Skocz do zawartości

Hands Free - samoczynne zamykanie drzwi po odejściu od auta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy w Sceniku z opcją Hands Free jest możliwość automatycznego zamykania drzwi gdy odejdzie się z kartą od pojazdu?

W moim egzemplarzu chyba wszystko działa poprawnie (otwieranie, zamykanie, zapalanie, brak komunikatów o błędach) tylko zastanawia mnie to, że kilka lat temu na urlopie jeździłem Meganką II z systemem HF i o ile dobrze pamiętam to nie musiałem używać przycisku na klamce by zamknąć samochód - wystarczyło odejść kilka kroków z kartą i auto samo się zamykało.

Być może mam tą funkcję wyłączoną

Z góry dziękuję za pomoc

W moim sceniolu drugim po lifcie ta funkcja nie działa. Sprawdzałem już kiedyś. Nawet po kilku godzinach postoju przed garażem, auto nadal było otwarte, choć karty nie było w pobliżu.

HF posiadam i wszystko działa poprawnie.

Witam w serwisie powiedzieli mi ze Scenic II PH I nie posiada takiej funkcji ale z tego co zauważyłem jezeli odblokujemy centralny zamek systemem HANDS FREE i nie otworzymy drzwi to system sam zarygluje drzwi po 1 min.

Natomiast Scenic II PH II posiada taką funkcję ;)

...ale z tego co zauważyłem jezeli odblokujemy centralny zamek systemem HANDS FREE i nie otworzymy drzwi to system sam zarygluje drzwi po 1 min.
to w każdym aucie z fabrycznym CZ jest Edytowane przez mrarek

Natomiast Scenic II PH II posiada taką funkcję

W takim razie w moim nie jest ta funkcja aktywowana, co zresztą mi nie przeszkadza, ani mi jej nie brakuje....

Odchodząc od auta nie jest dla mnie problemem kliknąć w klamkę lub na karcie, a mam wówczas proces zamykania pod kontrolą. Mniej to upierdliwe jak oddalać się i obserwować z daleka czy auto się pozamykało. Otwieram też dopiero wkładając rękę za klamkę. I tak to trzeba zrobić choćby i zamek był wcześniej, z daleka z karty otwierany. No chyba, że ktoś przy aucie jest szybciej jak ja o te kilkanaście sekund, wtedy otwieram zdalnie.

Tak samo nie korzystam z "udogodnienia" HF, jakim jest pusty slot karty w czasie zapłonu i jazdy. Do karty mam podpięty pilot do bramy wjazdowej na posesję i wygodniej mi jest jak sobie dynda obok kolana, niż szukać go po kieszeniach.