norbi100000 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Witam.Posiadam Megan 1.9 dt z 97r. Problem tkwi w tym,że jakiś czas temu mechanik wymienił mi dwie świece żarowe i auto paliło na dotyk.Kilka dni temu autko zaczęło palić dopiero za którymś razem.Podejrzewam,że mogły paść kolejne dwie świece i auto wcale nie chce zapalić.Czu świece żarowe da się wymienić od strony pompy samemu czy trzeba ją pierw zdemontować? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Po pierwsze to zmień mechanika. Wymienia się 4 sztuki od razu. Świecę da się wykręcić trzeba tylko mieć długą nasadkę. Odkręcaj delikatnie bo świeca może "mocno" siedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbi100000 Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Nie ma możliwości odkręcić długą nasadką świecy gdyż się nie mieści.Strasznie mało miejsca i ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanka11 Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Dokładnie, aby wykręcić świece pod pompą trzeba odkręcić pompę,oraz zabudowe rozrządu.Niech wykona to mechanik,a ty sprawdż sobie świece bo to nikoniecznie ich wina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 A ja sobie dorobiłem specjalny klucz, z oczkowego odgiętego na mniej odgięty i wykręciłem tę świecę bez wyjmowania pompy. Mówię o silniku 1,9 dti. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 aniewa jeśli masz chwilę czasu i ochotę, to pstryknij fotkę tego klucza i wklej w temat. Nawet kiepskie foto fonem zrobione jest lepsze od najdokładniejszego opisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Niestety nie mam tego klucza, poszedł razem z samochodem za nowym właścicielem. Była to bodajże 10 oczkowa odgięta, rozprostowana w zgięciu prawie całkowicie. Małymi kroczkami udawało się tę świecę wykręcić. rysunek poglądowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 8 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Ja niedawno nabyłem komplet kluczy płasko- oczkowych, łamanych z grzechotką. Z wyglądu takie jak ten: http://toya.pl/product_card.phtml?cat_product_id=5889&brand=yato Musiałbym z ciekawości sprawdzić, czy będzie dość miejsca, by nimi do świec się dobrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbi100000 Opublikowano 8 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Trzy świece wyjęte w tym jedna spalona.Walczę jeszcze z pierwszą od strony rozrządu.Według mnie to klucz powinien wyglądać tak jak w załączniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiu105 Opublikowano 8 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 dluga nasadka 1/4 cala(kwadrat)+ przegub plus dlugie przedluzenie i wykrecic .ostroznie wykrecac gdyz moze sie blokowac w otworze i mozna uszkodzic gwint. jak wroci autko z warsztatu to zrobie pare fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 8 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Ja też sobie dorobiłem klucz i nie musiałem pompy odkręcać. Do nasadki mam dospawaną długą przedłużkę, na końcu zakończoną w kształcie litery T. Przy odkręcaniu ociera o pompę, ale jest mocny i nie było problemu z odkręceniem świecy. Nie mam niestety tego klucza w pobliżu, został w garażu 120km ode mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbi100000 Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 (edytowane) Świece wymienione i nadal nie chce zapalić.Może dlatego,że stał trzy tygodnie na mrozie nie odpalany.Zaskoczył po samostarcie.Ciekaw jestem czy zapali po nocy. Dodano: 12 lut 2012 - 09:57 Wieczorem już nie zapalił.Rozkładam ręce! Edytowane 11 Lutego 2012 przez norbi100000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkB Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Aqu sprawny(naładowany)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lin Opublikowano 17 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Mój też stoi już 3 tygodnie, przyszła odwilż a tu nawet samostart nie pomaga... Gdzie psikałeś (do wlotu powietrza pod filtrem?) i ile? Boję się, żeby za dużo nie psiknąć... :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbi100000 Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Uporałem się z wyjęciem czwartej świecy od strony rozrządu (była spalona)i teraz auto pali bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi