karolu15 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Witam wszystkich forumowiczów. Jestem nowy i mam problem, problem leży w tym że przeglądałem forum i nie wiem, czy mam w swojej megance 1.9 zwykły diesel czujnik położenia wału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 W każdej Megance i Scenicu jest czujnik położenia wału. Jest nad kołem zamachowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolu15 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Ale jest zaraz pod pompą vacum? Szukałem go i nigdzie nie znalazłem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Właśnie przeglądam sterowanie silnika 1,9D i nie widzę czujnika położenia wału korbowego. Dotyczy to silnika F8Q 620 wolnossącego bez wtryskiwacza sterującego. Jeżeli z wtryskiwacza znajdującego się przy rozrządzie nie wychodzi przewód to według mojej wiedzy nie masz też czujnika położenia wału. Czujnik ten pełni też rolę czujnika prędkości obrotowj. W przypadku braku tego czujnika obrotomierz bierze sygnał z alernatora. To jest taka moja sugestia i mogę się mylić. Sprawdź czy masz czujnik nad sprzęgłem i czy masz wtryskiwacz sterujący - taki z kabelkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolu15 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 aniewa tylko jak to rozpoznać? Chodzi o to, że od każdego z wtrysków wychodzi jakiś kabelek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Jak stoisz przodem do silnika to wtryskiwacz sterujący jest ten z lewej strony, od paska rozrządu. Sterujacy jest tylko jeden, wychodzi z niego kabelek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 aniewa jesteś pewny że z lewej??? w renówkach 1 cylinder liczy się od strony sprzęgła i to właśnie tam jest ten wtryskiwacz z kabelkiem. Tu fotka z mojego starszego sceniola, silnik F8Q 1,9dT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Czy ten wtryskiwacz (sterujący) powinien być na 1 cylindrze czy nie :) Widziałem kilka zdjęć i kilka samochodów i albo ten wtyryskiwacz jest na 2 albo na 3 cylindrze. Jak powinno być właściwie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Kolejna wstawka z pdf-a dla silników F8Q W F9Q jest identycznie, też na 1 cylindrze: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 (edytowane) Nie pisałem że sterujący to nr. 1 tylko że pierwszy z lewej. Ważne że sterujący jest zawsze jeden. Po prostu trzeba sprawdzić czy z któregokolwiek wychodzi kabelek. edit. Ja miałem F9Q 736 i tam wtryskiwacz sterujący był od strony rozrządu. Widocznie w różnych wersjach silnikowych było stosowane różne rozwiązanie ale to mniej istotne, ważne że jest. Edytowane 5 Sierpnia 2012 przez aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolu15 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Sprawdziłem i nie mam wtryskiwacza sterującego. Czyli nie mam też czujnika wałku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Jak nie masz sterującego to i nie jest potrzebny czujnik położenia wału. Komputer nie miał by co z sobą porównywać. Najlepiej to zajrzeć w okolice połączenia silnika ze sprzęgłem i tam szukać. Jak nie ma to znaczy, że nie był potrzebny. Przy wtryskiwaczu sterującym komputer ciągle porównuje położenie wału korbowego z faktycznym momentem wtrysku (impuls generowany przez cewkę na wtryskiwaczu)i wprowadza korektę początku wtrysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Jak stoisz przodem do silnika to wtryskiwacz sterujący jest ten z lewej strony, od paska rozrządu. W pdf-ach napisano, że nie jednego ale pierwszego cylindra, a ten jest z prawej strony silnika stojąc do niego przodem. Dlatego zapytałem, czy jesteś pewne, że ma być z lewej, od strony rozrządu jak napisałeś. To, że jest jeden nie podlega dyskusji, chodzi o jego miejsce, gdyż to ma kolosalny wpływ na wysterowanie silnika w czasie jego pracy. Po to są na kole zamachowym oznaczenie GMP także dla pierwszego cylindra do wszelkich ustawień, a i czujnik położenia wału wie, który tłok jest w górze i jeśli to pierwszy, to wtedy powinna być podana informacja o początku wtrysku do sterownika. Przełożenie tego wrtyskiwacza na inny cylinder zakłóci ten proces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 W pdf o silniku f9q 736 pisze,że sterujący jest wtryskiwacz nr. 4 czyli pierwszy od rozrządu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 To co ja wkleiłem wyżej też jest z opisu silnika F9Q dTi, niestety nie podano kodów cyfrowych dla których to silników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi