labedzkim Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Witam ponownie wszystkich. Tym razem piszę z powodu dziwnej przygody, jaka spotkała mnie kilka dni temu. Zaparkowałem samochodem dosłownie na 5 min. i wyłączyłem silnik. Gdy przekręciłem kluczyk, aby odpalić samochód, kontrolki na tablicy rozdz. zapaliły się na sekundę, po czym usłyszałem coś w stylu jednoczesnego tyknięcia i syknięcia. Wtedy wszystkie kontrolki zgasły. Samochód nie reagował na kluczyk w ogóle (martwy). Postanowiłem wykonać reset poprzez odłączenie klemy na chwilę - pomaga na inne wybryki Już przy odkręcaniu klemy samochód zamrugał awaryjnymi tak, jakbym go właśnie zakluczył. Odkręciłem, przykręciłem klemę i jak ręką odjął. Stąd moje pytanie: czy się bać? Jak bardzo? pozdrawiam, Łabędź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Oczywiście, że powinieneś się bać. Najbardziej w momencie, jak w czasie jazdy auto zgaśnie... Ewidentną przyczyną są luźne/zaśniedziałe klemy. Popraw to i będziesz miał z tym spokój, sumienia również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utusiek Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Popieram, powód - zaśniedziałe klemy. Też tak miałem: wyczyścić klemy szczotką drucianą, nałożyć wazelinki na bolce akumulatora i porządnie skręcić. Jak ręką odjął :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 a co ma winę ze po przekręceniu stacyjki na 1 pozycji auto reaguje tak jakby kluczyk był już na drugiej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Wbrew pozorom duże ma znaczenie. Np. już w tym momencie komputer pobiera dane aby posprawdzać błędy, radio, wyświetlacze radia i zegary (ileż tam jest kontrolek przecież), klapka recylkulacji musi się dostroić itp. Widocznie prąd jest już tak mały, że przekaźniki cykają zamiast się zamknąć i przesłać prąd dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 a co ma winę ze po przekręceniu stacyjki na 1 pozycji auto reaguje tak jakby kluczyk był już na drugiej ? Uszkodzona stacyjka, zwarcie na przewodach lub ktoś gmerał w instalacji i coś przekombinował). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 zwarcie na przewodach jeden żółty jest owinięty taśmą izolacyjną, nie rozwijałem tego bo boję się ze nie uruchomię auta a czy w tym może być wina UCH ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 W przypadku Twojego auta to może być dosłownie wszystko i chyba tylko wróżka by coś mogła powiedzieć :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi