bolanty Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Co mniej więcej drugi raz ,zaraz po włączeniu wstecznego, jest sygnał ciągły.Oczywiście przy braku przeszkody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert_p Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 (edytowane) Czy czujniki cofania działają Ci poprawnie? Czy światła cofania się świecą przy wrzuconym wstecznym? Czy usterka ta występuje w wilgotne lub chłodne dni? Przy wrzucaniu wstecznego powinien być jeden, pojedynczy dźwięk informujący, że czujniki zostały aktywowane i działają. Jeśli masz jeden, długi to może masz problemy z czujnikiem na skrzyni biegów? Nowy w ASO kosztuje ponad 100zł. Odpowiada on m.in za poprawnę pracę czujników. W moim poprzednim aucie (Lagunie II) za wadliwą pracę czujników cofania odpowiadał właśnie ten czujnik. Przy wrzucaniu wstecznego czasami ten jeden dźwięk był, a czasami nie. Gdy go nie było to nie świeciły również światła od cofania. Inna sprawa, że masz może jakieś problemy z centralką lub z którymś czujnikiem, który aktywuje się mimo braku przeszkody. Oczywiście cały czas mówimy o oryginalnych czujnikach (montowanych przez Renault)? Edytowane 30 Maja 2012 przez norbert_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graffy Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Odgrzeję kotleta. Kilka dni temu dopadło mnie to samo. Jedno "piknięcie" i następnie ciągły pisk. Już zacząłem szukać używanych czujników na pewnym portalu a tu dzisiaj rano wszystko wróciło do normy :) Przyczyną była pewnie wilgoć, tylko gdzie ? Czy oprócz wtyczek przy czujnikach, fabryczny parktronic ma jeszcze jakieś newralgiczne punkty ? Jak dobrać się do centralki? Wyczytałem, że jest z lewej strony w bagażniku ale nie mam pojęcia jak zabrać się za zdjęcie tapicerki. Edytowane 28 Stycznia 2016 przez Graffy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Najpierw bym sprawdził odpływy wody z przedniego podszybia i czy nie jest zalewana instalacja nad UCH, albo kostki R2 w lewym słupku A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr87 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 U mnie jest to samo - wsteczny, krótki sygnał i piszczy cały czas. Myślałem, że to brudne czujniki, ale nie. Poradziliście sobie z tym problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 Możesz mieć uszkodzony czujnik cofania, podłącz clipa i sprawdź błędy. U mnie w espace zdarza się podobna sytuacja, jak popada deszcz i złapie mróz - wtedy czujniki nie działają i piszczą cały czas. Wystraczy ogrzać auto w garażu i przechodzi. U mnie komputer pokazuje prawy tylny czujnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi