marcopolo555 Opublikowano 22 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 To mój debiut na tym forum więc pragnę się przywitać :) W moim aucie od nowości wyczuwalne są wibracje, które przenoszą się przez fotele i kierownicę. Szukając informacji na forum zauważyłem, że użytkownicy jeżeli już narzekają na podobny objaw - to tylko na wolnych obrotach. U mnie natomiast, o ile na wolnych obrotach nie jest to bardzo irytujące (chociaż wyczuwalne), o tyle w czasie dłuższej jazdy z prędkościami powyżej 80 kmh potrafi być dość nieprzyjemne. Liczyłem jeszcze po cichu na to, że po zmianie kół na zimowe coś się poprawi, ale niestety - bez zmian. Serwis, do którego wstąpiłem zapytać oczywiście nic nie widzi/słyszy/czuje* (*-niepotrzebne skreślić) Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów spotkał się z podobnym objawem i może coś podpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkotek Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 A czy hamowanie słabe/mocne ma jakiś wpływ na te wibracje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcopolo555 Opublikowano 26 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 W czasie hamowania jest ok - z tego co obserwuję to można wykluczyć niewyważone koła/krzywe tarcze - wtedy te drgania zależałyby od prędkości obracania się kół. W moim przypadku jest to "mrowienie" o dość niskich częstotliwościach niezależne od obrotów silnika, biegu, wciśniętego sprzęgła. Przy dłuższej jeździe potrafi nieźle dać w kość, nie mówiąc już o tym, że odbiera przyjemność z jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomusMaximus Opublikowano 27 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Ja też mam 1.4 TCe, ale opisywanych dolegliwości nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkotek Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 A jeszcze jedno - dzieje się tak tylko podczas poruszania się auta? jak auto stoi to nic się nie dzieje - jeżeli tak to obstawiał bym jednak coś z układu jezdnego i to raczej elementy który się obracają - koła, tarcze, półośki - coś tutaj. Napisałeś że przy hamowaniu nie czuć - znaczy się zanika to przy hamowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcopolo555 Opublikowano 2 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Rzeczywiście z tym hamowaniem źle to ująłem. Drgania mają przez cały czas taką samą częstotliwość niezależną od obrotów silnika. Są wyczuwalne w czasie postoju na wolnych obrotach i w czasie jazdy w całym zakresie obrotów silnika/prędkości. Zmienia się w niewielkim stopniu ich natężenie w zależności od obciążenia silnika (tak mi się wydaje przynajmniej). Dlatego układ jezdny bym raczej wykluczył. Jeżdżę czasem dieslami i nawet tam nie jest to aż tak dokuczliwe. Zastanawiam się tylko jak skłonić ASO do pochylenia się nad tematem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COWON Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Może spróbuj ściszyć subwoofer - u mnie pomogło :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawmyxxx Opublikowano 24 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 Marco polo mam w swojej Reni ten sam problem z drganiami 80 km/h czuć najbardziej . Robiłem nawet wyważanie na samochodzie i dalej to samo drgania . Co jest już nie mam pojęcia ale na dniach wymieniam olej i świece więc zobaczymy . Może pomoże bo i tak muszę wymienić a przy okazji może się coś stanie że przejdzie. Może to jakaś poduszka . Kij wie . Gazu nie mam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luktal Opublikowano 25 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 No właśnie panowie a jak u was z poduszkami silnika. Warto się im przyjrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi