jdiabel Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Witam Wszystkich, proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu związanego z oświetleniem schowków pomiędzy fotelami" podłokietniki" . Oświetlenie to działało jednak , jak łatwo się domyślić przestało, rozebrałem podłokietnik i zasilanie gniazda 12V istnieje, oraz zasilenie przesuwu podłokietnika. Niestety albo nie umiem sprawdzić napięcia oświetlenia albo nie dochodzi prąd do oświetlenia. Sprawdziłem bezpieczniki zarówno pod fotelem kierowcy jak i pod kierownicą , brak przepalonych bezpieczników. Czy któryś z kolegów spotkał się z takim problemem albo może zna rozwiązanie . Z góry bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 bezpieczniki stamtąd są chyba w komorze. napięcie możesz sprawdzić wyciągając lampkę. nic nie piszesz, czy żarówki sprawdziełeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jdiabel Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Niestety w komorze nie ma bezpieczników do tych akcesorii, wczoraj zdobyłem dokładną rozpiskę bespieczników, bespiecznik odpowiadający za zasilanie "podłokietnika: znajduje się pod fotelem kierowcy. Żarówki to oczywistość zostały sprawdzone w pierwszej kolejności. Na forum znalazłem kilka wątków związanych z brakiem oświetlenia w tym miejscu jednak brak w nich odpowiedzi o usunięciu awari i ich przyczynach. Może ktoś posiada zdjęcie schemat układu -scieżek tego ustrojstwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 O podłączeniu podłokietnika poczytaj TU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jdiabel Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 (edytowane) cięcie Czytałem ten watek , i niestety nie odpowiada na moje pytanie , ja nie chece podłączać podłokietnika, mam go zainstalowanego fabrycznie , zależy mi na naprawie istniejącego połączenia , a nie na jego modyfikacji. Edytowane 3 Sierpnia 2012 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Ale masz tam schemat połączeń kostki zasilającej podłokietnik. Najpierw sprawdź czy na pinie 2 masz 12V. U mnie też wysiadło oświetlenie schowków, przyczyną była ułamany języczek w tym ustrojstwie na które nacisk wywiera roletka. W miejsce tego automatu włożyłem zwykły przełącznik i ręcznie załączam oświetlenie schowka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jdiabel Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Masz rację , przepraszam. U mnie też poszedł ten przełącznik (znalazłem ułamane końcówki miedziane i sie zasatanwiałem do czego one służą) napięcie na kostce posidam idzie zasilenie na gniazdo 12V i przesuwanie. Czy mógłbyś mi objaśnić (łopatologicznie) jak podłączyć ten przełącznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Po pierwsze musisz mieć rozebrane całe to ustrojstwo z przełącznikiem, po drugie kup nieduży przełącznik który zamontujesz w miejsce fabrycznego. Zasilanie od zapalniczki lub od tego z pinu nr. 2 wtyczki - podłącz do żarówki. Od żarówki do przełącznika i z przełącznika drugi koniec do masy, czarny przewód. Robiłem to ponad dwa lata temu i dokładnie nie pamiętam szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jdiabel Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 OK, spróbuje to zrobić , a czy istnieje możliwośc podpięcia na "krótko oświetlwnia np. pod gnoazdo 12V . O ile pamiętam jest ono zasilane tylko podczas pracy silnika więc najwyżej podczas jazdy światła by się paliły a po zgaszeniu zapłanu nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Można tylko oprawka żarówki podczas dłuższej jazdy będzie gorąca. Będzie świeciła nawet po zgaszeniu silnika, zgaśnie po wyjęciu karty i otwarciu drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 warto więc wstawić diodę LED, która świeci równie mocno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tatiana77 Opublikowano 2 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 witam czy ktos wie gdzie mozna kupic lampke srodkowego schowka(podlokietnika) do scenikaII z 2004r? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 (edytowane) odkopię temat by uzupełnić kilka informacji ,w dziwny sposób u mnie wysiadło oświetlenie w przesuwnym schowku ,mimo, że żarówki sprawne to go nadal nie było ;) więc postanowiłem zdemontować i rozebrać to ustrojstwo .Lampki są takie same jak w drzwiach tyle,że nie potrzeba do nich podpinać wtyczek bo zasilanie idzie przez układ blaszek .Krótki opis poniżej : Aby wyjąc podłokietnik z auta należy zdjąć maskownice śrub ,wyjąc pojemnik na napoje i popielniczkę ,zdjąć osłonę gniazda diagnostycznego a , następnie odkręcić 4 torxy ,łatwiej jest gdy najpierw damy oba fotele maksymalnie do przodu ,by odkręcić śruby z tyłu podłokietnika ,a następnie cofamy fotele i podłokietnik maksymalnie do tyłu i mamy dostęp do śrub z przodu podłokietnika po odkręceniu 4 śrub ,podłokietnik unosimy do góry i odpinamy wtyczkę łączącą go z instalacją samochodu Gdy mamy wyjęty podłokietnik możemy pomierzyć zielone gniazdo ,czy na odpowiednich przewodach jest zasilanie ,i tak na pinie 2 ,3 ,5 powinniśmy mieć 12 V ,przy czym na pinie 3 -żółty przewód napięcie pojawia się po naciśnięciu przycisku Start . jeśli na pinie nr 5- czerwony przewód niema zasilania, szukamy bezpiecznika 5A w skrzynce pod dźwignią elektrycznego hamulca Jeśli w gnieździe mamy pomierzone wszystkie piny i jest ok ,idziemy dalej i rozbieramy podłokietnik . zdejmujemy zaślepki po uprzednim zdjęciu ramion podłokietnika ,ramiona ściągamy odchylając je maksymalnie do tyłu i wyciągamy je w kierunku drzwi . odkręcamy 2 torxy umieszczone pod zaślepkami ,a następnie 6 torxów mocujących obudowę podłokietnika (po 3 po każdej stronie ) .Po odkręceniu śrubek wyciągamy obudowę ku górze i zdejmujemy ją Po zdjęciu obudowy odpinamy wtyczkę od podłokietnika : dokonujemy tych samych pomiarów (uprzednio podpinając drugi koniec wtyczki do instalacji ) ,jeśli dalej jest wszystko ok i to pozostała nam płytka z przyciskiem od blokady przesuwu schowka ,którą wyciągamy z podłokietnika-nic jej już nie trzyma, poza lampkami, które trzeba wyjąć jest wsuwana w prowadnicę . u mnie winowajcą braku podświetlenia był przycisk nad gniazdem zapalniczki ,którego styki nie zwierały ścieżek na płytce, rozszyfrowanie tego zajęło kilka godzinek by zrozumieć jak to ustrojstwo działa, i po przeanalizowaniu którędy idzie zasilanie do lampek :) po dogięciu styków i podłączeniu na krótko ,okazało się, że podświetlenie wróciło Przy montażu podłokietnika lampki wkładamy po skręceniu podłokietnika .Reszta zdjęć niebawem 8-) Edytowane 5 Września 2013 przez andrzej27r 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filon_87 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Witam, Jestem posiadaczem Scenica II rok 2005 1.9 DCi, chcę zainstalować fabrycznie brakujący podłokietnik centralny elektryczny, w powyższym temacie bardzo pomocny jest opis, który posłuży mi do samodzielnego wykonania kabelka łączącego podłokietnik z zasilaniem. Moja wątpliwość dotyczy doprowadzenia zasilania: PIN 2,5 - stały plus ( 12V ) PIN 3 - 12 V po zapłonie PIN 1,4 - minus Proszę o informacje skąd pobrać powyższe wartości do wyjścia gniazda kostki. Edytowane 13 Czerwca 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiar Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 (edytowane) Wszystkie sygnały jakie potrzeba znajdują się w złączu pod fotelem kierowcy. Trzeba jedynie pociągnąć tam przewody, skoro brak fabrycznej instalacji. Proponuje zapoznać się z tym tematem i wtedy będzie wiadomo co i jak. W drugim poście jest nawet rozpisane, który pin do czego. Edytowane 16 Czerwca 2014 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi