poznan87 Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Witam, jakiś czas temu zakupiłem Megane z oryginalnymi alufelgami Renault. Felgi są dodatkowo zaopatrzone w dekielki, do których odkręcenia nie otrzymałem klucza od poprzedniej właścicielki. Muszę przez to zakupić takowy klucz, dziwne jest to, że śruby przy dekielkach są 2 typów: 1 sztuka takich 3 sztuki takich Czy do obu rodzajów pasuje jeden klucz czy muszę 2 różne zakupić? http://allegro.pl/klucz-kluczyk-do-dekli-azev-opel-renault-nowy-typ-i2388447775.html - ten mi wygląda na pasujący do pierwszej fotki http://allegro.pl/kluczyk-klucz-dekli-kol-dekielkow-renault-opel-fv-i2379070471.html - ten mi wygląda na pasujący do drugiej fotki Z góry dzięki za pomoc ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 (edytowane) Tego typu szczypcami powinieneś jednorazowo odkręcić i jedne i drugie: http://allegro.pl/yato-yt-2104-szczypce-dlugie-prost-izolowane-1000v-i2323869833.html Nie trzeba nawet kupować bo to dość pospolite narzędzie, wystarczy pożyczyć. A choćby i podjechać do mechanika, by to zdemontował, z tymi śrubami nie ma większego problemu jak dysponuje się odrobiną praktyki i narzędziami. Za cenę 2 kluczy kup sobie komplet 4 śrub M8 do dekielków z kluczem do nich pasującym, wyjdzie taniej. Ja zakupiłem dla swojego sceniola II taki komplet jak po lewej stronie fotki, (długość gwintu) za około 30 zł. (4 śruby + 2 kluczyki) Sklep internetowy z Częstochowy. Co do Twoich fotek, to plastikowy klucz nie zmieści się pomiędzy śruby i osadzenie w 3 kołach, a ten z bolcem pośrodku będzie pasował do tych 3 ale bolec nie pozwoli odkręcić tej jednej, innej od reszty. Musiałbyś zakupić 2, a to upierdliwe w użytkowaniu. Edytowane 3 Czerwca 2012 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiLLy06 Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 po co komu klucze... dwa druty starczą :D tam jest lekko przykręcane, więc nie ma problemu :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 tam jest lekko przykręcane, więc nie ma problemu Obyś się nie zdziwił..... Czasami i kluczem mam problemy tą śrubkę odkręcić, a mam takich śrubek 8, po 1 komplecie w obydwu sceniolach, przy czym w starszym, pod zimówkami, gdzie dekielki są tak jak felgi aluminiowe. Czasami dodatkowo przymarzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 (edytowane) klucz do pierścieni Segera wystarcza, a przykręca się mocno, bo... lubią "zginąć" :D Edytowane 13 Września 2012 przez mrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 klucz do pierścieni Segera wystarcza Jeśli odkręcasz przed garażem, a nie w trasie w przypadku konieczności zmiany koła. No chyba, że takie nietypowe na co dzień narzędzia wozisz ze sobą. Już ja wolę kluczyk, na który jest odpowiednie miejsce w zasobniku w kole zapasowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 podpatrzyłem to u mechaników, którzy jak wiadomo, mają patent na wszystko. zasobnika nie mam, bo w środku koła wożę niezbędne graty - jakiś kpl. kluczy, zarówek, kable rozruchowe, apteczkę, klucz do kół, itp. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiLLy06 Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 ja u siebie miałem zazwyczaj lekko przykręcane i wystarczyły druty lub taki klucz od ściągnia zabezpieczeń przy łożyskach. Z czasem u kolegi na złomie znalazłem 3 takie klucze do odkręcania i mam 2 rodzaje takich kluczy :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 (edytowane) Witam a jaki jest gwint i wielkość śruba. Ponieważ nie mogę jednej śruby odkręcić więc muszę ją przewrócić i przegwintować. Dzięki Edytowane 19 Listopada 2018 przez clive120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmiodek3 Opublikowano 20 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 Ja miesiąc temu zakupiłem w sklep-inox.pl dwa komplety śrub M8x25 na imbusa z grzybkowym kołnierzem iso. Wykonane z nierdzewki świetnie pasują do logo renault na dekielkach. Oryginalne śruby mają długość 22mm, ale te też bez problemu wchodzą. Zawsze można je skrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi