Xyhu Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Witam. Przymierzam się do zakupu nowego samochodu. Jako, że rodzina się powiększyła trzeba zaopatrzyć się w jakiegoś kombiaka. Jednym z kandydatów jest właśnie Megane II GranTour po liftingu. Znalazłem (chyba - IMO) dosyć ciekawy egzemplarz za rozsądne (czy aby nie za małe?) pieniądze. Samochód jest z 2006 roku właśnie z silnikiem 1.5 dci (86KM/63kW). Pochodzenie krajowe, bogata wersja (m.in. 6x airbag, klimatyzacja, komputer pokładowy, el.szyby, auto alarm, 2x karta, isofix, roleta, kierownica skórzana-wielofunkcyjna). Podobno bezwypadkowy od pierwszego właściciela. Tutaj link do samochodu: http://otomoto.pl/renault-megane-2006-lift-1-5dci-klima-krajowy-C21160485.html Jednak martwi mnie całkiem spory przebieg - 175.000km. Czy to nie rodzi jakiś sporych wydatków? Jak z żywotnością tej jednostki, kosztami napraw oraz kulturą pracy (czy to nie za słaby silnik na to auto?). Widziałem dzisiaj to auto na własne oczy. Jak na 99% laika wydaje mi się bardzo zadbanym autem w nienagannym stanie przynajmniej wizualnym. Środek naprawde jak nowy, nie wytarty, czysty i elegancki (ładna wersja). Z zewnątrz też nie miałem się do czego przyczepić. Jedynie mam obawy co do silnika i ukrytych wad. Na co mam zwrócić uwagę? Czy ten przebieg jest czymś normalnym w tym silniku i roczniku? Proszę o pomoc i porady. Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 (edytowane) Cena sporo za niska jak za zadbany rocznik 2006, budzi moje podejrzenia co do bezwypadkowości. Jest to wersja Expression i jak widać brakuje jej fabrycznych relingów dachowych i reflektorów przeciwmgielnych, a powinna mieć. Gałka zmiany biegów wymieniona na nieoryginalną lub z wersji najtańszej, słabo widać na zdjęciu. Z tyłu dwa ciemne zagłówki nie z tej wersji! Chyba brak podłokietnika - zamykania schowka. Edytowane 1 Grudnia 2011 przez kataryniarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krysk Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Dokładnie - jest mocno odpicowana na sprzedaż (choćby zbyt dużo dressingu na oponach, pod maską czyściutko). Ze swojej strony mogę doradzić aby szukać modelu wyposażonego w ESP - ja musiałem się troszeczkę naszukać ale muszę przyznać, że to jest na prawdę świetna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xyhu Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Odpicowana może i jest bo to komis - a, teraz jak wiadomo trzeba się starać, by sprzedać cokolwiek w natłoku ofert. Co do relingów to na oto.moto jest sporo egzemplarzy bez relingów. Oglądając autko na miejscu również zwróciłem na to uwagę - są w miejscu ich mocowania jakiegoś rodzaju zaślepki wyglądające na oryginalne. Zagłówki są ciemniejszego koloru w tym miejscu gdzie biegnie ciemniejszy pas - natomiast w miejscu jasnym jest jasny zagłówek. Nie wiem czy tak jest w innych egzemplarzach/wersjach - tutaj wydaje mi się to pasować. Co do gałki zmiany biegów - hmmm...nie wiem - po co miałaby być wymieniana bądź z jakiego powodu? Faktycznie brakuje halogenów... Następnym razem podpytam o te wymienione przez Was elementy. I chyba zakupię miernik lakieru, by sprawdzić co nieco. Czy taki miernik kupię w sklepie motoryzacyjnym? Czy tylko na allegro? A co sądzicie o tym silniku oraz przebiegu samochodu? A właśnie teraz mi się przypomniało. Cena tego samochodu na otomoto to 15.700zł. A w komisie kosztuje 18.600zł? O co chodzi? Dzięki Edytowane 2 Grudnia 2011 przez Xyhu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rxe.Megane Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 cena za niska, co do silnika to dla mnie 1.5 do kombi jest za słaby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 (edytowane) Po pierwsze coś z tym autem jest nie tak, bo na zdjęciach drzewa są oblepione wręcz zielonymi liścmi. Brakuje oryginalnej zapalniczki, zagłówki na tylnich fotelach powinny być wszystkie jednakowego koloru. A właśnie teraz mi się przypomniało. Cena tego samochodu na otomoto to 15.700zł. A w komisie kosztuje 18.600zł? O co chodzi? Po prostu może zapomnieli zmienić w komisie albo szukają jelenia który nie przegląda internetu i za taką sumę kupi za jaka widnieje w komisie. Edytowane 3 Grudnia 2011 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zawyżona cena, żeby klient wpadł w pułapkę targowania - opuszczą 3k i już psychika zaczyna przymykać oko na wady, przecież "okazja" :) Auto po przejściach, więcej dowiesz się w ASO gdzie należy obowiązkowo jechać, ale ja bym szukał innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xyhu Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 (edytowane) Dzięki za pomoc. Auto faktycznie jakieś nie pewne co zauważyłem dopiero po Waszych opiniach. Gościu w komisie też jakoś mieszał się w tym co mówi. Ten model odpada. Znalazłem teraz oto taki egzemplarz: http://otomoto.pl/renault-megane-1-9d-115km-bezwyp-f-ra-vat-C21111722.html Trochę starszy ale z lepszym silnikiem. Co o tym sądzicie? Cena też okazyjna no i znowu nie wiem czy coś jest na rzeczy... Edytowane 5 Grudnia 2011 przez Xyhu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Auto do zdjęć umyte aby ładnie wyszło. Nawet nie poczekali aż wyschnie dokładnie. Zdjęcia zrobione (jakieś 2-3 miesiąc temu) tak aby nic nie było widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Nic szczególnego nie widzę na tych zdjęciach, ciekawe czy ma papiery - przebieg może być inny. Tradycyjnie pozostaje wizyta w ASO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xyhu Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Nic szczególnego nie widzę na tych zdjęciach, ciekawe czy ma papiery - przebieg może być inny. Tradycyjnie pozostaje wizyta w ASO. Ile będzie mnie kosztowała taka wizyta w ASO? Samochód jest sprowadzony czy mimo to będzie wiadomy faktyczny przebieg i stan pojazdu? :) Rzeczywiście zdjęcia nie wiele ukazują. Musze się wybrać i zobaczyć tą megane na własne oczy. A co możecie powiedzieć o tym silniku - tzn 1.9D (115KM)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punxhc Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Nie dowiesz się jaki ma przebieg, a jedynie przy jakim przebiegu miał naprawy w ASO, ale zawsze to już coś (może miał jakieś naprawy np. przy 250tys. km :) ). Ogólnie za taką cenę nie spodziewałbym się "igły", ze zdjęć niewiele widać. Dla mnie komis + niska cena = nie podchodzić :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi