r3zio Opublikowano 29 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2007 zamierzam wrzucic do mojej Megi filtr stozkowy, ale mam takie pytanko w jednej z aukcji na allegro wyczytalem cos takiego: "Montaż filtra stożkowego polega na podłączeniu go do przewodu (rury) zasilającej powietrze do silnika. Zazwyczaj jest to rura podłączona do obudowy konwencjonalnego papierowego filtra. Odłączamy tą rurę od obudowy, zdejmujemy górną pokrywę, wyjmujemy stary filtr i kładziemy podłączony stożek w dolną część obudowy filtra. Jest to najbardziej poprawne rozwiązanie gdyż w dole obudowy w której będzie leżał stożek mamy fabryczne zasilanie w zimne powietrze a przy takim podłączeniu efekt będzie ekstremalny. Innym sposobem jest pociągnięcie od silnika (nowej) rury zasilającej i podłączenie do niej filtra stożkowego." Czy to prawda ze tak mozna ? I czy w Megi mozna tak zrobic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 29 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2007 r3zio, jesli twoje pytanie dotyczy tego drugiego sposobu, to można. Zobacz sobie fotki zrobione na spocie w Czeladzi w zakładce ALBUM. W Reni Easy'ego jest stożek, na nowym przyłączu. http://megane.com.pl/album_cat.php?cat_id=...SC&start=12 Wprawdzie to Ph2, ale to chyba nie ma znaczenia przy takim rozwiązaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemoMCKP Opublikowano 30 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2007 mozna i tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r3zio Opublikowano 30 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2007 no mozna i na rurze, ale wlasnie ponoc jest lepiej jak jest w seryjnej puszcze zamontowany ten stozek... ale ciekaw jestem jaki z tego wyjdzie efekt .. ;) gojgien, jeszcze takie pytanko gdzie dostales te biale kierunki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 30 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2007 Allegro jesli chodzi o kierunki. Co do stozka, to lepiej wywalic tlumik szumow. Poszukaj, na stronach tuningowych sa wzory jak obliczyc odpowiednia pojemnosc ukladu dolotowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 30 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2007 r3zio, tak jak Easy pisał, kierunki kupiłem na Allegro 20PLN komplet Poprawcie temat albo proszę na PW bo robicie OT - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r3zio Opublikowano 30 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2007 a mozesz mi podac na jakiej stronce to mozna znalezc ? chodzi mi o te wzory do obliczania.. myslalem zeby do siebie wstawic strumiennice robia na allegro za 45zl pod wybrany model i do tego jakis sportowy tlumik ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemoMCKP Opublikowano 30 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2007 ten dolot jest już sprawdzony na hamownii , to po co wyważać otwarte drzwi nie wiem tylko jak z tym ze srebrym filtrem ale wlasnie ponoc jest lepiej jak jest w seryjnej puszcze zamontowany ten stozek... w środku seryjnej puchy :roll: przecież on będzie sie w niej dusił :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r3zio Opublikowano 5 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 no wlasnie dlatego chcialem sie dowiedziec:) a do tego wszytskiego najlepiej co podlaczyc ? strumiennica i dobry tlumik ? czy to bedzie za glosny efekt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemoMCKP Opublikowano 5 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 strumiennica to sobie daruj , reszte masz niżej ;) wykres mocy został w częsci usuniety , gdyż nastapił uślizg kół na rolkach i jednoczesnie zawyżenie mocy nałożyłem swoje kolory na wykres i teraz tak moc maksymalna bez strumienicy - kolor czerwony maksymalny moment obrotwy bez strumienicy - kolor niebieski moc maksymalna ze strumienicą - kolor czarny maksymalny moment obrotwy ze strumienicą - kolor zółty chyba nie wymaga komentarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prosiaczek231 Opublikowano 7 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 Chciałbym założyc w swoim Scenicu I phI 1.6 8v 90koni filterek stożkowy, ale zastanawiam się jak go wyprowadzic, czy ktoś ma stożek w takim silniku jak ja? prosze o jakieś fotki, wrażenia z jazdy. Wiem że fotki są, ale w silnikach 16v. Dziękuje :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonjak Opublikowano 7 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 kolego przeciez wyżej masz zdjęcia tego silnika ze stożkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prosiaczek231 Opublikowano 7 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 jonjak, faktycznie są, nie przyjrzałem się dokładnie :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kam1l Opublikowano 7 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 A jak ma mam podtlenek LPG to stożek może być zamontowany ? Bo co "znawca" to inaczej mówi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonjak Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Kam1l z doświadczenia Ci powiem ze będziesz miał z tym stożkiem problemy.Sam miałem założony stożek przez poprzedniego właściciela i instalacje gazu 2 generacji i niestety ale musialem zainwestować w obudowę oryginalną bo nijak nie mogli gazownicy ustawić tej instalki ciagle miał problemy rano z jazdą na gazie ciągle gasł na skrzyżowaniach a po wymianie jak ręką odjał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi