piniu11 Opublikowano 5 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 no ja naszczescie nie wybieram sie w tamte strony obracam sie w bydgoszy i w poznaniu ale jak tylko cos potrzeba.ale nawet jak spali tam w tych miastach ciut wiecej to i tak zawsze taniej jak na benzynie :( :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 1 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2008 Wyliczanie zużycia gazu na krótkich przebiegach - cykl miejski, na trasie czyli od tankowania to tankowania jest obarczony tak dużymi błędami, że podawanie ich i opieranie się na nich jest trochę niepoważne. Już bardziej miarodajne jest podawanie zużycia w okresie letnim i zimowym, a całkiem miarodajne jest liczenie zużycia narastająco na przebiegu 30000, 40000 i więcej kilometrów i obserwowanie jak się ono zmienia. Ja na megance 1.4 16V na przebiegu prawie 60000km (do czasu założenia gazu) miałem narastające zużycie benzyny 6.2 l/100km, z odchyłką -/+0.1 l w okresie letnim/zimowym. Na trasie czasem się zdarzyło że było 4.9 l/100km, ale bardzo rzadko. Mogłem się oprzeć na zużyciu wskazywanym przez komputer. Jak on wykazał zużycie 40 litrów, to jak lałem (do pełna - drugie wybicie) to 40+/-0.5litra. Dobrze jest sprawdzić jaką faktycznie pojemnością baku dysponujemy. Ja miałem trochę nieprzyjemną przygodę - brakło mi benzyny. Dobrze,że 100m od stacji benzynowej. Liczyłem że mam w baku jeszcze ok. 8 litrów, bo spaliłem 52 litry (bak 60 litrowy), na stacji benzynowej wlazło 52.5 litrów. Po zainstalowaniu gazu zużycie gazu na przebiego ok. 40000 wynosiło 7.2 l/100km z odchyłką 0.1 litra w lecie/zimie. Później córka już tej buchalterii nie prawadziła, a szkoda. Rozrzut zużycia między tankowaniami był tak duży że głupotą byłoby na tym się opierać. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaviaseq Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Ludzie piszą , że te auta palą w trasie 8-9 litrów. A ja się zastanawiam , czy jest możliwe przy dobrej instalce III gen. osiągnięcie poniżej 6 litrów LPG. tydzien temu jechalem do wawy, dzisiaj wracalem. mam instalke drugiej generacji ale bez silniczka krokowego bo ktos go wymontowal, z tego wzgledu ze jest mniej problemow wtedy. ale wracajac do tematu. spalila mi 7,5l LPG. srednia predkosc ok 100km/h-110km/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Na jednym przebiegu nie określisz dokładnie ile spaliła, zbyt wiele czynników ma na to wpływ jak np: temperatura, jakość gazu, etc.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaviaseq Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2008 robie duze przebiegi, co do jakosci gazu to tankuje tylko na jednej, sprawdzonej stacji, a temperatura?? roznica w spalaniu bedzie nikła chyba ze temperatura raz bedzie w okolichach 20 st a raz 0 st, co jest nierealne :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavlik Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2008 moja też w trasie przy takich prędkościach 100-120 spala ok. 7,5 gazu. Zawsze tak było, co innego miasto- tu już spalanie ok 10l to norma, no ale to niestety jest zaleta Warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaviaseq Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2008 moja w miescie tez spali 10 :-/ ale to i tak jazda jak za darmo ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2008 No z tym za "darmo" to nie przesadzajmy :P 10l/100km lpg to około 10x2,39=23,90zł 7l/100km PB to okolo 7x4,39=30,73 Tyle moja pali a przypuszczam że twoje Eco może deczko i mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavlik Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2008 W Warszawie pali Ci 7 litrów PB? Nigdy nie sprawdzalem ile moja spali ale jak tylko gaz pojdzie do gory tak jak mowia na 2,8 to chyba przejde na bezolowiowke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Z notatek które mam zanim założyłem instalke to tyle palił, teraz po regulacji gazu przy normalnej jeździe pali mi 9l/100 LPG, a w kalkulacji nie uwzględniłem tego że przy jeździe na LPG pali mi 0,5l PB (ruzruchowe) - a to oznacza jeszcze 2,20zł do każdej 100km.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deuter Opublikowano 14 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2008 mi służbowe seicento 1.1 pali 10l na 100km w mieście małym 140tyś ludzi gdzie korki tylko o 15 i 18 są w sumie jak PB podskoczyła dzisiaj o 10gr za litr grubo zastanawiam się nad instalacją gazową ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 No tak ale pamiętaj że gaz od nowego roku skoczy o 26gr i instalacja gazowa przy twoim silniku może nie mieć szansy zarobić na siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaviaseq Opublikowano 17 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 racja! ale ze wzrostem LPG idzie wzrost ceny PB tak wiec roznica po winna zostac taka sama! jezeli robisz duzo km i zamierzasz jezdzic autkiem conajmniej rok to warto zainwestowac w instalacje LPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 19 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 zaviaseq, to nie do końca tak działa, bo nie bieżesz pod uwage różnicy spalania, dodatkowych kosztów i kosztów samej instalacji. Różnice po podwyżce zrobią sie znikome a co za tym idzie nawet przy dużej ilości kilometrów instalacja będzie wychodziła na swoje. Weźmy ceny po zapowiadanych podwyżkach: 10l/100km lpg to około 10x2,50=25,00zł 7l/100km PB to okolo 7x4,49=31,43 do kosztu gazu dodajemy pół litra benzyny rozruchowej na 100km, stąd +2,50 Zakładamy roczny przebieg 30tys km. Koszt gazu: 25x300=7500zł+375(koszt benzyny)+60zł(droższy przegląd roczny)+300zł (dwa przeglądy gwarancyjne) = 8235 Koszt Benzyny= 31,43x300 = 9429 Przy 30tys/rok po podwyżce najtansza instalacja (2tys+) zwróci Ci sie po 2 latach najdroższa po 3-4latach. Ten kto ma instalacje będzie pare groszy do przodu, ale czy teraz warto zakładać - wątpie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
F4R Opublikowano 23 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 Mnie Scenic 2,0 16V przy jeździe pomiedzy 140-150 wypija około 9 l/100km. przy spokojnym toczeniu przy małym natężeniu ruchu około7,5 l LPG. Po mieście to nie ma sensu porównywać bo miasto miastu nierówne. Generalnie mogę powiedzieć spalanie w pobliżu tego co pokazuje komputer pokładowy dla benzyny. Niestety trzeba jeszcze doliczyć nieco benzyny na rozruchy i pierwsze 2 kilometry jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi