krzemyk Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Na allegro znalazłem taką oto ofertę do mojej MII z FAP. Co o tym myślicie? Link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 (edytowane) Zwykły Elf Solaris w opakowaniu Motrio. http://allegro.pl/elf-solaris-dpf-5w30-5l-i2413944289.html Edytowane 15 Czerwca 2012 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rxe.Megane Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 dokładnie, Ja od zawsze leje solarisa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_07 Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zdecydowanie motul 8100 wersja "clean". Elf to taki "prawdziwy" syntetyk jak ze mnie baletnica, nie lejcie hydrokraków bo żywotność silnika maleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 16 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 (edytowane) Poczytaj o wpływie bazy estrowej na uszczelnienia w starszych silnikach. Nie każdemu silnikowi służy 100% syntetyk na bazie estrowej (lub PAO, przy którym niektóre elastomery twardnieją). W języku polskim wiele o tym nie ma, ale poszukaj na amerykańskim forum olejowym, gdzie był ten temat poruszony. Edytowane 16 Czerwca 2012 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_07 Opublikowano 16 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 Silniki renault znoszą różne cuda, ale lubią jak się o nie dba, tym bardziej, że cena (uwaga na podróbki) motula nie jest dużo większa. Generalnie o diesla lepiej dbać, fap to już zupełnie nowe prawa wprowadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemyk Opublikowano 16 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 Marek_07, to jakiego motula byś polecił do silnika 130KM z fap? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_07 Opublikowano 16 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 8100 eco clean, popatrz tylko na wersje bo jest kilka, żeby pasowało, nie orientuję się teraz w normach dla dci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liso Opublikowano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Pytanie tylko dlaczego Solaris na allegro jest przynajmniej o połowę tańszy (duży sklep z kilkoma oddziałami jakieś 280zł + filtr + wymiana) - rozumiem kilka dyszek ale ponad połowę tańszy? Temat przerobiłem u siebie i ostatecznie wymieniłem w ASO za ok 320zł (olej, filtr, wymiana) Na fakturze wpisany Motrio ale to jest ten sam Solaris. p.s. znajomy w SII wymienił na magnateka i chwilę później wymienił silnik (panewka) - nie wiem czy zbieg okoliczności czy też nie, koleś zmieniający silnik stwierdził, że winny olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 (edytowane) Moja firma często kupuje oleje Mobila maszynowe. Głownie zamawia je mój kolega i z czystej ciekawości spytał ile kosztuje u nich olej 5W30 do silników z DPFem. Okazało się, że ich cena jest ponad 50% niższa od ceny sklepowej, a przy dużych zamówieniach jeszcze jest do tego rabat. Edytowane 26 Czerwca 2012 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2012 Olej motrio czy ELf "syntetyk" robi się "czarny" w dci po 500 km od wymiany. Jak zmieniłem olej na Mobil 1 , to czarny kolor pojawił się po 5000 km. Różnicę widać od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_07 Opublikowano 1 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2012 (edytowane) Olej w dieslu robi się czarny po przejechaniu 100km, nie piszcie steku bzdur o Mobilu, bo teraz to taki sam syf jak lotos i inne badziewia rozlewane/mieszane/podrabiane w europie, era Mobila skończyła się 7 lat temu. Też nie jest to olej w pełni syntetyczny Edytowane 1 Lipca 2012 przez Marek_07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi