Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Przygasanie świateł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich.

To mój pierwszy post także bardzo proszę o wyrozumiałość. Mam dwa problemy a zarazem pytanka.

1. Mam taki problem a mianowicie jakiś czas temu chciałem odświeżyć swoją klimatyzację w mojej Meganeczce specyfikiem który kupiłem na stacji benzynowej. Zaleceniem było uruchomienie klimatyzacji na maxa i włączenie wewnętrznego obiegu. Zrobiłem tak jak było napisane i niestety usłyszałem dźwięk tak jakby sie coś przytkało i po paru sekundach poszedł dymek z wyloty pod szyba z wentylatorka. Pojechałem do elektromechanika rozebrał to wszystko i okazało się że to szczotki powycierane powymieniał i wszystko gra ALE!!! i tu jest właśnie problem. Teraz po odpaleniu samochodu słyszę dźwięk tak jakby się coś włączało i za 2 sek wyłączało . Próbowałem znaleźć przyczynę i jedyne co udało mi się ustalić to to że gdy słyszę ten dźwięk wentylator traci minimalnie moc i przygasają światła. Najdziwniejsze jest dla mnie to że przez 10 min jeżdżenia samochodem problem ten występuje ok 10 razy w odstępie czasami paru sekund a czasem paru minut. Nie wpływa to zbytnio na jazdę ale jest to strasznie irytujące i denerwujące. Aha i najlepsze jest to że jak pojezdżę powiedzmy dłużej niż 20 minut problem ustaje, ale po zgaszeniu silnika i odpaleniu po paru minutach jest to samo. Bardzo proszę o jakieś propozycje do zlikwidowania tej usterki

2. Drugi problem był poruszany nie raz ale chcę się tylko upewnić czy to co mi powiedział mechanik to prawda. Chodzi mi o palącą się kontrolkę service i poduszkę. Wiele osób pisze że to wina kostek pod siedzeniami, żeby poruszać kabelkami. U mnie akurat nic nie pomaga. Boję sie odczepić całkiem te kostki w pasach czy pod siedzeniami żeby mi nie wybuchła poduszka albo coś :) Wkurzyłem sie i pojechałem w końcu do mechanika, który podłączył swój magiczny komputerek i powiedział że problem tkwi nie w podłączeniach pod siedzeniami tylko w kierownicy. Moje pytanie brzmi czy jest to możliwe, a jeśli tak to czy chodzi o tą taśmę w kierownicy o której większość osób pisze. Zaznaczę że jak kupiłem samochód problemu nie było dopiero po pierwszym generalnym sprzataniu tj odsuwaniem siedzeń itp problem się pojawił. Ale z drugiej strony w kierownicy miałem tez dźwięk jak ją przekręcałem jakby był w niej piasek albo o coś ocierała.

Mam nadzieję że niepopełniłem żadnego błedu w tworzeniu tego posta. Bardzo prosze o jakieś podpowiedzi co do rozwiązania w/w problemów. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

ad 2. Jak słyszałeś szuranie to prawdopodobnie padł Ci zwijacz. Mogłeś też przez przypadek poruszyć czujnik położenia fotela kierowcy, mocowany do szyny fotela.

Zaleceniem było uruchomienie klimatyzacji na maxa i włączenie wewnętrznego obiegu.

I pewnie też napsikanie tego dziadostwa w kratki wylotów powietrza :)

Toś zaoszczędził :)

Jeśli napsikałeś w kratki to mogłeś coś zalać i teraz problem.

Na forum już byłą taka tematyka poruszana po "fachowym" zastosowaniu różnych specyfików do odgrzybiania - przeglądnij.

Nie będę przedrzeźniał przedmówcy swego.

akurat nie bo to polega na wlaczeniu dozownika za tylnym siedzeniem i odczekac 10 min przy wlaczonym silniku takze uzycie tego preparatu nie mialo nic do usterki.

Dodano: 04 sty 2012 - 09:54

ad 2. Jak słyszałeś szuranie to prawdopodobnie padł Ci zwijacz. Mogłeś też przez przypadek poruszyć czujnik położenia fotela kierowcy, mocowany do szyny fotela.

a wiesz gdzie ten czujnik sie znajduje?? jesli pod siedzeniem to ciezko bedzie si edostac bo wszystko jest wykladzina przykryte. W stykach w pasach sprawdzalem dociskalem i nic tam nie widze. A jesli chodzi o zwijacz to pewnie koszta co??

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki, 5.7 - logika wypowiedzi i ortografia i 5.13 - cytowanie

P_r_z_e_m_o

a wiesz gdzie ten czujnik sie znajduje??

odpowiedź była wcześniej niż pytanie:

Mogłeś też przez przypadek poruszyć czujnik położenia fotela kierowcy, mocowany do szyny fotela.

A jesli chodzi o zwijacz to pewnie koszta co??

poczytaj na forum, sa osoby, które to naprawiają.

cięcie

nagrzewnica o tym nie myslalem hmm, jesli chodzi o dźwięk to jest podobny do wlaczenia sie tylnych wycieraczek. Spróbuje coś znależć o tej nagrzewnicy na forum. mnie sie wydaje ze poprostu cos za duzo mocy potrzebuje skoro przygasaja swiatla i lekko spowalnia dmuchawa. Ogolnie wiem ze ciezko bylo mu sie dostac do tego wentylatora. Z tego co mi mowil ten mechanik to jak go wkladal na miejsce to przestawal dzialac , wyciagal z powrotem i dzialal i wkoncu moze cos namieszal. Nie wiem :)

Kolego zaycefck, przeczytaj ponownie regulamin, który zaakceptowałeś przy rejestracji.

Nie cytujemy całego posta jeśli odpowiadasz bezpośrednio pod nim.

Używaj polskich znaków diaktrycznych.

Nie nadużywaj enterów, one w niczym nie pomagają a rozciągają niepotrzebnie temat.

Dodano: 05 sty 2012 - 07:49

Dobra już wiem jeśli chodzi o pkt1 to nie jest żadna usterka to nagrzewnica elektryczna tak działa. Jak zmniejszyłem temp AC do 15 to sie nie włącza i cyka. Z tego co wyczytałem tu na forum silnik musi nabrac temp 60 stopni , do tego czasu nagrzewnica się włącza. Dlatego w lato problemu nie występował bo jakby nie było silnik non stop ciepły. Co do 2pkt podjade do mechanika i niech rozkręci tą kierownicę pewnie to ta taśma. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem. I przepraszam adminów za błędy. Pozdro i zamykam temat.

Edytowane przez meganecoupe02

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 18 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!