Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Haczyki do rolet/zaluzji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

powoli dokupuje rzeczy, o które nie zadbał poprzedni właściciel mojej meganki (II phase I - 2004). Mam mały problem z roletami:

1. Z jednej strony jest metalowy haczyko-drucik (do zaczepiania rolety w górnej części szyby) produkcji garażowej a z drugiej strony wygląda na oryginalny ale dość dziwnie nagina uszczelkę, czy tak powinno być? Moje pytanie gdzie można te haczyki kupić lub też jak ta część się nazywa bo szukałem wszędzie i nigdzie jej nie mogę znaleźć.

2. Jedna roleta się nie zwija do końca, podobny problem mam z pasami ale wyczytałem, że trzeba wyprać lub też sylikonem psiknąć - co o tym myślicie? Co można z roletą zrobić żeby się zwijała, rozbierać drzwi i szukać czy też coś innego?

Z góry dzięki za pomoc.

Co do haka - numer części to 82 00 163 859. Koszt to niecałe 20zł w ASO. Pokaż jak wygina uszczelkę - tak będzie najlepiej ocenić.

W kwestii - ostatnio prałem swoje - tutaj jakiś delikatny środek (ja miałem APC zmieszany z płynem do prania tapicerki - obydwa w bardzo niskim stężeniu) - pasy chodzą jak nowe.

• +1 1

Dzięki za info o tych hakach :D Zdjęcie wrzucę jutro bo dzisiaj już trochę późno. Wracając do mycia pasów to co mam rozumieć przez delikatne stężenie, 5ml na 1L wody? Co to jest APC? Jak prałeś pasy to je demontowałeś czy tylko rozciągałeś w aucie a potem suszarką?

Wracając do rolet to też je prać?

Wracając do rolet to też je prać?

Zdemontuj tapicerkę, wypnij ostrożnie zatrzask rolety i przekręć go kilka razy w odwrotną stronę jak sam chce się odkręcić. Jeden będzie miał takie zachowanie, drugi jest tylko łożyskiem. musisz sprawdzić który jest podpięty do gumy. Rób to ostrożnie, trzymając zatrzask by nie poleciał i nie rozkręcił cię do końca.

jest to w razie czego odwracalne ale trzeba później trochę tych obrotów zrobić by się zwijało do końca.

Obecnie musisz tylko kilka- kilkanaście obrotów zrobić, by siła zwijająca była odpowiednia. Po tej operacji zatrzask na swoje miejsce, by zaskoczył i próba zwijania.

APC - All Purpose Cleaner (uniwersalny środek do mycia)

Osobiście użyłem Nielsen Cyclone APC w proporcji 1:100 oraz Nielsen Nap Low Foam 1:30. Potrzeba więcej wysiłku, ale generalnie jest bezpieczniej. Suszenie - pozostawiłem to naturze - rozwinąłem pasy i dałem im czas :D

• 2 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• Like
      • 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!