Skocz do zawartości

Szybki start i problem z kompem.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od niedawna zauważyłem, że podczas szybkiego ruszania z jedynki komputer na chwilę się wyłącza.

Jest to chwilowe, radio przestaje działać, kontrolki przygasają, kasują się błędy w odczytach na wyświetlaczu ( na codzień mam błąd z odczytem ciśnienia w oponach spowodowany brakiem czujników na dwóch felgach )- nagle jakbym miał wszystkie czujniki i brak komunikatu o błędzie. Zauważyłem, że tak samo się robiło, jak miałem na chwilkę rozłączony aku. Jednak klemy stykają dobrze i nie ma możliwości chwilowego rozłączenia. Dodatkowo pojawia się sygnał dźwiękowy o jakimś błędzie. Jak ruszyłem tak kilka razy to na wyświetlaczuy miałem wszystkie kontrolki włączone - jak światełka na choince :-).

Druga sprawa, o której czytałem już na forum, to problem z chwilowym brakiem mocy na 2800-3000 podczas przyspieszania.

Trzecia sprawa, podczas szybkiego przyspieszania na 4 lub 5 biegu czasem włącza się " injection fault ".

Czy to już oznacza, że wtryski nadają się do wymiany\regeneracji ?

Auto to Megane z 2003 - 1,5 dci ( 80 km )

Na początek podłączyć pod kompa i sczytać błędy.

Wykonaj próbę przelewową na wtryskiwaczach to się dowiesz w jakim są stanie.

Problem mocy w tych obrotach może powodować problem z wtryskami, turbiną lub jej sterowaniem podciśnienie czujnik.