DruM Opublikowano 18 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Witam.. przepraszam ale nie wiem gdzie miałem ten temat założyć więc go tutaj utworzyłem, jeśli to błąd bardzo proszę o przeniesienie :l: mam pytanie dotyczące rejestracji.. wiec tak kupiłem auto w sierpniu, opłaciłem w US odrazu umowę, autem jeździłem do teraz i chcę przerejestrować. Ubezpieczenie było od lipca 2011 do lipca 2012 podzielone na 4 raty po 110 zl z groszami.. Czy będę musiał coś wyrównywać jeżeli była tylko 1 rata zapłacona>>>?? czy na spokojnie przerejestruję auto .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeMoL Opublikowano 18 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 A tak w ogóle to auta nie trzeba przerejestrować w ciągu 30 dni ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 18 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 (edytowane) Ubezpieczenie było od lipca 2011 do lipca 2012 podzielone na 4 raty po 110 zl z groszami.. Czy będę musiał coś wyrównywać jeżeli była tylko 1 rata zapłacona> Jak na mój gust to na dzień dzisiejszy nie ma ubezpieczenia (1 rata = 3 miesiące), więc trzeba się przygotować na solidną karę i oczywiście na standardowe przeliczenie kwoty ubezpieczenia. Chyba że ta 1 rata to już byłą płacona przez Ciebie i jest tak naprawdę 2-gą ratą to chyba tylko standardowo Ci przeliczą ubezpieczenie (od dnia zakupu) i wyjdzie czy masz coś dopłacić. Edytowane 18 Lutego 2012 przez fred Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatryQ Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 witam, sprawe musisz wyjaśnić u ubezpieczyciela. Jak w Wydziale Komunikacji przerejstrujesz auto to z umowami i dowodem idziesz/dzwonisz do TU żeby zaktualizować polisę. Jeżeli masz jakieś obawy to podaj gdzie jest to ubezpieczenie , może uda ci się pomoc przez forum i będziesz miał mniejszego stresa przed załatwieniem polisy. trzeba się przygotować na solidną karę Fred: jeżeli masz na myśli UFG to się mylisz, kara jest za brak umowy a nie za brak składki. Pierwsza składka wystarczy na start umowy, a zgodnie z prawem umowa jest na rok ( chyba że są wyjątki, np. samochód zabytkowy) Brak składki może skutkować tym, że ubezpieczyciel, w razie wypłaty odszkodowania, może zwrócić się do właściciela o zwrot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Fakt, UFG ścigać nie będzie, ale pewnie jakaś kara w postaci odsetek będzie :l: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Fred, weź chłopie wyluzuj :l: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Ja jestem wyluzowany, piszę tylko, że coś mogą doliczyć bo mają do tego prawo i nie słyszałem aby jakakolwiek firma odpuściła sobie taką okazję ot tak. Z UFG zostało wyjaśnione wyżej. Pomyliłem to z AC gdzie umowa, na ogół, kończy się w momencie nieopłacenia składki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DruM Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 wiem ze jest ubezpieczone w MTU... a jak myślicie duże będę płacił te kary bo nei stety jestem młody kierowcą i niemam zniżek no i jest taki mały błąd bo jest to meganka coupe i ona jest chyba rejestrowanan na 4 mniejsca siedzace... a zarejestrowana jest na hatcbacka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 a jak myślicie duże będę płacił te kary bo nei stety jestem młody kierowcą i niemam zniżek Pewnie naliczą odsetki, a ile i czy faktycznie doliczą (może będziesz miał fart) to dowiesz się po kontakcie z nimi. Najlepiej najpierw zadzwoń i powiedz z grubsza jaka jest sprawa i spytaj gdzie się udać (może będą wymagali abyś stawił się u nich, a nie u jakiegoś agenta). Zabierz ze sobą wszystkie papiery (w tym umowę kupna) i oni na tej podstawie przeliczą ubezpieczenie pod kątem Twojej osoby i powiedzą ile masz do zapłacenia i jakie są ewentualne odsetki. Na 100% z tymi ratami po ~100zł możesz się pożegnać, bo nie masz zniżek i skoro młody kierowca to pewnie też podpadasz pod zwyżkę za wiek. Strzelam, że z 1,5-2k zł możesz mieć w sumie do zapłacenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DruM Opublikowano 20 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 no to muszę poszukać kogoś starszego ze zniżkami na współwłaściciela :l: może wtedy mniej będę płacił ;) więc mówicie że najpierw muszę się wybrać do ubezpieczyciela. a jeżeli najpierw pójdę do starostwa aby przerejestrować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 By dobrać kogoś na współwłaściciela, to taka osoba musi już być w umowie wpisana jako współkupujący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Nie musi być, wystarczy umowa darowizny, której poniżej 10 000 nawet nie trzeba zgłaszać w US. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 więc mówicie że najpierw muszę się wybrać do ubezpieczyciela. Najpierw się z nimi skontaktuj telefonicznie (najszybsza metoda) i pogadaj co masz teraz zrobić. Być może już telefonicznie wezmą od Ciebie dane potrzebne do wyliczenia polisy i jak skontaktują się z Tobą lub sam ich odwiedzisz to już wyliczenia będą gotowe. Jak już wstępnie z nimi pogadasz to udaj się na spokojnie do WK, zbierz tam ochrzan za przeciąganie sprawy (nie słyszałem aby komuś poza ochrzanem coś innego zrobili) i wyrób dowód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek298 Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 ja tam zapomnialem zaplacic przez 2 miesiace i wlasnie mam w mtu , bez problemow przedluzyli mi umowe oc , powiedzialem ze auta nie uzywalem stalo w garazu a ja :l: bylem zagranica , nie placilem zadnych odsetek ;) Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki P_r_z_e_m_o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DruM Opublikowano 23 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 aha :l: słyszałem teraz że nie trzeba pisać umowy darowizny tylko wziąść współwłaściciela do WK i tam bez problemu zarejestruja współwłaściciela? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi