geniusm Opublikowano 31 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2007 Przykład:Moc żarówki 55W Napięcie 12V Prąd = 55W/12V= 4,583333333A Moc = 11,7V * 4,583333333A = 53,625W Spadek procentowy mocy 100% - 53,625W/55W = 2,5% A różnica w mocy żarówki 55W - 53,625W = 1,375W Jeśli dobrze wszystko policzyłem to raczej jest to mało zauważalna różnica świecenia. źle liczysz, jak spada napięcie to spada i pobierany prąd R=U/I P=U*I I=P/U R=U/(P/U) R=12/(55/12) = 12/4,58 = 2,62 ohm R=U/I I=U/R I=11,7 / 2,62 = 4,46 A P=U*I P=11,7 * 4,46 = 52,1 W Róznica wynosi 5,27 % a to sporo ... pozdr, szejk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 31 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2007 liczcie jak chcecie ale wiem z doświadczenia , że spadek na odległości (kablach) 0,3-0,5 V to już różnica bieli i żółtego kaganka na asfalcie w nocy a w czasie mokrej jezdni jeszcze bardziej zauważalne. Co więcej , patrząc na światła trudno niuansik wychwycić okiem ale zza kierownicy różnica jak między niebem a ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franc-fm Opublikowano 1 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2007 witam natężenie światła zależy w w trzeciej potędze od napięcia zasilania więc jeżeli U = 1.1Un to 1.1^3=1.33 czyli jeżeli napięcie wzrośnie o 10% to natężenie światła wzrasta o 33% ciekawe dotyczące przekazników http://skoda.autokacik.pl/pages/zrobsam/tuning_swiatel.htm ciekawe dotyczące światła i zależności żarówek od napięcia. http://free.of.pl/d/drd/html/swiatlo.html pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 1 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2007 brawo franc-fm, nic dodać , nic ująć. W pierwszym aucie zakłądałem przekaźnik na mijania i drugi na drogowe. Widząc, że bardzo mało użytkuję świateł drogowych do kolejnych dwóch aut włożyłem tylko jeden przekaźnik na mijania. Teraz na jesień, doceniam co zrobiłem . Koszt to około 20zł w wersji podstawowej i jakieś 30-35zł w wersji eleganckiej : dodatkowa podstawka pod przekaźnik i ładniejsza obudowa bezpiecznika. Warto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudu Opublikowano 2 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 Ja założyłem H4 Thungsram Megalight +60% i nigdy więcej nie założę zwykłych żarówek. Co do przekaźników to też chyba zainstaluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 jak spada napięcie to spada i pobierany prąd rezystancja żarnika też się zmienia (zgadza się oboje nie wzieliśmy wszystkiego pod uwagę), ale mamy już rozwiązanie dzięki franc-fm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 wczoraj zamontowałem żarówki philips vision extreme różnica jest wielka zwłaszcza w cenie wcześniej w autku były żarówki również philips ale zwykłe świeciły już blado żółto co zauważył Prezes, po wymianie widać zauważalną różnicę w jasności i przynajmniej coś widzę polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Przyjedziesz znowu to sprawdzę naocznie jak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 przyjedźcie ze zmrożoną wódką to Wam przekaźniki pozakładam i to PRZED pijaństwem. Nawet po flaszce zobaczycie różnice w jasności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Przyjedź do Łodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 biłem w Tomaszowie dość często u Kiełba na popijawach VW, chętnie i do Łodzi wpadne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ireneusz Opublikowano 1 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2007 Witam Rady mi trzeba waszej Panowie .Mam Scenica z 2001 i słabiutko mi oświetla droge (na krótkich) wczesniej miałem Merca i nie było problemów bo autko było proste w serwisowaniu .Tutaj nie wiem co dotknąć i gdzie .Zarówki nowe (ale zwykłe Philipsy) zastanawiam sie nad tymi +80 % ale moze to wina złego ustawienia świateł bo jakoś nisko mi świecą? Myślałem o wstawieniu świateł dziennych żeby nie piłować tylu godzin H7 co o tym sądzicie? Kolejna sprawa jak wymienia sie żarówkę halogenu ? za diabła nie wiem a podobno to takie proste że mnie straszyli czestymi kradzieżami pod supermarketami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koyot Opublikowano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 ja tez kupilem zarowki philipsa gt150, niestyety nie nacieszylem sie dlugo moze z pol roku spalila sie jedna a cena to 50 za kpl.wracam do starych zarowek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CareK Opublikowano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 Przymierzam się z kupnem nowych żarówek do mojej Megi i mam dylemat: Philips Blue Vision vs Philips Nightguide I tu kieruję pytanie do jazela, bo czytałem, że masz Nightguide'y. Mógłbyś zapodać fotki samochodu z przodu przy włączonych żarówkach oraz fotki jak świecą (czyli z wewnątrz auta na drogę fotki, jak już ciemno ofkoz). Byłbym bardzo wdzięczny ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jazel Opublikowano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 Spoko - w nocy cos cykne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi