igo27 Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 witam podczas jazdy zaczelo mi sie w scenicu 2 swiecic komunikat ESP/ASR DEFEKT pózniej ;ABS-SYSTEM PRUEFEN. co to moze byc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Podpiąć do CLIPa i wyjaśnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 A skoro to sceniol II po liftingu, ph II, to przy okazji podpięcia pod CLIP przełączyć język komunikatów na Polski. Będzie się odzywał w zrozumiałym języku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igo27 Opublikowano 26 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Dzieki koledzy za podpowiedzi,ale op 2-uch dniach sam się naprawił i wszysto wnormie NARAZIE !!ALE CO DO MENU PO POLSKU to niezla podpowiedz.DZIĘKI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matys0 Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Wywaliło mi dokładnie takie same komunikaty. Sprawdzał ktoś w clipie co to? Dodano: 05 maj 2013 - 19:19 Okazało się ze przetarł się kabel od czujnika abs w przednim prawym kole. Nowy 120zł i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viniu Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Nie chcąc zakładać nowego tematu, podepnę się i opisze swój problem: Podobnie jak u kolegi wyżej w piątek pojawił mi się komunikat: Check ABS Braking oraz ESP/ASR System Fault. Po przejechaniu może 0,5km komunikat zgasł i kiedy już byłem szczęśliwy, że problemu nie ma komunikat pojawił sie znowu. I tak mam do dzisiaj: po odpaleniu świeca się kontrolki, po czym gasną po o. 0,5km i po ok. 1km znowu się zapalają. Co dziwne od kiedy mam ten problem system ABS wariuje: w chwili kiedy komunikaty gasną ABS jest tak strasznie czuły, że lekkie muśnięcie pedału hamulca powoduje załączanie ABS i autem właściwie nie da się hamować, a z kolei kiedy kontrolki się świecą ABS nie działa w ogóle. Dzisiaj jadę podpiąć się pod CLIP'a i dam znać co za czort, chyba, że ktoś już teraz ma jakiś pomysł ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Może czujnik pedału hamulca? Clip powinien pokazać, gdzie jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matys0 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Pierwsze co bym zrobił to pościągał koła i posprawdzał i poczyścił czujniki abs-u. Jeżeli komunikat nie jest ciągły to może są lekko zabrudzone i raz łapią a raz nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viniu Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 (edytowane) Witam ponownie. Jestem po diagnozie mojego problemu. Wg CLIP'a problem jest z czujnikiem ABS lewy tył. Mechanik wstępnie pooglądał i wg niego problem jest w samym czujniku a nie w połączeniach, czy stykach. Nowy czujnik firmy ATE to koszt 120zł, więc jutro będzie zamówiony. Mam nadzieję, że to rozwiąże problem. Pozdrawiam Dodano: 17 cze 2013 - 15:00 Czujnik wymieniony, kontrolki zgasły, problem rozwiązany :) Edytowane 17 Czerwca 2013 przez Viniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 ile można jednym clipem zaoszczędzić sobie roboty <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 od wczoraj męczyłem się również z komunikatem ABS Defekt ,ESP/ASR Defekt Aby poradzić sobie z tą usterką ,musiałem wyczyścić wtyczki od czujnika ABS ,gniazdo w piaście ,oraz sam czujnik : Odłączanie akumulatora nie kasuje komunikatu na wyświetlaczu ,po czyszczeniu komunikat nadal się pali,ale wystarczy przejechać kilkanaście metrów i pięknie znika . ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ropuszysko74 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 (edytowane) Połączono z już istniejącym, podobnym tematem. Witam mam scenica 2 z 2004 roku ostanio pojawił mi się komunikat check braking oraz abs esp fault .przy gwałtownym hamowaniu czuje bicie pedału hamulca ale tak naprawde nie wiem czy działa abs i esp, przełącznik esp nie raeguje przy jego wciśnięciu.co może być powodem i ile by kosztowała naprawa, i jak sprawdzić czy czujniki są dobre. Dziękuję z góry za pomoc. Edytowane 28 Kwietnia 2014 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matys0 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 (edytowane) ABS ESP FAULT- sprawdź wszystkie 4 czujniki przy kołach, przeczyść i sprawdź czy kable się nie przetarły. U mnie jeden się przetarł i wyskoczył właśnie taki komunikat.A oba te komunikaty pojawiły się jednocześnie? Edytowane 28 Kwietnia 2014 przez Matys0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Na początek podepnij Clipa by nie tracić kasy na wymianę sprawnych części ,mogą być to czujniki ABS,ale tak będziesz szukał który po omacku, komputer wskaże który uległ awarii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grotolaz29 Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) Witam. Prosze o informacje. Czy ktos z kolegow mial tego typu przypadlosc i jak poradził. Czasami zaswieca sie info spradz abs esp i wowczas nie dziala abs wystarczy wyłączyc i zalączyc silnik i jest wszystko ok moge przejechac 200km i fajnie czasami 2-3km i swieci Bylam u elektryka i clip nic jemu nie pokazal. Pozdrawiam Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Kolego, na tym forum używamy polskich znaków. Przed wysłaniem proponuję przeczytać co się napisało i poprawić błędy. damiar Edytowane 12 Maja 2014 przez damiar 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi