wjtk87 Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Cześć, Od początku upałów w tym roku nęka mnie pewien problem z klimatyzacją w moim aucie, ale od początku: - układ klimatyzacji był napełniany w lipcu 2011 roku (2 lata temu), - po uruchomieniu klimatyzacji (przycisk AC) da się słyszeć taki metaliczny dźwięk (lub jakby się turbo wkręcało na obroty), zwiększający się podczas dodawania gazu, - przy wyłączonej klimatyzacji dźwięk nie występuje, - podczas gdy jadę samochodem dźwięk jest najbardziej słyszalny koło 2,5 tyś obr. i 4 tyś obr. - klimatyzacja bardzo słabo działa, praktycznie wcale, - dźwięk utrzymuje się na zimnym i na gorącym silniku, - dźwięku nie słychać na zewnątrz, Wybieram się w tym, lub przyszłym tygodniu do mechanika aby sprawdzić co się dzieje, jednakże chciałbym się dowiedzieć co może być przyczyną problemu, i na jakie koszta się ewentualnie nastawić. Auto ma 4,5 roku, ma około 62 tyś km :) Z góry dziękuje za odpowiedzi; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 układ klimatyzacji był napełniany w lipcu 2011 roku (2 lata temu), To już najwyższy czas uzupełnić czynnik i olej w układzie. Odgrzybić układ oraz wymienić filtr kabinowy. Podejrzewam, że oleju jest już mało i zaciera się po prostu sprężarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemozo1984 Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 (edytowane) a ja bym na łożysko na kole pasowym sprężarki postawił,to samo miałem w golfie jak klime włączyłem to było ładnie cicho,a jak była wyłączona to tak samo jak u ciebie coś dzwoniło Dodano: 02 lip 2012 - 22:19 a ja bym na łożysko na kole pasowym sprężarki postawił,to samo miałem w golfie jak klime włączyłem to było ładnie cicho,a jak była wyłączona to tak samo jak u ciebie coś dzwoniło re: cofam to co napisałem,nie dokładnie przeczytałem temat,kolega aston76 ma racje Rewelacja, cytujesz samego siebie :) Regulamin, kolego się kłania. Edytowane 2 Lipca 2012 przez P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjtk87 Opublikowano 3 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Właśnie "doładowałem" klimatyzacje czynnikiem. Okazało się że w układzie jest jedyne 140 gram czynnika, reszta znikła. Dostałem informację że przez dwa lata nie powinno zniknąć aż tyle czynnika, i pewnie jest gdzieś wyciek. Czy jest mi ktoś w stanie dać namiary na dobry serwis klimatyzacji w okolicach Tychów? P.S. Metaliczny dźwięk pracującej klimatyzacji znikł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Dostałem informację że przez dwa lata nie powinno zniknąć aż tyle czynnika, Wszystko zależy jak często używasz klimy, jak tylko w upały, a w okresach przejściowych i zimą nie włączasz jej to jest to możliwe. Pewnie nabili Ci czynnik z markerem, pojeździj 2-3 tygodnie i podjedź do nich niech popatrzą czy gdzieś nie ucieka. układ klimatyzacji był napełniany w lipcu 2011 roku (2 lata temu), nie ma jeszcze 2013 roku :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjtk87 Opublikowano 3 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 no nie to w 2010 :) Ogólnie nie nabijali z markerem, bo serwis do którego podjechałem nie zajmuje się diagnostyką klimy (Agena), dlatego też szukam kogoś sprawdzonego, kto będzie w stanie sprawdzić co się dzieje z klimą :) A co do używania to faktycznie ostatnie dwa lata używałem sporadycznie klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 4 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 Szkoda, ale jak byś poprosił w Agenie dodali by markera. Teraz, moim zdaniem, jeździj i obserwuj. Częściej używaj klimy. Poczytaj sobie na forum, jest kilka podobnych wątków. No i w zimie też przynajmniej raz na dwa tygodnie, włączaj klimę, wystarczy na klika-, kilkanaście minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjtk87 Opublikowano 1 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 W ramach wyjaśnienia. Problem leżał w (jak to dowiedziałem się w serwisie klimy) złej jakości czynniku, który mi nabito. Układ jest sprawny i szczelny. Po nabiciu czynnikiem lepszej jakości, problem znikł, i do dzisiaj klima działa prawidłowo. Dla zainteresowanych klimatyzację robiłem z polecenia w warsztacie w Mikołowie na ul. Rolniczej 9 Dzięki wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi