Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Nadmierne wibracje

Rekomendowane odpowiedzi

To mój debiut na tym forum więc pragnę się przywitać :)

W moim aucie od nowości wyczuwalne są wibracje, które przenoszą się przez fotele i kierownicę. Szukając informacji na forum zauważyłem, że użytkownicy jeżeli już narzekają na podobny objaw - to tylko na wolnych obrotach. U mnie natomiast, o ile na wolnych obrotach nie jest to bardzo irytujące (chociaż wyczuwalne), o tyle w czasie dłuższej jazdy z prędkościami powyżej 80 kmh potrafi być dość nieprzyjemne. Liczyłem jeszcze po cichu na to, że po zmianie kół na zimowe coś się poprawi, ale niestety - bez zmian. Serwis, do którego wstąpiłem zapytać oczywiście nic nie widzi/słyszy/czuje* (*-niepotrzebne skreślić)

Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów spotkał się z podobnym objawem i może coś podpowiedzieć?

W czasie hamowania jest ok - z tego co obserwuję to można wykluczyć niewyważone koła/krzywe tarcze - wtedy te drgania zależałyby od prędkości obracania się kół. W moim przypadku jest to "mrowienie" o dość niskich częstotliwościach niezależne od obrotów silnika, biegu, wciśniętego sprzęgła. Przy dłuższej jeździe potrafi nieźle dać w kość, nie mówiąc już o tym, że odbiera przyjemność z jazdy.

A jeszcze jedno - dzieje się tak tylko podczas poruszania się auta? jak auto stoi to nic się nie dzieje - jeżeli tak to obstawiał bym jednak coś z układu jezdnego i to raczej elementy który się obracają - koła, tarcze, półośki - coś tutaj.

Napisałeś że przy hamowaniu nie czuć - znaczy się zanika to przy hamowaniu?

Rzeczywiście z tym hamowaniem źle to ująłem. Drgania mają przez cały czas taką samą częstotliwość niezależną od obrotów silnika. Są wyczuwalne w czasie postoju na wolnych obrotach i w czasie jazdy w całym zakresie obrotów silnika/prędkości. Zmienia się w niewielkim stopniu ich natężenie w zależności od obciążenia silnika (tak mi się wydaje przynajmniej). Dlatego układ jezdny bym raczej wykluczył. Jeżdżę czasem dieslami i nawet tam nie jest to aż tak dokuczliwe. Zastanawiam się tylko jak skłonić ASO do pochylenia się nad tematem?

• 7 lat później...

Marco polo mam w swojej Reni ten sam problem z drganiami 80 km/h czuć najbardziej . Robiłem nawet wyważanie na samochodzie i dalej to samo drgania . Co jest już nie mam pojęcia ale na dniach wymieniam olej i świece więc zobaczymy . Może pomoże bo i tak muszę wymienić a przy okazji może się coś stanie że przejdzie. Może to jakaś poduszka . Kij wie . Gazu nie mam .