelnienia silnika, a w konsekwencji do znaczacego spadku jego sprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi