unimatrix Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Witam wszystkich Problem jest następujący, mianowicie podczas uruchamiania silnika (zimnego rano)występuje gwizdanie do momentu wyciśnięcia sprzęgła, silnik pracuje gładko i równo, wciskam sprzęgło ponownie wrzucam I bieg i podczas ruszania występuje piszczenie do momentu wyciśnięcia sprzęgła. Czasami mam lekkie szarpanie tak jakby sprzęgło źle dociskało. Przy każdej zmianie biegów słychać pisk (nawet jak samochód jedzie, wrzucę luz i delikatnie nacisnę sprzęgło to popiskuje). Wszystko ucicha po przejechaniu kilku kilometrów. Latem mam spokój ale problem wraca gdy jest chłodno i wilgotno na dworze. Nie mam pojęcia co jest, a jeśli chodzi o szarpanie to domniemam, że jest chyba zapowietrzone sprzęgło bo po kilku wciśnięciach sprzęgła na sucho problem znika z szarpaniem na I biegu. Mam Megi II 1,4 16V z 2003 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idzi Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Zaobserwowałem od kilku dni podobne objawy, przy czym nie występuje szarpanie ale coś piszczy/gwiżdże pod maską rano - potem ustaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Poczytajcie sobie o łożysku oporowym sprzęgła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi