aszenty Opublikowano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 (edytowane) Witam. Jeżdżę autkiem Renault Megane Scenic. Mój problem polega na tym iż malowałem pistoletem w kolorze czarnym pewien przedmiot (nie należący do auta). Scenic stał od miejsca malowania jakieś 9 metrów. Niestety podczas malowania natryskowego wiatr przeniósł nie duże ilości pyłu z farby na stojący nie co dalej samochód a dokładniej w okolice tylnego błotnika co się wiąże że na lakierze samochodu jak się przypatrzę, widać czarne kropeczki z farby. Dodam że robiłem próbę i próbowałem w mało widocznym miejscu zmyć czarne kropki farby za pomocą rozpuszczalnika ale niestety od razu zauważyłem że tą metodą mogę zniszczyć lakier na aucie więc zrezygnowałem z tej metody. Związku z tym mam pytanie jak się pozbyć tego nalotu farby z lakieru ??? Z góry dziękuje za wypowiedzi. Pozdrawiam:-) Edytowane 11 Czerwca 2012 przez aszenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 Pasta tempo Ci pomoże, im szybciej tym lepiej. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 Spróbuj też mleczkiem kuchennym (Cif, czy coś podobnego). Nanieś trochę na miękką szmatkę i delikatnie wyczyść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 Cif może porysować lakier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 U swojej mamy czyściłem cifem lakier i nic się nie porysowało. Warunek taki, że nie może to mleczko wyschnąć i robić to delikatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 Zwykła benzyna ekstrakcyjna. Jeśli nie zejdzie to spróbowałbym jeszcze tak jak P_r_z_e_m_o napisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 Ja wiem co mówię, już tak miałem, benzyna pomoże tylko w przypadku gdy zacznie się zmywać zaraz. Jeżeli lakier zostanie dłużej nie będzie łatwo. Nadzieją jest to że na aucie był brud, wtedy benzyną może się udać zmyć. Weź czystą miękką szmatkę, zwilż ją mocno benzyną i próbuj wycierać, delikatnie. To co nie zejdzie potraktuj pastą lekko ścierną, polecam pastę Tempo. Im szybciej to zrobisz tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 W ostateczności pozostaje nitro. Tylko może się okazać, że zejdzie też lakier z auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Posłuchaj tych co piszą o zastosowaniu pasty Tempo, jak nie za pierwszym to może za drugim razem. Jeśli i to nie da rady, to po prostu polerka pastą Farekla, ale to już jest kosztowne i ingerencja w lakier. Musi to zrobić ktoś kto to umie, bo jak przesadzi na załomach to może do podkładu zajechać. Ale faktycznie lakier po tej kosmetyce będzie wyglądał przez około pół roku na nowy fabrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Szkoda dyskutować ;) wrzucił temat i tyle go widzieli. Widocznie nie potrzebuje porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wydma Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Ja bym to zrobił jakimś rozpuszczalinkiem tylko nie nitro ... potem pasta polerska Tempo ,Farecla tylko pamiętaj pastą polerską zrobić cały element .Na koniec można jakimś woskiem pokryć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aszenty Opublikowano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Witam. Sorry że dopiero teraz się odzywam ale wcześniej chciałem poznać wasze opinie ;) Rozpuszczalnikiem nitro próbowałem na samym początku w mało widocznym miejscu i okazuje się że lakier z auta się ściera więc odpada rozpuszczalnik. W sobotę spróbuje pastą tempo. Zobaczymy jaki będzie efekt, mam nadzieje że ok ;) Dziękuję za wypowiedzi i oczywiście oczekuję dalszych ;) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudijr Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Ja też polecam benzyne ekstrakcyjną... wszystko zeszło, prócz lakieru ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi