luis2222 Opublikowano 25 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 (edytowane) /0cool: Temat założony wyłącznie dla "dolotów". Można się zaprezentować, jak i udzielić porad. Wszelakie posty będę mile widziane, tym bardziej że mogą posłużyć innym dopiero zamierzającym "coś" założyć jak i osobą które posiadają już swój układ a chciałyby go "odświeżyć". Dzięki za pomoc ja w swojej renówce jeżeli chodzi o dolot filtra stożkowego wybrałem trochę inne rozwiązanie nie brałem pokrywę przepustnicy z vw corrado 1,8 g60 ( myślę aby sobie takiego kupić :)a mianowicie adapter na kolektor dolotowy z FIATA CINQUECENTO SM-RD-005, opaska aluminiowa PP-IN-009, filtr odmy, Kolanko i oczywiście filtr a poniżej efekt. Bym był zapomniał ja mam autko na gaz po takiej przeróbce potrzebna jest wizyta u gazownika aby dobrał odpowiednią mieszankę ??? Uploaded with ImageShack.us To by było na tyle może komuś z was to pomoże bo instalacja jest banalna wiem silnik brudny ze szok od 14 lat nie był myty więc moze ktos z was wie gdzie myją silniki w Kielcach lub Krakowie. Pozdro all Edytowane 26 Października 2011 przez 0cool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matuszi Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 widzę że też nie zrobiłeś osobnego dolotu z zewnątrz na stożek... nie mam za bardzo pomysłu gdzie by tu zrobić dolot, tak by stożek dostawał mnóstwo zimnego powietrza z zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 (edytowane) Witam, Gdy byłem jeszcze szczęśliwym posiadaczem Meganki 1.6e (90KM seria) to zamontowałem "stożek" w takowy sposób jak na zdjęciach. Zimne powietrze natomiast było dostarczane taką samą rurką z 1 kolankiem a wlot był umiejscowiony obok lewego halogenu. Zimny dolot kończył się 10cm przed filtrem stożkowym i był na odcinku tych 10cm odseparowana od ciepła pochodzącego z komory silnika odpowiednią wstawką - całość wykonania to mój pomysł :D Edytowane 20 Listopada 2011 przez MeHow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matuszi Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 też mam zamontowany stożek w tym samym miejscu ale nie mam za bardzo miejsca na dolot... jakieś śmiecia tam są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 (edytowane) jakieś śmiecia tam są z tego co wiem to jest tam fabrycznie pusta przestrzeń i dlatego tam wstawiłem dolot poprowadzony z dołu zderzaka... a u Ciebie co tam jest dokładnie? Edytowane 23 Listopada 2011 przez MeHow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1bizkit Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Silnik na stożku zyska tylko na wysokich obrotach dlatego postanowiłem włożyć dobry wkład K&N który poprawił dolny zakres obrotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Cięcie sam wkład poprawił ten dolny zakres czy auto po wstawieniu wkładu było jeszcze modyfikowane elektronicznie? pytam bo ostatnio modyfikowałem swój program w samochodzie i teraz się zastanawiam czy włożenie takiego K&N coś da czy trzeba to było robić przed przestrojeniem? Regulamin pkt. 5.13 -Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1bizkit Opublikowano 25 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 sam wkład da to że więcej powietrza wsysa i przez to lepiej sie od dołu wkręca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matuszi Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 no to już wiem ;p jakaś brudna, obrzydliwa szmata tam była... zrobiłem porządny dolot, wymieniłem rurę stożka no i bajka... nie ten samochód na 3tyś wchodzi jak głupi zupełnie inaczej się zbiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarsztyk Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 daj foto jak to u Ciebie wygląda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matuszi Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 (edytowane) trochę nie wyraźne ale są :) Edytowane 4 Grudnia 2011 przez Matuszi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 (edytowane) od razu lepiej :P u mnie też było podobnie powyżej 3tyś obr/min dostawał dodatkowego kopa (coś jak vtec w hondach), a dźwięk jaki się wydobywał to coś z mieszanki silnika V8 i subaru imprezy :) ps 1. zmień z czasem rurę dolotową na gładką, bo w tej karbowanej mogą powstawać zawirowania, warto też aby ta rura kończyła się około 10cm przed filtrem stożkowym :) ps 2. czy ta rura co idzie od stożka do przepustnicy też jest karbowana czy ma tylko takie wzorki? jeśli nie jest gładka od wewnątrz to też ją zmień i zobacz czy za bardzo się nie nagrzewa bo wówczas po dłuższej jeździe będziesz doprowadzał ciepłe powietrze, a wtedy może być efekt odwrotny do zamierzonego, prostym sposobem jest obłożenie takiej rury pianką rurkową, którą kupujesz na metry np. w obi/castoramie/praktikerze, możesz też zanim nałożysz tą nakładkę z pianki obłożyć rurę folią metalową (kupujesz ją np. w markecie tam gdzie są opakowania do kanapek/jedzenia) :P Edytowane 4 Grudnia 2011 przez MeHow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matuszi Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 ad1. masz racje wymienię ją na Rynnówkę a czemu rura ma się kończyć 10cm przed? ad2. rura od przepustnicy jest gładka od wewnątrz, stożek umieszczony jest specjalnie przy nadkolu tam jest najchłodniej, dla tego rura musiała być dłuższa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 (edytowane) a czemu rura ma się kończyć 10cm przed? żebyś nie przegiął z przeciągiem (dosyć często mówią o tym producenci), gdyby miało być inaczej to by się stożek montowało od razu w zderzaku bez stosowania zimnego dolotu tak aby powietrze od razu wpadało do filtra a nie przez "jakiś" zimny dolot... stożek umieszczony jest specjalnie przy nadkolu tam jest najchłodniej wiem, sam tak miałem, dodatkowo odseparowałem tą komorę od komory silnika na odcinku tych właśnie 10cm... :) Edytowane 4 Grudnia 2011 przez MeHow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matuszi Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 a więc tak będzie. Jutro zmierzę długość rury kolektora i odpowiednio ją skrócę, wstawię osłonę termiczną oraz dam nieco dalej od stożka dolot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi