[email protected] Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Jak na zdjęciu, do czego ona służy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Do zalewania filtra paliwa w celu odpowietrzenia w czasie jego wymiany i podobnych sytuacjach. Zasysa ON z baku i podaje przez filtr do pompy wtryskowej. Jest też w niej zaworek zwrotny, zapobiegający cofaniu się paliwa z przewodów po zgaszeniu silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[email protected] Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Dzięki! Wymianę filtra zawsze zlecam w serwisie, rozumiem, że to pompka dla nich:) A tak przy okazji, filtry są wymieniane całe bądź tylko wkłady, na podstawie zdjęcia ponoiżej można stwierdzić jaka to wersja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 (edytowane) Ten z fotki jest rozbieralny i wymieniasz tylko wkład. To szare o skośnym łbie centralnie na górze pokrywy to śruba, która spaja całość. Zazwyczaj dłuuuga i na TORX20. Z wkładem powinny być uszczelki, 1 duża pod pokrywę i 2 małe, jedna na uszczelnienie wkładu i jeszcze mniejsza na śrubę. W starszym sceniolu mam podobny a na forum wstawiłem i opisałem sposób wymiany wkładu. Tu ten post: http://megane.com.pl/topic/6724-jak-wymienic-filtr-paliwa-diesel/page__view__findpost__p__57610 W Twoim przypadku kwestia odpowietrzenia jest łatwiejsza bo pokrywa filtra ma ta widoczną na fotce śrubę do odpowietrzenia. U mnie jej nie ma, jest tylko odwadniacz na dole komory. Edytowane 7 Kwietnia 2012 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[email protected] Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Operacja wydaje się wmiarę prosta. Mnie kasują za to w ASO 158zł za kompletną usługę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Ostatnio za wkład do mojego filtra płaciłem niecałe 20 zł i kilkanascie minut roboty. http://megane.com.pl/topic/12511-co-dzis-zrobiles-dla-swojego-autka/page__view__findpost__p__279345 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[email protected] Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Jak często dokonujesz tej operacj? Instrukcja mówi chyba o 60 tys km, ja wymieniłem po 50 tys km, serwis twierdzi, że trzeba robić to w naszych warunkach jeszcze częściej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Fotki z lipca 2007, kolejna i ostatnia wymiana luty 2012. Trochę o nim zapomniałem. Wkład filtra był prawie czyściutki ale przy mrozach panujących w lutym, auto miało problemy po odpaleniu. Brakowało paliwa po naciśnięciu gazu nim się pod maską nagrzało. I właśnie z powodu zatkania wkładu filtra parafiną musiałem wkład wymieniać. Jakby nie to, zapewne jeszcze byłby poprzedni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi